Carnivoor Dieet Wat is het? En mijn ervaring als Specialist
5 min. leestijd

Carnivoor Dieet Wat is het? En mijn ervaring als Specialist

Lees meer over hoe je het Carnivoor Dieet vol houdt en bekijk mijn weekmenu.

Het Carnivoor Dieet is populair. En niet zonder reden. Het Carnivoor Dieet is een eetpatroon waarbij uitsluitend dierlijke producten worden gegeten. Je kun het dieet volgen omwille van de gezonde voedingstoffen die dierlijke voeding bevat en daarnaast is het een ultiem eliminatiedieet. Bij auto-immuunziekte en spijsverteringsklachten is het Carnivoor Dieet een uitkomst omdat je anti-nutriënten gaat vermijden. Wat dit zijn en waarom dit belangrijk is? Dat lees je hier onder of hoor je in de video.

Download Carnivoor Weekmenu

Wat is het Carnivoor Dieet

Het carnivore dieet, niet te verwarren met het ''cannibale dieet' , is een voedingspatroon waarbij uitsluitend dierlijke producten worden gegeten en plantaardige voedingsmiddelen worden vermeden. Het dieet richt zich voornamelijk op vlees, vis, eieren en andere dierlijke producten, terwijl alle vormen van koolhydraten, zoals granen, fruit, groenten en suiker, worden weggelaten.

Zuivel (rauw) is dus ook toegestaan. Maar ik zeg altijd zoals bij elk dieet, je kunt er je eigen draai aan geven en spelen met hoe streng je de regels op volgt. Je lichaam weet het best wat het nodig heeft.

Waarom zou je het dieet proberen

Volgens de diehard aanhangers van het Carnivore Dieet is het lichaam geoptimaliseerd voor het eten van vlees. En zou het vermijden van koolhydraten en plantaardig voedsel leiden tot gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering, verhoogde energie en betere mentale helderheid.

Ik, als orthomoleculair diëtist, geloof dat daar een deel van waar is. Dit heeft te maken met het feit dat er in veel plantaardige voeding, antinutriënten zitten.

Granen, peulvruchten en natuurlijk suikers zijn voor veel mensen een trigger voor de darmen. En zonder gezonde darmen, geen gezondheid.

Maar, alvast even een waarschuwing, net zoals bij alle andere diëten geldt: of dit voor jou gezond is, ligt heel persoonlijk.

Het is van talloze factoren afhankelijk of je wel/niet een Carnivoren Dieet zou moeten uitproberen. Begin er zeker niet zomaar aan zonder je goed in te lezen of hoe en waarom je het kunt doen.

Wat zijn antinutriënten

Antinutriënten zijn natuurlijk voorkomende verbindingen in voedsel die de opname of het gebruik van voedingsstoffen in het lichaam kunnen belemmeren. Ze worden "anti" genoemd omdat ze de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen kunnen verminderen of een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid.

Dat wil zeggen, bepaalde voedingsstoffen (in gezonde voeding) kunnen niet goed worden opgenomen in je lichaam wanneer antinutriënten in overmaat aanwezig zijn, of wanneer je erg gevoelig bent voor antinutriënten.

Antinutriënten zijn vaak aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen, zoals granen, peulvruchten, noten, zaden en sommige groenten. Ze zijn een natuurlijk verdedigingsmechanisme van planten tegen predatie door insecten, dieren en micro-organismen. Antinutriënten kunnen de smaak, geur of textuur van planten beïnvloeden en kunnen ook helpen om planten te beschermen tegen ziekten en plagen.

Er wordt ook wel eens gezegd: planten willen niet gegeten worden, en proberen zichzelf te beschermen door antinutriënten te produceren.

Enkele voorbeelden van antinutriënten zijn tannines, oxalaten, fytaten, saponines en een welbekende, lektines.

Download Carnivoor Weekmenu

Waarom IK het Dieet heb uitgeprobeerd

Zelf was ik erg nieuwsgierig naar het effect van het Carnivoren dieet op mijn lichaam vanwege het vermijden/verminderen van die antinutriënten.

Het is voor mij niet heel veel nieuws om deze stoffen minder binnen te krijgen. Ik eet bijvoorbeeld al nauwelijks meer granen (max. 1-2 keer per week), verschillende soorten groentes laat ik vaker staan of bereid ik tegenwoordig anders om het nadelige effect van antinutriënten te verkleinen.

Maar, het mocht niet baten. Ik stopte namelijk al na een aantal dagen met het dieet. Of eigenlijk: ik ben nooit helemaal begonnen.

Waarom IK stopte met het Carnivoor Dieet

Na een aantal dagen hardcore Carnivoor had ik het wel gezien. Ik had veel behoefte aan koolhdyraten (ik was ook ongesteld aan het worden, en in die fase zijn koolhydraten extra belangrijk voor de vrouwelijke hormonen).

Dus ik besloot om mijn fruit inname op te voeren. Al gauw was dat ook niet meer genoeg en werden er aardappels toegevoegd en vruchtgroentes. En zo ging ik elke keer een stapje verder in het toevoegen van andere, niet dierlijke, voedingsmiddelen.

Ik vind het belangrijk om te kunnen genieten van mijn eten. Want: genieten van het eten = beter verteren.

En dat staat bij mij voorop.

Dat betekent dus wel dat ik nooit echt de effecten van een streng carnivoren dieet heb ervaren tot nu. Wie weet dat ik het in de toekomst nog eens uitprobeer, maar voor nu ben ik zeer content met mijn eigen, persoonlijke en gevarieerde eetpatroon.

