Welk dieet is geschikt bij ADHD?


ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een neurobiologische aandoening die wereldwijd veel mensen van alle leeftijden treft. De symptomen van ADHD kunnen variëren van moeite hebben met concentratie en impulsiviteit tot hyperactiviteit. Hoewel de exacte oorzaak van ADHD complex is en meerdere factoren omvat, wordt steeds meer aandacht besteed aan de rol die voeding speelt bij de behandeling van deze aandoening. In dit blogartikel gaan we dieper in op de mogelijke relatie tussen voeding en ADHD, waarbij we het Weston A. Price-dieet als leidraad gebruiken, evenals het belang van een persoonlijke aanpak voor de behandeling van ADHD.

De complexiteit van ADHD en voeding

ADHD is een veelzijdige aandoening die zowel genetische als omgevingsfactoren omvat. Hoewel voeding niet als directe oorzaak van ADHD kan worden beschouwd, is er toenemend bewijs dat het eetpatroon van invloed kan zijn op de symptomen en het gedrag van mensen met ADHD. Wetenschappers hebben ontdekt dat voeding invloed kan hebben op neurotransmitters en hormonen in de hersenen, wat van invloed kan zijn op stemming, concentratie en impulsbeheersing.

Omega-3 vetzuren en de hersenen

Een van de interessante onderzoeksgebieden is de rol van omega-3 vetzuren bij ADHD. Omega-3 vetzuren, met name eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn essentiële vetzuren die cruciaal zijn voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Deze vetzuren worden gevonden in vette vis, lijnzaad en walnoten. Diverse studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren gunstige effecten kunnen hebben op de hersenfunctie en stemming, wat mogelijk kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen.

Ik werk met omega 3 bloedtesten (een simpele vingerprik) + voeding en suppletie advies om de hersenen optimaal te laten functioneren. Neem contact op voor meer informatie op dit gebied..

Eliminatie van potentieel problematische voedingsmiddelen

Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat bepaalde voedingsmiddelen ADHD-symptomen kunnen verergeren bij gevoelige individuen. Het "Southampton-onderzoek" uit 2007 wekte belangstelling voor het verband tussen kunstmatige kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat met hyperactiviteit bij kinderen. Hoewel de resultaten controversieel zijn en niet alle kinderen met ADHD gevoelig zijn voor deze stoffen, is het een relevant onderzoeksgebied dat meer aandacht verdient. In de praktijk zou het niet de eerste keer zijn dat ik zie dat alle ADHD Symptomen lijken te verminderen wanneer er wordt overgegaan op een 100% natuurlijk eetpatroon, zonder e-nummers. Daarbij komt dat de darmen vaak getriggerd worden door andere voedingsmiddelen, ook dit heeft invloed op ADHD Symptomen. Een onderzoek naar voedselintoleranties is dus altijd een goed idee.

Het Weston A. Price-dieet en ADHD

Een voedingsbenadering die de aandacht trekt van sommige ouders van kinderen met ADHD is het Weston A. Price-dieet. Dit dieet is vernoemd naar Weston A. Price, een tandarts en voedingsonderzoeker die in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw traditionele diëten van inheemse culturen onderzocht. Het Weston A. Price-dieet benadrukt het belang van het eten van onbewerkte, voedzame voedingsmiddelen, waaronder:

  • Biologische groenten en fruit: Deze bevatten essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.
  • Gezonde vetten: Het dieet benadrukt het belang van natuurlijke vetten, zoals boter van grasgevoerde koeien, olijfolie, kokosolie en avocado's. Deze vetten zijn essentieel voor de hersengezondheid en kunnen bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen: Probiotica, die te vinden zijn in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool, kunnen de darmgezondheid bevorderen en daarmee mogelijk invloed hebben op ADHD-symptomen.
  • Volle granen: Het dieet moedigt het eten van volle granen aan, zoals quinoa, bruine rijst en haver, in plaats van geraffineerde granen, die een gunstiger effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel en stemming.

Wetenschappelijke ondersteuning van het Weston A. Price-dieet

Hoewel er anekdotisch bewijs is van ouders die verbeteringen in ADHD-symptomen rapporteren na het implementeren van het Weston A. Price-dieet, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek specifiek gericht op dit dieet en ADHD. Veel van het bewijs dat het belang van voeding benadrukt bij het beheersen van ADHD-symptomen is gebaseerd op algemene gezondheidsprincipes, zoals het verminderen van toegevoegde suikers, het eten van een voedzaam dieet en het beperken van bewerkte voedingsmiddelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat elk individu uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor een ander zal werken. Het Weston A. Price-dieet kan voor sommige mensen met ADHD gunstig zijn vanwege de focus op gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen. De nadruk op omega-3 vetzuren, probiotica en het vermijden van potentiële trigger-voedingsmiddelen kan bij sommige mensen positieve effecten hebben.

Het belang van een persoonlijke aanpak

Hoewel voeding een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van ADHD-symptomen, is het essentieel om te onthouden dat er geen universeel dieet is dat voor iedereen met ADHD werkt. Elk individu heeft unieke genetische en fysiologische factoren die van invloed zijn op hoe ze op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Bovendien kunnen co-existentie van andere medische aandoeningen, allergieën of intoleranties een rol spelen in de reactie op voeding.

Conclusie: Voeding speelt een belangrijke rol, maar persoonlijke aandacht is een must

Voeding kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van ADHD-klachten, maar het is cruciaal om een persoonlijke aanpak te volgen. Het Weston A. Price-dieet biedt een interessant uitgangspunt, maar het is belangrijk om individuele behoeften en reacties op voedingsmiddelen te overwegen. Het raadplegen van een gekwalificeerde diëtist of gezondheidsprofessional kan van onschatbare waarde zijn bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd voedingsplan om ADHD-symptomen te beheersen. Neem contact op met een specialist om de mogelijkheden en beste benaderingen te bespreken voor een effectieve behandeling op maat.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen