Vermoeidheid aanpakken? 6 voedingstips
Vermoeidheid aanpakken met voeding? Ik geef je mijn meest waardevolle voedingstips om direct meer energie te krijgen. Want vermoeidheid kan je enorm belemmeren in je dagelijks leven. En nee, vermoeidheid hoort er niet bij. Een energiek leven zou de norm mogen zijn. En ik help je om dat streven waar te maken. Want met meer energie haal je meer uit het leven.
Waarom vermoeidheid aanpakken met voeding?
Voeding is nu eenmaal (één van de) meest belangrijke energieleveranciers van het lichaam. Voeding is brandstof, bouwstof en hulpstof. Maar bovenal zorgt de juiste voeding er voor dat je lichaam met al haar vitale organen, kan doen waar het voor gemaakt is. Leven!
1. Van bewerkte voeding naar onbewerkte voeding
Een allesomvattend advies dat er voor gaat zorgen dat jouw hormonen in balans komen. Je hormonen beïnvloeden zowel direct als indirect jouw energiehuishouding. ''Van bewerkte voeding naar onbewerkte voeding''. Dit betekent het volgende: verminder het gebruik van alle pakjes, zakjes, gefabriceerde voedingsmiddelen waaruit je de basis grondstoffen niet meer herkent. Vervang deze producten vervolgens door onbewerkte voeding. Met onbewerkte voeding bedoel ik de voeding die rechtstreeks uit de natuur komt. Waar geen e-nummers of andere fratsen aan zijn toegevoegd.
2. Van suikers naar vetten
Mensen zijn zo bang gemaakt van vetten, dat ik als tegenbeweging soms zin krijg om je nog veel banger te maken van suikers. En dan bedoel ik natuurlijk de suikers uit snoep, koek, ijs en klontjes in de koffie en thee. Van vet wordt je niet dik. Je hebt het nodig. Je hersenen bestaan grotendeels uit vet. Net zoals je hormonen en je lever. Om maar even wat belangrijke onderdelen te noemen. Dus waarom zou je vet vermijden? Je wilt toch je vermoeidheid aanpakken?
Als je echt graag een houvast wilt hebben door een macronutriënt te verbannen. Kies dan liever om bewerkte suikers te zien als het grote enge monster dat je dik maakt en je energie opslurpt. Daar doe je je lichaam veel meer plezier mee.
Kies wel voor de juiste vetten. En vermijd liever toegevoegde suikers.
3. Van koolhydraatverbranding naar vetverbranding
We zijn in Nederland zo massaal verslaafd aan koolhydraten. Dat het logisch is dat afvallen moeilijk wordt en we leiden aan 100.000 vage klachten en ziektes. Het lichaam is gemaakt om heel efficiënt vetten te kunnen verbranden. En hoewel de gezonde suikers uit fruit, groente, aardappelen, etc. ons energie opleveren, zorgt de overmaat qua totale suikerinname voor een echte koolhydraatafhankelijkheid. En het verpest ook nog eens je darmflora (de grootste baas van je lichaam).
Zo'n koolhydraatverslaving kun je herkennen aan de volgende punten:
- Ik moet in de ochtend direct ontbijten, anders functioneer ik niet
- Ik ben niet vooruit te branden als ik ga sporten, fietsen, wandelen of stofzuigen zonder goede voedingsbodem
- Ik heb de hele dag honger, zelfs als ik net gegeten heb
- Ik lust altijd wel wat zoetigheid, juist ook na de maaltijd
Naast de bovenstaande symptomen zijn er nog talloze andere kenmerken van de koolhydraatverslaving. Het woord 'verslaving' zegt het al. Het is niet iets positiefs. Wanneer je verslaafd bent aan koolhydraten, kun je de hele dag wel eten. Je lichaam schakelt niet zo makkelijk meer over van suiker- naar vetverbranding. En dat maakt je moe, duf, suf of alle andere namen die je aan vermoeidheid kunt geven.
Leer je lichaam weer om vet te verbranden. Eet wat minder vaak een portie koolhydraten. En durf vooral ook vet te eten. Maar, sla hier zeker niet in door. Want nogmaals, suikers uit onbewerkte voeding (dus de suikers die voedingsmiddelen van nature bevatten) hebben gunstigere effecten op het lichaam.
Een banaan bevat veel suiker ja, maar daarnaast ook vezels, vitamines en mineralen. Die micronutriënten helpen jou lichaam weer om de suikers te verwerken. Waardoor je bloedsuikerspiegel niet zomaar op hol slot vanwege een gebrek aan regulerende mineralen. Vermoeidheid aanpakken doe je dus door het eten van minder suikers. Maar vermijd geen producten die van nature al suiker bevatten.
4. Eetfrequentie verlagen
Dan kom je bij het volgende punt. Als je vermoeidheid wilt aanpakken met voeding, dan kan het zijn dat je niet zo zeer te veel eet, maar wel te vaak.
