Waarom is rauwe melk gezonder?

Waarom is rauwe melk gezonder dan gepasteuriseerde (gewone) melk?

Rauwe melk en gepasteuriseerde melk hebben de zelfde afkomst en toch hebben zij, door verschillende bewerkingsprocessen, een totaal ander effect op onze gezondheid wanneer ze worden geconsumeerd door ons mensen. Terwijl gepasteuriseerde melk door een warmtebehandelingsproces gaat om mogelijke schadelijke bacteriën te doden, blijft rauwe melk onbehandeld. 

In dit blogartikel vertel ik je meer over de gezondheidsvoordelen van rauwe melk ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Daarnaast ga ik in op veelvoorkomende theorieën over de vermeende voordelen van gepasteuriseerde melk (die naar mijn mening allen onderuit geschopt kunnen worden!) Dus, let's go!

Allereerst is het belangrijk om te benoemen wat het precies inhoudt, rauw of gepasteuriseerd en waarom het überhaupt zo'n belangrijk thema is. 

Download Carnivoor Weekmenu

Het verschil tussen rauwe en gepasteuriseerde melk

Rauwe melk is een geweldig voedzame voedselbron ten opzichte van gepasteuriseerde melk vanwege de volgende factoren:

Behoud van voedingsstoffen: Tijdens het pasteurisatieproces worden melkmonsters blootgesteld aan hoge temperaturen, wat kan leiden tot verlies van voedingsstoffen. Rauwe melk behoudt echter zijn oorspronkelijke voedingswaarde, inclusief essentiële vitaminen (zoals vitamine A, B-complex en C) en mineralen (zoals calcium en magnesium) omdat het niet wordt verhit.

Enzymen en probiotica: Rauwe melk bevat natuurlijke enzymen en probiotica die de spijsvertering kunnen ondersteunen en de opname van voedingsstoffen kunnen verbeteren. Deze stoffen dragen tevens bij aan een gezonde darmflora en kunnen het immuunsysteem versterken. Ook deze stoffen gaan verloren tijdens het pasteurisatieproces, waardoor de rauwe melk weer beter uit de verf komt.

Dan nu de verdieping in de gezondheidsvoordelen van rauwe melk ten opzichte van gepasteuriseerde melk. En mijn betoog voor het gebruik van rauwe melk in plaats van gepasteuriseerd.

Verbeterde immuniteit en allergiepreventie door rauwe melk

Het consumeren van rauwe melk kan voordelen hebben voor het immuunsysteem en allergieën. Ik leg je uit hoe dat zit. 

Rauwe melk zorg voor:

Beter immuunsysteem: Rauwe melk bevat levende bacteriën die de immuunrespons van het lichaam kunnen verbeteren. Studies suggereren dat kinderen die rauwe melk consumeren mogelijk een lager risico hebben op het ontwikkelen van astma, allergieën en eczeem. En zelfs op latere leeftijd kunnen mensen met dit type klachten veel baat hebben bij het gebruik van rauwe melk(producten). In mijn praktijk zie ik met regelmaat terug dat rauwe melk zo'n beetje alle huidklachten helpt te verminderen, maar ook allergie en astma verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon wanneer gewone melk wordt vervangen door échte melk (die dus rauw is!).

Natuurlijke allergiepreventie: Sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van rauwe melk, met zijn volledige samenstelling van eiwitten, vetten en enzymen, kan helpen bij de preventie van allergieën. Deze beschermende effecten zijn te wijten aan de natuurlijke antilichamen en immunoglobulinen in rauwe melk. Wat mij betreft reden genoeg om zelfs op jonge leeftijd al voor rauwe melk te kiezen. 

Gezondheidsrisico's van gepasteuriseerde melk 

Er wordt in dagelijkse producten vrijwel altijd gepasteuriseerde melk(poeder) gebruikt omdat dat zogenaamd 'veiliger' is, dan rauwe melk. En begrijp me niet verkeerd, ergens is dat het ook. 

Maar met dit artikel leer ik je graag waarom juist die overmaat aan bewerkte melk eigenlijk nog gevaarlijker is. 

Verlies van enzymen en probiotica

Het pasteurisatieproces vernietigt niet alleen potentieel schadelijke bacteriën, maar ook natuurlijke enzymen en probiotica die gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering en de algehele gezondheid. Daardoor zorgt de inname van bewerkte melk(producten) in veel gevallen voor verteringsproblemen. Het veroorzaakt tevens een bemoeilijkte opname van vitamines en mineralen uit andere voeding die tegelijkertijd met de gepasteuriseerde melk worden gegeten. 

Mogelijke vorming van schadelijke verbindingen 

Tijdens pasteurisatie kunnen sommige melkbestanddelen reageren en nieuwe verbindingen vormen, zoals advanced glycation end products (AGE's), die in verband zijn gebracht met ontsteking en veroudering. Tja, als dat makkelijk te vermijden is, waarom zou je dat dan niet doen?

Waarom wordt rauwe melk niet gewoon de standaard?

Mij lijkt het absoluut een goed idee om gepasteuriseerde melk standaard te vervangen door rauwe melk en terug te gaan naar de basis. Hoe minder bewerkingen, hoe puurder en beter voor je gezondheid. 

In mijn optiek kunnen de redenen om gepasteuriseerde melk niet de standaard te laten zijn namelijk gemakkelijk onderuit worden gehaald. 

Ik leg je wat mogelijke bezwaren voor, om vervolgens mijn visie hierop te geven.

Voedselveiligheid 

Hoewel gepasteuriseerde melk wordt beschouwd als veiliger omdat het potentieel schadelijke bacteriën doodt, kan het argument van voedselveiligheid worden verzwakt door de juiste hygiënepraktijken op boerderijen en het regelmatig testen van rauwe melk. Zolang de zuivelboer hygiënisch werkt, is er weinig reden om bang te zijn voor pathogenen.

Verlengde houdbaarheid 

Gepasteuriseerde melk heeft een langere houdbaarheid dan rauwe melk. Dit kan waar zijn, maar het verlies van voedingsstoffen en de mogelijke vorming van schadelijke verbindingen tijdens het pasteurisatieproces moeten ook in overweging worden genomen.

Daarbij komt dat zelfs ondanks de lange houdbaarheid, nog steeds veel melk wordt verspilt. Het bewustzijn over voedselverspilling mag wat mij betreft sowieso wel wat worden verhoogd.

Verlengde houdbaarheid is voornamelijk gunstig voor de portemonnee van de producent  en daardoor uiteindelijk ook voor de portemonnee van ons, als consument. 

Maar wat mij betreft is gezondheid onbetaalbaar. Wanneer rauwe melk op grotere schaal de norm wordt, zal het makkelijker zijn om dit aan te bieden voor een gereduceerd tarief. 

Ander voordeel van rauwe melk: je kunt het vaak rechtstreeks bij een boer kopen. Waardoor de boer een eerlijke marge ontvangt en jij ook een stuk minder hoeft te betalen. De tussenkomst van voedselketens wordt het vaak niet beter van. 

Rauwe melk is gezonder dan gepasteuriseerde melk

 Hoewel er enige controverse bestaat over de gezondheidsvoordelen van rauwe melk in vergelijking met gepasteuriseerde melk, zijn er sterke argumenten die pleiten voor de consumptie van rauwe melk. 

De voedingsstoffen, enzymen, probiotica en (mogelijke, of liever gezegd: zeer waarschijnlijke) immuniteitsvoordelen maken het wat mij betreft de betere keuze. Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het consumeren van rauwe melk om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te minimaliseren. 

Zoals altijd, is het raadzaam om je persoonlijke situatie met een zorgverlener te bespreken voordat je wijzigingen aanbrengt in je dieet of voedingsgewoonten. Daarnaast zou ik het je standaard aanraden om te achterhalen waar jouw rauwe melk vandaan komt. Wat eten de koetjes, hoe wordt het geproduceerd? Ga in gesprek met je plaatselijke boer, zodat je weet wat je eet. 

Koop minstens grasgevoerd en lokaal!

Ben je geïnteresseerd in het Carnivoor Dieet?

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen en mijn ervaringen.

Download Carnivoor Weekmenu



Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen