Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica? Het is een veel besproken onderwerp op het gebied van gezondheid en voeding. Of je nu last hebt van obstipatie, diarree of je hebt pas geleden antibiotica gebruikt. Pro- en prebiotica kunnen onderdeel zijn van de oplossing voor je klachten. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar het één en het ander voor dient.

Wat betekent probiotica?

'Probioticum' is het enkelvoud en 'probiotica' is het meervoud van het woord. 'Pro' betekent 'voor' in het Latijn, zoals je misschien wel weet. En 'bio(s)' betekent 'leven'. Je zou het woord probiotica dus kunnen opvatten als 'voor leven'. Het is nog niet direct duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Maar bij deze de verheldering. Probiotica zijn levende bacteriën of andere micro-organismen die een gunstige leefomgeving creëren in de darmen van de gastheer.

Wat betekent prebotica?

'Prebioticum' verschilt in het woord niet veel van 'probioticum'. Dit maakt dat het verschil in betekenis maar lastig te onthouden is. Je kunt de twee gemakkelijk met elkaar verwarren. 'Pre' betekent eigenlijk ook 'voor'. En aangezien het enige verschil tussen pro- en prebiotica hem in het eerste deel van het woord zit, levert de ontleding van de woorden niet veel op om de twee van elkaar te onderscheiden. Daarom wordt het tijd om te kijken naar de inhoud van de betekenis. Prebiotica zijn voedingsstoffen voor de darmbacteriën. Het zijn dus geen bacteriën.

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Het verschil tussen prebiotica en probiotica is aanzienlijk groter in betekenis, dan in de letterlijke spelling van de woorden. Waar probiotica, zoals genoemd, de levende bacteriën omvatten die in darmen voorkomen, zijn prebiotica de voedingsstoffen om deze darmbacteriën in leven te houden. Kortweg kun je het volgende stellen: De darmen bestaan uit ontelbaar veel soorten bacteriën. Dit samenhangende geheel van bacteriën, maar ook andere micro-organismen noemen we de darmflora. Een uitgebalanceerde darmflora is de basis van een goede gezondheid. Slechte bacteriën kunnen soms de overhand krijgen in het lichaam. Dan is er bijvoorbeeld sprake van ontsteking. In dit geval zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het op te lossen. Daarbij kun je uiteraard gebruiken van probiotica én prebiotica.

Wat is het verschil tussen probtiocia of prebiotica qua functie?

Wanneer je een ontsteking of andere verstoring hebt in het lichaam (gerelateerd aan de darmen). Is het slim om dit zorgvuldig op te lossen. Ook bij obstipatie, diarree en andere klachten kunnen pro- en prebiotica onderdeel zijn van de oplossing. In het geval van een ontsteking pak je dit als volgt aan:

  1. Het is natuurlijk slim om te kijken hoe een ontsteking (in de darmen) is ontstaan en de oorzaak weg te nemen. De ongezonde bacteriën die in het geval van ontsteking de overhand nemen, worden veelal gevoed door laagwaardige voeding.
  2. Schrap de laagwaardige voeding en vervang dit door hoogwaardige voeding. Hoogwaardige voeding voor de darmbacteriën = prebiotica.
  3. Na het gebruiken van een antibioticakuur zijn zowel goede als slechte bacteriën gedood. Dit mooie medicijn kan helaas geen onderscheid maken tussen goed en kwaad als het gaat om bacteriën in de darmen. Daarom kun je een probiotica supplement gebruiken om de goede levende bacteriën weer terug te brengen in de darmen.
  4. Deze probiotica (goede darmbacteriën) kun je vervolgens weer voeden met prebiotica.

Hoe werken probiotica en prebiotica samen?

Tijdens en na het gebruiken van een probiotica supplement is het altijd van belang om de bacteriën weer te voeden met prebiotica. Zonder prebiotica kunnen de goede bacteriën moeilijk overleven en krijgen de slechte bacteriën de overhand. Waarna je het bovenstaande stappenplan weer opnieuw zou moeten doorlopen. Probiotica zijn de levende bacteriën en micro-organismen zelf. Je kunt dit middels een supplement en voedingsmiddelen binnenkrijgen. Prebiotica zijn de voedingsstoffen om de levende bacteriën te voeden. Prebiotische voeding kun je gemakkelijk iedere dag binnen krijgen. Varieer met een goede inname van verschillende groentes en andere onbewerkte voeding! Prebiotische groentes zijn bijvoorbeeld knoflook, prei, ui, asperges, artisjokken, schorsenen en meer. Heb je de afgelopen tijd een antibioticakuur gebruikt? Nog steeds ontregelende ontlasting? Wellicht kan een probiotica supplement iets voor jou betekenen.