Weekmenu afvallen door Orthomoleculair Diëtist

Weekmenu afvallen door Orthomoleculair Diëtist

Ben je op zoek naar een effectieve manier om gewicht te verliezen zonder jezelf uit te hongeren of te vervallen in strenge diëten? De orthomoleculaire benadering, gecombineerd met een keto/koolhydraatarme voeding, biedt een alternatieve en wetenschappelijk onderbouwde methode om af te vallen en je gezondheid te verbeteren (zonder jo-jo effect, maar met duurzame leefstijlverandering). In dit artikel gaan we dieper in op wat je wel en niet wil eten om gewicht te verliezen en waarom.

Afvallen: de Orthomoleculaire benadering

De orthomoleculaire benadering is gebaseerd op het optimaliseren van je voedingsstoffen door middel van een uitgebalanceerd dieet. Het richt zich op het gebruik van voedingsstoffen in de juiste verhoudingen om het lichaam optimaal te laten functioneren en gezondheidsproblemen te voorkomen of te behandelen.

Ik zeg altijd: Focus je op optimale gezondheid, dan komt dat optimale gewicht als logisch gevolg vanzelf. Een optimaal gezond lichaam beweegt namelijk van nature in de richting van een optimaal gwicht.

Waarom Keto/Koolhydraatarme Voeding om af te vallen?

Keto- en koolhydraatarme diëten zijn onder andere populair geworden vanwege hun vermogen om effectief gewichtsverlies te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Door de inname van koolhydraten te verminderen en meer gezonde vetten en eiwitten toe te voegen, wordt het lichaam gedwongen om over te schakelen naar het verbranden van vetten voor energie, een staat die bekend staat als ketose. Dit kan leiden tot een verhoogd metabolisme (snellere verbranding), verminderde eetlust (voldoende verzadiging) en verbeterde bloedsuiker- en insulineniveaus (lekker veel energie!).

Wat te eten om af te vallen

Gezonde vetten: Avocado's, grasboter, ghee, kokosolie, olijfolie, noten en zaden.

Eiwitten: Rundvlees, kip, vis en eieren (van goede afkomst voor optimale voedingsstoffen)

Groenten: Alle soorten en maten, liefst seizoensgebonden en zoveel mogelijk variatie

Fruit: Frambozen, bosbessen, aardbeien, kersen, bramen (in de meeste gevallen kun je om snel en veel gewicht te verliezen, bijvoorbeeld als je DM 2 wil omkeren, beter niet te veel suikerrijke vruchten eten zoals banaan of meloen). Maar dit is heel persoonsafhankelijk!

Wat te vermijden om af te vallen

Geraffineerde koolhydraten: Suiker, witte bloem, bewerkte granen.

Transvetten: Gehydrogeneerde oliën, gefrituurd voedsel.

Zoetstoffen: Aspartaam, sucralose, sacharine. Zoetstoffen houden de zoetbehoefte in stand en kunnen de darmflora verstoren.

Bewerkt voedsel: Kant-en-klaarmaaltijden, snacks, fastfood.

Alcohol: Vermijd idealiter alcoholische dranken volledig vanwege hun hoge caloriegehalte en effect op de bloedsuikerspiegel en omdat het letterlijk geen toegevoegde gezondheidswaarde heeft.

Leefstijladvies bij gewichtsverlies

Beweeg regelmatig: Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of krachttraining, om je stofwisseling te stimuleren en spiermassa op te bouwen. Bewegen op rustig tempo stimuleert vetverbranding op het moment dat je in beweging bent. Krachttraining stimuleert spieropbouw waardoor je (met meer spieren) op den duur meer calorieën verbrandt in rust.

Stressmanagement: Verminder stress door middel van mindfulness, meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken, aangezien stress de cortisolspiegel kan verhogen en gewichtstoename kan bevorderen (en nog veel meer hormonale disbalansen kan veroorzaken).

Voldoende slaap: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit, omdat slaaptekort de eetlustregulerende hormonen kan verstoren en cravings kan veroorzaken voor ongezonde voedingsmiddelen. Maar ook omdat je in diepe slaap ontgift en ontgiften (detoxen) is van essentieel belangt tijdens het proces van afvallen. Bij vetverbranding komen immers afvalstoffen vrij die je lichaam moet kunnen afvoeren.

Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven, afvalstoffen af te voeren en hongergevoelens te verminderen.

Luister naar je lichaam: Let op hongersignalen en verzadiging tijdens het eten en stop met eten wanneer je je voldaan voelt, om overeten te voorkomen. Maar eet ook genoeg tijdens elke maaltijd tot je verzadigd bent om te voorkomen dat je meer dan 3-4 eetmomenten per dag hoeft te hebben.

 Weekmenu Afvallen door Orthomoleculair Diëtist

Dag

Ontbijt

Lunch

Avondeten

Maandag

Avocado en ei ontbijt bowl

Gegrilde zalm met groene asperges

Caesar salade

Dinsdag

Boerenomelet met bacon, ui, kaas en champignons

Courgette pasta met pesto en cherrytomaten

Gegrilde kip met broccoli en citroenbotersaus

Woensdag

Kokos chia pudding

Gegrilde steak met geroosterde groenten

Zalmfilet met avocado salsa

Donderdag

Spinazie en feta omelet

Gegrilde garnalensalade

Groentelasagne

Vrijdag

Keto yoghurt rode bessen, noten en zaden

Courgettebootjes met gehakt

Kipfilet met pesto en geroosterde groenten

Zaterdag

Kokosmeelpannenkoeken met bosbessen

Kippensoep met groenten en twee gekookte eitjes

Biefstuk met geroosterde groenten

Zondag

Keto-ontbijtmuffin

Omeletwrap met carpaccio en pesto

Bloemkoolrijst met zelfgemaakte pindasaus

Wil je het weekmenu inclusief alle recepten in je mailbox ontvangen? Dat kan!

Download hier het Weekmenu Afvallen Inclusief 21 recepten + 3 bonussen en 7 extra tips/weetjes die helpen bij gewicht verliezen!

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen