Suikervrij weekmenu | Door Orthomoleculair Diëtist

Als je echt voor je lichaam wil zorgen en bij het uiterste begin, maar toch de belangrijkste stap wil beginnen, dan kies je allereerst voor: ''Suikervrij''! Het is zo makkelijk om het ingewikkeld voor je zelf te maken, maar toch totaal niet nodig! We voeren vaak de discussie over vlees v.s. vegetarisch, terwijl de echte winst altijd ligt in: verminder je suiker inname drastisch, tot nagenoeg nul (op enkele fruitsuikers na). Dus in dit artikel neem ik je mee in een suikervrij leven (inclusief gratis suikervrij weekmenu!!).

Wil je suikervrij eten met behulp van nog een extra weekmenu en 21 recepten? Dit weekmenu heb ik speciaal gemaakt voor mensen die willen afvallen en daarbij koolhydraten gaan vermijden. Neem een kijkje bij interesse.

Wat is Suikervrij?

Suikervrij verwijst naar een eetpatroon waarbij het gebruik van geraffineerde suikers en sterk bewerkte zoetstoffen wordt beperkt of volledig vermeden. Belangrijk: wanneer je suikers één op één vervangt door zoetstoffen, dan help je jezelf van de wal in de sloot. Vermijd dus ook zoveel mogelijk zoetstoffen! Door het gebruik van zoetstoffen kan je darmflora namelijk in negatieve zin veranderen, plus: je houdt je zoetbehoefte continu in stand!

Het doel van suikervrij eten is vaak gericht op het bevorderen van een gezonder voedingspatroon, het vermijden van de negatieve gezondheidseffecten van overmatige suikerinname, en het opnieuw leren waarderen van de natuurlijke smaak van voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers. Mooie beweegredenen in de basis, maar er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om suikervrij te leven. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met suikervrij en je beweegreden om suikervrij te gaan (proberen). Laat het weten in de reacties onderaan de blog!

Welke voeding is Suikervrij?

Suikervrije voeding omvat doorgaans onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen die van nature weinig of geen toegevoegde suikers bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen:

Vers fruit: Onbewerkt fruit bevat natuurlijke suikers, maar ook vezels, vitaminen en mineralen. Kies voor hele vruchten in plaats van fruitsappen. Let op: probeer jij diabetes 2 om te keren of wil je vanwege andere gezondheidsdoelen volledig suikervrij/koolhydraatarm eten, dan kun je er voor kiezen om ook fruitsuikers te laten staan! Het effect van suikers op de gezondheid is ook sterk afhankelijk van de vorm waarin het wordt toegediend. Een combinatie van fruit(suikers) met eiwit, vet en het fruit in puurste vorm zal veel minder hevig zijn dan het effect van bijvoorbeeld geperste sinaasappelsap. Vet, eiwit en vezels houden de bloedsuikerspiegel namelijk van nature stabieler.

Groenten: Verse groenten zijn over het algemeen laag in suikers en bevatten belangrijke voedingsstoffen. Focus op een verscheidenheid aan kleuren en soorten. Let op: niet alle groente is direct ook koolhydraatarm. Denk aan aardappel en pompoen, deze soorten 'gezonde' voeding, bevatten wel koolhydraten. Maar geen toegevoegde suikers!

Noten en zaden: Ongebrande, ongezouten noten en zaden zijn een gezonde, suikervrije snack die ook rijk is aan eiwitten en gezonde vetten.

Mager vlees en vis: Onbewerkt vlees en vis bevatten geen toegevoegde suikers.

Eieren: Eieren zijn een voedzaam en suikervrij voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten.

Volle granen: Onbewerkte volle granen zoals quinoa, bruine rijst en haver kunnen deel uitmaken van een suikervrij dieet. Let op: dit is weer niet per definitie koolhydraatarm.

Specerijen en kruiden: Voeg smaak toe aan je gerechten met kruiden en specerijen zonder toegevoegde suikers.

Koffie en thee: Zwarte koffie en ongezoete thee zijn van nature suikervrij, maar let op toevoegingen zoals suikerhoudende siropen.

Water: Puur water is een essentieel en suikervrij drankje.

Bij het nastreven van een suikervrij dieet is het belangrijk om etiketten zorgvuldig te lezen, omdat suikers soms verborgen kunnen zijn onder verschillende namen. Het accent ligt op onbewerkte, voedzame voeding met minimale toevoegingen.

Waarom is Suikervrij eten gezond?

