Heb ik een histamine-intolerantie? Hoe weet je dat?

Heb ik een histamine-intolerantie? Hoe weet je dat?

Wanneer je een histamine-intolerantie hebt, is je lichaam niet goed in staat om histamine (lichaamseigen stof) adequaat af te breken. Een ophoping van histamine in het lichaam kan veel verschillende klachten geven. Maar hoe weet je of je histamine-intolerantie hebt? In dit artikel lees je meer over de symptomen, oorzaken en de manier om er achter te komen of je daadwerkelijk leidt aan histamine/intolerantie of niet.

Symptomen van histamine-intolerantie

Histamine-intolerantie kan allerlei verschillende soorten symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Hoofdpijn of migraine
 • Buikpijn, krampen, diarree
 • Misselijkheid en overgeven
 • Huiduitslag, jeuk, roodheid
 • Loopneus, verstopte neus, niezen (allergische reacties)
 • Vermoeidheid en prikkelbaarheid
 • Duizeligheid

Oorzaken van histamine-intolerantie

Histamine-intolerantie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Een tekort aan het enzym diamineoxidase (DAO), dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in het lichaam.
 • Een onevenwichtige verhouding tussen histamine en DAO-activiteit.
 • Consumptie van histaminerijk voedsel.
 • Medicatie die histaminevrijzetting bevordert.

Hoe weet je of je last hebt van histamine-intolerantie?

Bestel je Histamine-Intolerantietest

Je kunt in de meeste gevallen een histamine-intolerantie goed herkennen aan symptomen en oorzaken die ik hier boven heb genoemd. Echter, in sommige gevallen wil je wat meer bevestiging. Is histamine-intolerantie wel echt de oorzaak van mijn klachten?

Om daarachter te komen met meer zekerheid, kun je een laboratoriumonderzoek laten uitvoeren bij Medivere.

Bij dit onderzoek (thuistest) kun je zelf een monster van je ontlasting afnemen en opsturen naar Medivere (met een speciale testset). Zij meten dan het niveau van histamine in je ontlasting. Als dit niveau afwijkt, kan het er op wijzen dat je inderdaad een histamine-intolerantie hebt. Maar soms is het handig om na zo'n uitslag nog aanvullend bloedonderzoek te doen. Zoals het bepalen van de functie van het DAO-enzym via bloedafname. Dit kan de diagnose nog meer bevestigen.

Voorbeelduitslag histamine-intolerantietest (ontlasting)

Voorbeeld uitslag histamine

Naast Medivere, kun je ook bij bloedwaardentest.nl je ontlasting- en bloedonderzoek laten afnemen, door middel van een thuis test. En/of met begeleiding van mij.

Bestel je histamine-intolerantietest (ontlasting)

Ontlasting test histamine

Bestel je Histamine-Intolerantietest

Conclusie

Histamine-intolerantie is een complexe aandoening die vaak moeilijk te achterhalen is vanwege de diversiteit aan symptomen en de overlap met andere aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van symptomen zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen of huiduitslag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, kan het nuttig zijn om histamine-intolerantie te overwegen als mogelijke oorzaak.

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen