Waarom en hoe volg je een Paleo eetpatroon?

Waarom en hoe volg je een Paleo eetpatroon?

Het Paleo-dieet, waar ik eerder over heb geschreven is een super gezond eetpatroon voor de meeste mensen (uiteraard zijn daar nuances in aan te brengen en blijft de werkzaamheid persoonsafhankelijk). In dit artikel lees je waarom je het Paleo eetpatroon wil uitproberen (de voordelen) en hoe je dit veilig doet. Veel lees plezier!

De voordelen van een Paleo eetpatroon

Een Paleo eetpatroon biedt diverse voordelen voor de gezondheid, die resoneren met de basisprincipes van natuurlijke voeding en levensstijl. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van een Paleo-dieet:

Meer energie: Echte, onbewerkte voeding in een Paleo eetpatroon kan zorgen voor stabiele energieniveaus gedurende de dag.
Gewichtsbeheersing: Het eten van voedzame, verzadigende voeding kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.
Betere spijsvertering: Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers kan bijdragen aan een gezondere spijsvertering.
Ontstekingsvermindering: Het vermijden van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Natuurlijke nutriëntenboost: Paleo moedigt de consumptie aan van voedingsmiddelen met hoge voedingswaarde, zoals noten, zaden en vis.
Stabiele bloedsuikerspiegel: Het beperken van snelle koolhydraten en suikers helpt bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.
Versterkte spiermassa en gezonde botten: Eiwitrijke voeding bevordert spieropbouw, terwijl calcium en vitamine D bijdragen aan sterke botten.

Paleo gaat verder dan alleen een dieet; het is een holistische benadering van gezond leven. Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat individuele behoeften verschillen, biedt het Paleo eetpatroon vele gezondheidsvoordelen.


Paleo; veilig of niet?

Het Paleo-dieet, geïnspireerd door het voedingspatroon van onze voorouders, wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste gezonde volwassenen. Het focust op onbewerkte voeding zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden, terwijl bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden.

Belangrijke punten om te overwegen:

 • Luister naar je lichaam: Iedereen reageert anders op voeding, dus let op hoe jouw lichaam zich voelt.
 • Check je gezondheid: Bij bestaande gezondheidsproblemen is overleg met een zorgverlener verstandig voor mogelijke aanpassingen.
 • Varieer je voeding: Zorg ervoor dat je een gebalanceerde inname van voedingsstoffen behoudt en niet onnodig voedselgroepen schrapt.
 • Duurzaamheid is belangrijk: Kies een voedingspatroon dat je op lange termijn kunt volhouden.
 • Professioneel advies: Bij twijfel of specifieke gezondheidsbehoeften, raadpleeg een zorgverlener voor gepersonaliseerd advies.

In essentie kan het Paleo-dieet een gezonde keuze zijn, maar zoals bij elk dieet, is het cruciaal om naar je eigen lichaam te luisteren en deskundig advies in te winnen.

Tips voor het volgen van een Paleo dieet

 • Focus op onbewerkte voedingsmiddelen: Prioriteer onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Vermijd bewerkte producten en toegevoegde suikers.
 • Bereid maaltijden voor: Plan en bereid maaltijden van tevoren om gezonde opties binnen handbereik te hebben en te voorkomen dat je naar ongezonde alternatieven grijpt.
 • Experimenteer met recepten: Vind variatie in je maaltijden door te experimenteren met verschillende Paleo-recepten. Er zijn talloze online bronnen voor heerlijke en gezonde gerechten.
 • Inclusief gezonde vetten: Integreer gezonde vetbronnen zoals olijfolie, kokosolie, avocado's en noten in je dieet voor een gebalanceerde voedingsinname.
 • Vermijd zuivel en granen: Volg de principes van het Paleo-dieet door zuivelproducten en granen te vermijden. Kies in plaats daarvan voor alternatieven zoals kokosmelk.
 • Lees etiketten zorgvuldig: Let goed op voedseletiketten om verborgen toevoegingen, suikers of bewerkte ingrediënten te vermijden.
 • Hydratatie is belangrijk: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Kruiden- of groene thee zijn ook goede opties.
 • Matig fruitinname: Hoewel fruit is toegestaan, consumeer het met mate vanwege het natuurlijke suikergehalte. Kies voor bessen, die over het algemeen lager zijn in suiker.
 • Blijf flexibel: Wees flexibel en pas het dieet aan op basis van je individuele behoeften en levensstijl. Een rigide aanpak kan moeilijk vol te houden zijn.
 • Luister naar je lichaam: Let goed op hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen. Dit helpt je om te begrijpen wat het beste werkt voor jou.
 • Zoek ondersteuning: Verbind je met andere mensen die het Paleo-dieet volgen voor recepten, tips en motivatie. Het delen van ervaringen kan het gemakkelijker maken.

Onthoud dat het Paleo-dieet niet voor iedereen geschikt is, dus luister naar je lichaam en pas het aan op een manier die het beste bij jou past. Raadpleeg ook een voedingsdeskundige voor persoonlijk advies, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Wil je een lekker weekmenu? Die kan je hier vinden.

Conclusie

Of je nu op zoek bent naar een gezonde levensstijl, gewichtsbeheersing, of gewoon een nieuwe benadering van voeding, het Paleo-dieet biedt een pad naar natuurlijke en voedzame keuzes. Onthoud, er is geen one-size-fits-all in gezond eten. Luister naar je lichaam, experimenteer met smakelijke recepten, en wees flexibel. Het draait allemaal om wat voor jou werkt op weg naar welzijn en vitaliteit.

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen