Joe Rogan - Dr. Rhonda Patrick on the Carnivore Diet Nederlandse Samenvatting interview
2 min. leestijd

Joe Rogan - Dr. Rhonda Patrick on the Carnivore Diet Nederlandse Samenvatting interview

Download Carnivoor Weekmenu

Heerlijk om naar Joe Rogan en zijn interessante gasten te luisteren in zijn podcast. Maar, je hebt niet altijd voldoende tijd om alles te beluisteren, of wel? Daarom bij deze een samenvatting van de bovenstaande video, zodat jij de hoogtepunten kunt meepikken zonder al te veel tijd er aan te besteden. Komt ie:

Dr Rhonda Patrick over het Carnivore Dieet

Het carnivore dieet is de laatste tijd steeds populairder geworden. Mensen die dit dieet volgen, eten uitsluitend vlees, wat vragen oproept over de potentiële gevaren en voordelen ervan. Dr. Rhonda Patrick, een vooraanstaand expert op het gebied van gezondheid en voeding, heeft een diepgaande studie uitgevoerd naar dit fenomeen. Haar bevindingen zijn samengevat in een 30 pagina's tellend paper, waarin ze zowel de mogelijke risico's als de redenen achter de opkomst van dit dieet onderzoekt.

Kritische houding

Dr. Patrick begon met een kritische houding tegenover het carnivore dieet, maar raakte geïntrigeerd door de redenen waarom mensen zich ertoe aangetrokken voelen, vooral degenen met auto-immuunproblemen. Een veelvoorkomend thema onder voorstanders van het carnivore dieet is de verbetering van auto-immuunsymptomen. Dit wordt toegeschreven aan veranderingen in endocriene factoren, zoals insuline, leptine en ghreline, die leiden tot verzadiging en verminderde calorie-inname bij een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten.

Carnivoor en vermindering van calorie-inname

Naast hormonale veranderingen speelt ook de monotone voeding een rol bij het verminderen van calorie-inname. Mensen die dagelijks dezelfde voeding eten, hebben natuurlijk de neiging om minder te eten. Calorierestrictie en vasten zijn ook geassocieerd met verbeteringen in auto-immuunsymptomen door het resetten van het immuunsysteem en het opruimen van beschadigde cellen.

Vasten en verbeteringen bij auto-immuunziekte

Klinische studies hebben aangetoond dat vasten en ketogene diëten auto-immuunsymptomen kunnen verbeteren, zoals bij patiënten met multiple sclerose. Intermitterend vasten leidde tot significante veranderingen in de darmmicrobiota en verhoogde anti-inflammatoire cytokines, wat wijst op een verband tussen de microbiota en auto-immuniteit.

Download Carnivoor Weekmenu

De gevaren van het carnivore dieet

Hoewel het carnivore dieet bepaalde voordelen kan hebben, uit Dr. Patrick ook haar bezorgdheid over de langetermijneffecten ervan, met name op de darmmicrobiota en algemene gezondheid. Ze benadrukt het belang van een holistische benadering van voeding, waarbij ook beweging, vasten en een plantaardig dieet worden betrokken. Deze factoren hebben een positieve invloed op de microbiota en algehele gezondheid.

Vasten en kanker

Uit onderzoek blijkt dat langdurig vasten zelfs voordelen kan hebben, zoals verbeterde biomarkers van veroudering en toegenomen spiermassa. Bovendien kan vasten vóór kankerbehandeling gezonde cellen resistenter maken tegen schade en kankercellen gevoeliger voor vernietiging.

Alle planten zijn slecht = kort door de bocht

De hypothese van het carnivore dieet dat alle planten slecht zijn, houdt geen rekening met andere belangrijke factoren, zoals veranderingen in de microbiota en de diverse gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding. Het is dus essentieel om de balans te vinden tussen verschillende voedingsbronnen voor een optimale gezondheid.

Dus nog even verder onderzoeken

In conclusie benadrukt Dr. Rhonda Patrick in haar onderzoek naar het carnivore dieet zowel de potentiële voordelen als de mogelijke risico's ervan. Ze roept op tot een grondige analyse van de mechanismen en potentiële verstorende factoren om een beter begrip te krijgen van de impact van dit dieet op de gezondheid.

Download Carnivoor Weekmenu

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen