Hoe ga je om met 'sociale verplichtingen' tijdens de feestdagen? #podcast6
Het is alweer half december, over twee weken is het kerst! Maar hoe geef je vorm aan deze dagen? Ben je met familie op verplichte afspraken? Of kijk je er juist naar uit om met je lieve naasten samen te komen? Ook niet onhandig om over na te denken: waar heb je zelf eigenlijk zin in om te doen tijdens de feestdagen?
Beluister op Youtube of Spotify!
Hoe ga je om met sociale verplichtingen tijdens de feestdagen?
Je kunt je verplicht voelen om bij bepaalde mensen op visite te gaan, of hen uit te nodigen tijdens de feestdagen. Maar het dan toch doen, hoeft niet iets negatiefs te zijn. Je kunt je verplicht voelen, maar tegelijkertijd genieten en dankbaar zijn.
Eerlijk je behoefte uitspreken
Het uitspreken van je behoefte over wel of niet samen komen met de feestdagen en hoe, wanneer, etc, kan veel rust geven. En, het kan er voor zorgen dat je er juist zin in krijgt om samen te zijn, op het moment dat het ook op jouw voorwaarden is.
De fijne middenweg vinden
Samen zijn kan fijn zijn, maar het kan ook zijn dat je goed gaat op 'alleen' zijn. Het leuke is... je mag het helemaal zelf bepalen. Vergeet daar niet bij stil te staan.
Generatiekloof in omgang met sociale verplichtingen
Met de kerst moet je bij je ouders op visite gaan. Dat is hoe mijn ouders er ongeveer bij stilstaan. Maar wat ik (Nienke) merk, is dat ik dat heel anders beleef dan zij. Ik doe met kerst precies waar ik zelf zin in heb. En dat voelt heerlijk!
Hoewel ik tegelijkertijd van mening ben dat het een mooi gebaar is om wel altijd samen te komen met kerst. Bij je ouders op visite gaan, wetende dat zij daar waarde aan hechten, is een mooie vorm van dankbaarheid uitspreken. Dankbaar dat je elkaar hebt.
En er van genieten dat je iets voor elkaar betekent in het leven.
Kerst in Nederland
Voor mij (Nienke) is het nu heel anders, sinds ik in Spanje woon. Ik kijk er mega naar uit om mijn familie te zien en fijn samen te komen.
Tradities en de kerk
Corina vertelt: naar de kerk gaan kan iets heel moois zijn. Een uitje. Een kerkdienst, met muziek, samen komen en de sfeer beleven, is iets moois.
(Ik) Nienke ben nog nooit naar de kerk geweest met kerst. Hoewel ik me wel een voorstelling kan maken van hoe mooi het zou kunnen zijn.
Hoe ga je een gesprek aan over jouw behoefte?
Eerste stap: zit het je zo hoog? Voel je je heel verplicht en wil je echt niet meer aan de ander zijn verwachtingen voldoen? Dan kan het handig zijn om eerlijk te zijn over jouw behoefte.
Je kunt vertellen wat jouw behoefte is en waarom. En de interpretatie van de ander, is iets waar je niet veel grip op kan uitoefenen.
Probeer jouw boodschap met liefde te brengen. En onthoud, dat wat de reactie ook zal zijn, jouw ervaring is wat het is.
En je hoeft niet jouw waarheid te verloochenen om een ander te plezieren.
Je kunt het ook zo simpel maken als je zelf wil... Soms. Want wat als je gewoon zegt: 'Ik kom dit jaar niet langs met kerst'. Je weet niet hoe de ander zal reageren, tot dat je het gewoon echt zegt.
Keuzevrijheid in plaats van sociale verplichtingen
Wanneer je het gevoel hebt dat je zelf bepaalt wat je gaat doen tijdens de feestdagen, zal het vast iets zijn waar je naar uit gaat kijken!
Een beetje concessies doen is 'oke' en het kan tegelijkertijd wel leuk zijn.
Als je heel zwaar voelt, dat je verplicht wordt. En het kost je enorm veel energie, dan ben je het aan je zelf verschuldigd om het gesprek aan te gaan.
En als je dan toch besluit om het gesprek niet aan te gaan, probeer dan in volle overgave aan het moment, te genieten.
Dankbaarheid en ontwikkeling
Kerst is een tijd om dankbaar te zijn (net zoals elke dag een goed moment is om dankbaar te zijn). En hoe cliché het ook klinkt, ook de dingen waar je niet blij van wordt, zijn soms mooie lessen waaruit je kunt leren.
Leven naar verwachtingen van de ander
Veel van het ongenoegen rond kerst, ontstaat omdat mensen niet eerlijk zijn.
Durf jij je verwachtingen te uiten? Of schaaf je ze liever bij op het moment dat ze niet worden waar gemaakt? En hoe ga je om met verwachtingen die anderen over jou hebben?
Wanneer je verwachtingen naar elkaar niet uit kunt spreken (om welke reden dan ook), kun je daar last van hebben.
Maar we hopen bovenal, dat iedereen naar kerst uit kijkt. En dat we genieten van het samen zijn met familie.
Hoe groei je op? Welke referentiekaders heb je?
Dit is veelal bepalend voor welke verwachtingen jij hebt.
Hoe maak jij van jouw feestdagen een gezellige, fijne en energieke tijd?
Hopelijk heb je het goed met jezelf en met elkaar. En hopelijk kun je ontdekken waar jij behoefte aan hebt. Zodat jij je dagen kunt inrichten op jouw manier.
Lukt dat niet?
Denk dan aan:
- Communicatie! Eerlijkheid met liefdevolle intentie. Naar jezelf en naar de ander.
- Verwachtingen! Je eigen verwachting creëer je zelf en en kun je ten alle tijden bij stellen, mocht dat mogelijk iets kunnen opleveren.
Wees je er van bewust dat ieders verwachtingen anders kunnen zijn.
Én je bent het aan niemand verplicht om je naar zijn of haar verwachting te gedragen.
Podcast 7
In de volgende podcast 7, gaan we het hebben over: Wat te eten met kerst?
Lekker luchtig, je krijgt het kwijl er van in je mond. Tot dan!