Wat echter ook meespeelde was dat het in Spanje (daar zat ik toen) moeilijker was om heel gevarieerd én goede kwaliteit vlees te krijgen. Nu dat ik even in Nederland ben (een aantal maanden), bestellen mijn vriend en ik bij Grutto. Daar is alles van goede kwaliteit en je hebt veel meer keuze. Dat maakt het makkelijker om toch weer deels Carnivoor te eten.

Wat ik van het Carnivoor Dieet leerde

Desondanks heb ik wel weer veel van het dieet geleerd. Ik ben er weer even goed alert op geworden dat ik bij elke maaltijd voldoende eiwitten toevoeg, want dat is toch wel essentieel voor een stabiele energiebalans. En helemaal nu ik veel aan zware krachttraining doe, moet die eiwitinname wel optimaal zijn.

Voor wie is het Carnivoor Dieet interessant

Zoals ik al zei kan het dieet een enorme uitkomst bieden voor mensen die last hebben van auto-immuunziektes en chronische darmproblemen.

Merk je bijvoorbeeld dat je gevoelig bent voor heel veel verschillende soorten voedingsmiddelen? Dan kan (let op, het hoeft niet zo te zijn) een Carnivoor Dieet een mogelijke uitkomst zijn.

Ik zou je wel willen aanraden om het altijd onder goede begeleiding te doen, en/of om jezelf extreem goed in te lezen.

Het is niet zomaar een dieetje wat je even kunt uitproberen, want er liggen absoluut gevaren op de loer als de uitvoering niet top is.

Download Carnivoor Receptenboek

TIPS Voor als jij het Carnivoor Dieet wil uitproberen

1. Zorg voor een goede voorbereiding.

Zonder goede voorbereiding, geen winst. Je moet echt ten alle tijden iets in huis hebben wat past in het dieet en je kunt niet in elke supermarkt of restaurant de juiste producten vinden. Zorg dus dat je altijd iets achter de hand hebt en voorkom dat je de mist in gaat omdat je honger hebt, maar geen proviand.

2. Deze is het allerbelangrijkst: Kies voor kwaliteit!

Je kunt onmogelijk de gewenste gezondheidsvoordelen bereiken als je niet voor de allerbeste kwaliteit voedingsmiddelen gaat die er te vinden is. Kies voor biologische eieren van de vrije uitloopkip (of zoek iemand op die zelf kippen houdt en je weet wat de kipjes eten), grasgevoerd vlees, wild vlees, vermijd kweekvis enzovoorts.

Op een plofkipje ga je het niet overleven, dus investeer in de beste kwaliteit. Beter voor je lijf, maar ook veel beter voor de natuur en het klimaat.

Mijn favoriete tip (voor in Nederland dan) is de webshop van Grutto. Mijn vriend en ik bestellen daar elke twee weken al ons vlees en soms ook vis. Je kunt daar heel gevarieerd, goede kwaliteit vlees krijgen. Een bedrijf met hart voor de natuur, dieren en gezondheid van de mens sprak mij wel aan. En de smaak, geur en het hele gevoel bij het vlees is gewoon goed (Missie lees je hier). Dikke aanrader dus.

Bedankt voor het lezen/kijken en stel gerust je vragen.

Wil jij starten met een Carnivoor Dieet, maar weet je niet hoe te beginnen?

Download mijn Carnivoor Weekmenu en boodschappenlijst

Download Carnivoor Weekmenu

Lees meer tips over hoe je het Carnivoor Dieet het best kunt volhouden en bekijk mijn weekmenu.


Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Jean-Pierre Van Nieuwenborgh
Door

Jean-Pierre Van Nieuwenborgh

op 10 Jul 2023

Hoeveel maaltijden moet ik nu eten ? Bij jou staan er drie in het weekmenu en elders anders op internet maar twee ? Wat is het nu uiteindelijk ?

Nienke Vink
Door

Nienke Vink

op 21 Jul 2023

Bedankt voor uw vraag! Dat is heel persoonsafhankelijk. En daar kan ik dus geen specifiek advies over geven zonder u te kennen. Het kan een optie zijn om het Carnivoor Dieet te combineren met intermittent fasting, maar dat is niet voor iedereen gezond. Win vooral persoonlijk advies in van een specialist en ga op onderzoek uit naar wat passend is.

Inaki Legorburu
Door

Inaki Legorburu

op 29 Sep 2023

Na een paar dagen gestopt klinkt heel erg kort. Voor zo een drastische dieet verandering lijkt een aanweningsperiode van een paar weken verstandiger. En vanuit genezende oogpunt 30 tot liefsts 90 dagen. Dan pas kan je vanuit eigen n=1 ervaring adviseren.

Nienke Vink
Door

Nienke Vink

op 30 Sep 2023

Hallo Inaki, bedankt voor uw reactie. Een paar dagen een dieet volgen zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Daar ben ik het helemaal mee eens. In dit artikel geef ik algemene tips op basis van studies en cliënt ervaringen. Daarnaast deel ik mijn eigen ervaring met het dieet. Een persoonlijk advies geven doe ik enkel tijdens consulten en dat is op meer gebaseerd dan enkel mijn eigen ervaringen. Hopelijk heeft u genoten van het artikel. Bedankt voor het lezen!

rene
Door

rene

op 13 Nov 2023

Het lijkt mij als jong persoon heel moeilijk om dit carnivoor dieetvol te houden. Echter als je wat ouder wordt en allerlei vage klachten krijgt.IBS, Colitus en nog een handvol van die dingen dan is het opeens niet zo moeilijk meer om dit dieet te volgen.

Nienke Vink
Door

Nienke Vink

op 14 Nov 2023

Dat denk ik ook. Hoe meer klachten, hoe hoger de urgentie voor een ander eetpatroon.

Reactie plaatsen