Suikervrij eten wordt als gezond beschouwd om verschillende redenen:

Bloedsuikerbeheersing: Suikervrij eten kan helpen om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te verminderen. Het vermijden van toegevoegde suikers helpt pieken en crashes in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, wat gunstig is voor de algehele gezondheid.
Gewichtsbeheersing: Suikervrij eten kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers bevatten vaak veel calorieën zonder veel voedingsstoffen, wat kan leiden tot overmatige calorie-inname.
Hartgezondheid: Overmatige suikerconsumptie wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Suikervrij eten kan helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolniveau en bloeddruk.
Preventie van Type 2 diabetes: Een suikervrij dieet kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verminderen, aangezien het helpt bij het handhaven van een gezonde insulinegevoeligheid.
Verbeterde energieniveaus: Het vermijden van suikerrijke snacks en dranken kan bijdragen aan stabiele energieniveaus gedurende de dag. Suikervrij eten kan ook helpen vermoeidheid en energiedips te verminderen.
Minder ontstekingen: Overmatige suikerinname wordt geassocieerd met ontstekingen in het lichaam. Een suikervrij dieet met voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen kan ontstekingen verminderen.
Betere mondgezondheid: Suikervrij eten draagt bij aan een gezonde mond. Het vermindert de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen die vaak worden veroorzaakt door suikerconsumptie.
Betere spijsvertering: Suikervrij eten omvat vaak vezelrijke voedingsmiddelen, wat gunstig is voor de spijsvertering en kan helpen bij het handhaven van een gezonde darmfunctie.

Het is belangrijk op te merken dat suikervrij eten niet betekent het volledig vermijden van natuurlijke suikers in fruit en groenten. Het verwijst naar het beperken van toegevoegde suikers en het kiezen voor voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet iedereen hetzelfde dieet nodig heeft, en de gezondheidstoestand, individuele behoeften en levensstijl spelen allemaal een rol bij het bepalen van wat het beste is voor een persoon. Voordat grote veranderingen in het dieet worden aangebracht, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen, vooral als er gezondheidsproblemen zijn.

Suikervrij Weekmenu


Ontbijt

Lunch

Diner

Snack

Maandag

Griekse yoghurt met verse bessen en een handvol ongezouten noten

Gegrilde kipfilet met quinoa en gestoomde groenten

Zalm gebakken in olijfolie met geroosterde zoete aardappelen en broccoli

Komkommerplakjes met guacamole.

Dinsdag

Havermout gemaakt met ongezoete amandelmelk, en top het met plakjes banaan en een snufje kaneel

Quinoasalade met cherrytomaatjes, komkommer, feta en olijven

Geroosterde kalkoenfilet met bloemkoolrijst en gegrilde courgette

Handvol wortels met hummus

Woensdag

Omelet met spinazie, tomaten en feta

Linzensalade met gemengde groenten en een vinaigrette van olijfolie

Runderstoofpot met wortelen, selderij en ui

Griekse yoghurt met een snufje kaneel

Donderdag

Smoothie gemaakt van ongezoete amandelmelk, bessen, spinazie en een schepje eiwitpoeder

Gerookte zalm met avocado op volkoren roggebrood

Gegrilde kipspiesen met paprika en ui, geserveerd met bloemkoolpuree

Notenmix (ongezouten).

Vrijdag

Griekse yoghurt met gesneden perzik en een handvol amandelen.

Quinoa bowl met zwarte bonen, maïs, avocado en salsa.

Gestoomde garnalen met knoflook en citroen, geserveerd met gestoomde broccoli en quinoa.

Hardgekookte eieren.

Zaterdag

Amandelpannenkoeken met verse aardbeien en kokosslagroom

Kippensoep met groenten en twee lijnzaadcrackers

Gegrilde groenten (aubergine, courgette, paprika) met kabeljauwfilet

Vers fruit zoals bessen, appel of peer

Zondag

Havermoutpap met gesneden appel en walnoten

Gegrilde kalkoensandwiches op desembrood met sla en tomaat

 Vegetarische linzensoep met een zijde van geroosterde bloemkool

Handvol wortels met hummus

Let op: alles in dit artikel gaat over voeding wat vrij is van toegevoegde suikers. Suikervrij is het niet volledig, want het bevat ook fruit(suikers).

Conclusie

Wil jij gezonder leven en de suikerverslaving aanpakken? Gebruik dan dit weekmenu om te beginnen. Je kunt enorme gezondheidswinst boeken door simpelweg suikers te vermijden. Eenmaal bezig met de suikerbeperking, zul je merken dat de verslaving minder wordt. Het gaat automatisch steeds makkelijker om suikers te laten staan omdat je behoefte minder wordt. Je went aan het suikervrije eetpatroon en zal het snel leren waarderen! Veel succes.

Wil jij een liever een weekmenu inclusief recepten? Dat kan! Ik heb meerdere opties voor je beschikbaar. Dit weekmenu is bijvoorbeeld suikervrij, koemelkvrij en glutenvrij.

Wil jij naast glutenvrij en suikervrij ook volledige keto/koolhydraatbeperkt eten? Dan heb ik een weekmenu met 21 recepten voor je op de plank liggen, speciaal gemaakt met als doel: ''Gewicht verliezen''.