4x Histaminevrij Recept door Orthomoleculair Diëtist

Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine. Histamine is een stof die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Als je histamine-intolerant bent, kan het eten van deze voedingsmiddelen klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, jeuk, diarree en maagpijn.

Gelukkig zijn er veel lekkere en gezonde recepten die geschikt zijn voor mensen met histamine-intolerantie. In dit blog vind je 5 heerlijke recepten die je zeker zullen bevallen.

Let op: histaminevrije voeding is een complex begrip. Er bestaat namelijk voeding dat van nature histamine bevat en er bestaat voeding dat van nature de vrijzetting van histamine in het menselijk lichaam stimuleert. Dit zijn twee verschillende dingen en het is heel erg afhankelijk van persoon tot persoon waar je meer gevoelig voor bent. Een histamine-arm dieet is daarom altijd uiterst persoonlijk. Gebruik dit echt op eigen risico.

Gegrilde groenten met kip

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de kipfilets in blokjes.
  3. Snijd de courgette, paprika (let op: matige hoeveelheid histamine) en ui in blokjes.
  4. Pel en hak de knoflook fijn.
  5. Meng de kip, groenten, olijfolie, oregano, tijm, zout en peper in een kom.
  6. Verdeel het mengsel over een bakplaat.
  7. Bak de groenten en kip in ongeveer 20 minuten gaar.

Serveer de groenten en kip met een lekkere salade of aardappelen/aardappelpartjes.

Tips:

  • Je kunt ook andere groenten gebruiken, zoals broccoli of wortelen.
  • Als je geen kip wilt, kun je ook vegetarische ingrediënten gebruiken, zoals tofu of tempeh.
  • Je kunt de groenten en kip ook stoven of roerbakken.

Kikkererwtensoep

Ingrediënten:

  • 100 gram gedroogde kikkererwten (kan een reactie veroorzaken)
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Week de kikkererwten de avond van tevoren in ruim water.
  2. Pel en snipper de ui.
  3. Schil en snijd de wortelen en bleekselderij in blokjes.
  4. Pel en hak de knoflook fijn.
  5. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, wortelen, bleekselderij en knoflook 5 minuten.
  6. Voeg de kikkererwten, bouillon, komijn, kurkuma en chilipoeder toe en breng aan de kook.
  7. Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken, of tot de kikkererwten gaar zijn.
  8. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
  9. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met een lekkere salade of (stok) brood.

Tips:

  • Je kunt ook andere groenten toevoegen aan de soep, zoals broccoli, courgette of champignons.
  • Als je de soep wat dikker wilt maken, kun je een beetje maïzena toevoegen.
  • Je kunt de soep ook wat pittiger maken door meer chilipoeder toe te voegen.


Gnocchi met groentesaus

Ingrediënten:

  • 500 gram verse gnocchi
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Pel en snipper de ui.
  2. Pel en hak de knoflook fijn.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 5 minuten.
  4. Kook de courgette en pureer deze, voeg oregano, tijm, zout en peper toe.
  5. Laat de saus ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  6. Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Serveer de gnocchi met de courgettesaus.

Variaties:

  • Je kunt de gnocchi ook serveren met een andere saus, zoals een pestosaus of een romige saus.
  • Je kunt de gnocchi ook serveren met een groentetopping, zoals geraspte kaas, of gebakken champignons

Runderreepjes met wokgroenten

Ingrediënten:

  • 200 gram runderreepjes
  • 1 ui
  • 1 broccoli
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Snijd de runderreepjes in dunne reepjes.
  2. Snijd de broccoli in roosjes en kook deze 5 min, spoel af onder koud water.
  3. Snijd de ui en paprika in blokjes van ongeveer 1 cm.
  4. Verhit de olijfolie in een wok of koekenpan.
  5. Bak de runderreepjes 5 minuten.
  6. Voeg de ui en broccoli toe en bak alles nog eens 10 minuten.
  7. Voeg dan de chilipoeder, zout en peper toe en roer dit goed door.

Serveer de runderreepjes met wokgroenten met een lekkere rijst of (glas) noedels.

Tips:

  • Je kunt ook andere groenten toevoegen aan de runderreepjes denk dan aan sperziebonen, champignons of wortelen.
  • Als je geen rundvlees wilt, kun je ook andere vleessoorten gebruiken, zoals kip, varkensvlees of lamsvlees.
  • Je kunt de runderreepjes ook stoven of roerbakken.

Histaminevrije tips:

  • Gebruik verse runderreepjes en geen bewerkte runderreepjes.
  • Gebruik verse groenten en geen bewerkte groenten.
  • Gebruik verse kruiden dus geen gedroogde kruiden.