Lees nog maar even een keer. Om meer energie te krijgen of een gezonder figuur, kun je beter niet te weinig eten. Maar wat je wel zou kunnen doen is het aantal eetmomenten verlagen.
Iedere keer dat je eet (of suikers drinkt), gaat jouw immuunsysteem aan het werk om te checken of er geen ziekmakers naar binnen komen. Jouw spijsvertering krijgt extra bloed toegevoerd om de hele boel te verwerken. En als kers op de taart vliegt jouw bloedsuikerspiegel omhoog (wanneer je maaltijd of snack voornamelijk koolhydraten bevat). En helaas... Die piek in je bloedsuikerspiegel wordt altijd weer gevolgd door een dal. Ook wel bekent als dip. Of suikerdip.
Te vaak eten maakt je moe. Terwijl ons lichaam langer zonder eten kan dan je denkt.
Daarbij komt. Hoe veel energie zal het opleveren als je niet zo vaak aan eten hoeft te denken? Je hoeft geen keuzes te maken over, wat zal ik nu eten of hoeveel. Nee. Je eet gewoon een keertje niet. Zodat je bij de hoofdmaaltijd ook echte trek hebt om jezelf goed te kunnen VOEDEN. Let op: NIET VULLEN. Zorg dat je maaltijd altijd vet en eiwit bevat voor goede verzadiging. Dan heb je tussendoor geen honger en blijft je bloedsuikerspiegel lekker stabiel. Scheelt weer een energiedipje, of drie.
5. Afkicken van cafeïne
Huhh, maar cafeïne geeft je juist toch een energyboost? Ja dat klopt. Cafeïne geeft je lichaam een kick. Een letterlijke kick. Je hormonen krijgen namelijk een schop onder hun hol want je moet actief zijn. Je lichaam gebruikt reserve energie omdat cafeïne niet letterlijk energie geeft. Het stuurt je lichaam alleen maar aan om haar eigen energie reserves te lenen.
Gevolg: een paar uur later een dikke inkakker waar je ú tegen zegt. Mits je natuurlijk de cafeïne uit laat werken.
Wanneer je je cafeïnedosis continu blijft aanvullen, blijft jouw lijf in standje stress. Je moet presteren. Bijkomen doe je maar een andere keer.
Het lijkt zo mooi, dat cafeïne. En dat kan het ook zeker zijn. Maar gebruik het zorgvuldig en vergeet niet dat je lichaam extra rust nodig heeft wanneer je meer hebt gevraagd dan dat het aankon. Het feit dat je neigt naar cafeïne zegt ook al genoeg. Je bent moe, je hebt een kick nodig. Waarom dan niet kijken naar hoe je die vermoeidheid kunt voorkomen en oplossen op de lange termijn?
Op den duur gaat een continue hoge cafeïne-inname namelijk niet voor meer energie zorgen. Dus investeer liever in lange termijn energie, dan die snelle boosters. Misschien herken je wel dat gevoel dat je kunt hebben tijdens een paar dagen vrij. Blij dat je eindelijk tot rust kunt komen. Maar dan... Je wordt opeens zo moe. Dat je je afvraagt; waar komt dit vandaan? Wellicht voel je je zelfs een beetje ziekjes.
Dit oververmoeide gevoel heb je waarschijnlijk zelf gecreëerd, mede door het gebruik van cafeïne. Je hebt al je reserves verspeeld op het moment dat je energie nodig had. En nu mag je daarvan bij komen. Drie keer zo hard dan je nodig zou hebben gehad wanneer je je reserves niet had uitgeput.
6. Leren luisteren naar je signalen
Daarmee beland ik bij de laatste tip. Namelijk, leer luister naar de signalen van je lichaam. Heb je constant honger? Misschien is jouw eetpatroon niet verzadigend genoeg. Of heb je last van een koolhydraatverslaving.
Ben je iedere ochtend moe? Misschien bestaat jouw eetpatroon voor een te groot deel uit bewerkte voeding, in plaats van onbewerkte voeding.
Je komt in het cirkeltje van vermoeidheid terecht als je niet luistert naar de signalen die je lijf afgeeft om chronische vermoeidheid te voorkomen.
Zoek hulp als je de signalen niet meer hoort. Of als je ze diehard blijft negeren. Want uiteindelijk kun je vermoeidheid alleen aanpakken als je luistert naar je lijf.
Vermoeidheid aanpakken met voeding
Bovenstaande adviezen gaan jouw zoveel opleveren dat je bijna gaat schrikken van de hoeveelheid energie die je kunt hebben. Maar er is één voorwaarde. Je moet de adviezen dan natuurlijk wel opvolgen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan een flinke uitdaging zijn waar ik je graag bij help. Een afspraak maken voor een intakegesprek is zo gedaan. Wellicht kan ik dezelfde dag of week nog een plekje voor je vrij maken. Of op een ander moment dat het jouw schikt. Zin om nu eens ECHT je goede voedingskennis toe te passen in je dagelijkse leven?
Wacht niet tot het perfecte moment. Neem gewoon contact op. Dan doen we het samen.
Liefs,
Nienke