Hoe kijk je naar jezelf?
''Wat knap dat ze zoveel is afgevallen''

Zei laatst iemand over mij...😆

Ik moest echt vet lachen, want ik dacht 'huh', ik ben nog nooit veel afgevallen. Volgens mij ben ik zelfs nog nooit zo zwaar geweest als nu. En ben ik alleen maar aangekomen in m'n leven.

Oprecht, ik ben nooit meer dan drie kg afgevallen. Dus ik vond die opmerking heel grappig en een beetje raar.

Maar ik begreep het niet helemaal en bleef erover denken. 

Hoe kan iemand denken te zien dat ik ben afgevallen.🤔

Dat verzint iemand toch niet zomaar? Welke foto online ben ik dan veel zwaarder dan nu? Vonden mensen mij dik?

Na een tijdje malen over die vraag, bedacht ik me opeens het volgende. 

Op momenten dat het niet goed met me gaat, als ik vaak verdrietig ben, veel huil, slecht slaap, kan ik er enorm opgeblazen uitzien. Terwijl ik in gewicht nauwelijks verschil zie (hoewel ik me bijna nooit weeg). 

Ik herinnerde me ineens een periode waarin ik heel onzeker was over mijn uiterlijk omdat het niet zo lekker met me ging. En dat kon je aan me zien. 

Je kon het zien, maar wat ik zag was niet een gewicht, een formaat of postuur. Ik zag een verdrietige, slecht slapende versie van mezelf. En anderen kunnen dat op een andere manier hebben geïnterpreteerd.

Of de opmerking nu gegrond was of niet, het zetten me aan het denken. 

Je uiterlijk is soms een spiegel van hoe het van binnen met je gaat. Een gewicht is voor mij betekenisloos. 

Ik kijk naar mezelf als in: hoe voel ik me, ben ik gelukkig?

Want wat heeft je gewicht te maken met hoeveel je waard bent?

Ik ben gezegend met een gezonde relatie met een weegschaal. Omdat ik 1. In mijn beleving nooit gewichtsproblemen heb gehad (dus makkelijk praten) en 2. Omdat ik mezelf en m'n geluk beoordeel aan de hand van fitheid, blijheid, energie, dankbaarheid etc. 

Wat ik met dit langdradige verhaal eigenlijk wil zeggen is....
Als jij jezelf en je lichaam ziet als in 'een gewicht'. Je bent een aantal kilo's en dat is wel of niet de hoeveelheid die je wil dat het is, dan loop je het risico dat je nooit 100% gelukkig met jezelf zult worden.


Hoe kijk je naar jezelf?


En ja, natuurlijk vind ik mezelf mooier met strakke ronde billen. Maar ik ben niet minder waard met putten in m'n kont. En wie mij wel beoordeelt op die uiterlijke kenmerken, die skip ik uit m'n leven.✌

Gewicht verliezen kan nooit een doel op zich zijn in mijn beleving. Want, een ongezond lichaam , verliest niet zo makkelijk gewicht. En een gezond lichaam, beweegt automatisch makkelijker naar het optimale 'set' gewicht. 

Struggle jij met je zelfbeeld? Met je gewicht? Met je gezondheid?

In mijn coaching is hier 100% ruimte voor. Want alles is gezondheid. 

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen