Carnivoor Dieet Weekmenu | En hoe houd je het vol?
6 min. leestijd

Carnivoor Dieet Weekmenu | En hoe houd je het vol?


Download mijn Carnivoor Weekmenu en Boodschappenlijst

In mijn vorige artikel en video vertelde ik mijn ervaring met het carnivoor dieet. Aan de hand daarvan kreeg ik de vraag: Hoe begin je dan met het dieet? En wat kun je allemaal eten?

Voor een uitleg over wat het carnivoor dieet inhoud en mijn ervaring, verwijs ik je door naar Carnivoor Dieet Wat is het? En mijn ervaring als Specialist (nienkevink.nl)

In het artikel dat je nu aan het lezen bent, vind je een voorbeeld weekmenu van een carnivoor dieet aangevuld met tips over hoe je het dieet gemakkelijk kunt volhouden. Er zijn natuurlijk verschillende vormen van een carnivoor dieet, maar in het weekmenu zie je de variant inclusief vis, zeevruchten, zuivel en een kleine hoeveelheid fruit.

Dit is een goede optie om mee te beginnen omdat je hiermee in elk geval de anti-nutriënten al direct vermijd. Je kunt in een later stadium altijd kiezen voor het weglaten van fruit en/of andere producten.

recept weekmenu

Hoe houd je een carnivoor dieet vol?

Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden alvorens je van start gaat met het uitvoeren van het carnivoren dieet, om het te kunnen laten slagen. Ik zet hier mijn tips op een rijtje (na jaren praktijkervaring weet ik inmiddels waar de gemiddelde mens vaak tegenaan loopt bij het uitvoeren van een dieet).

Maar het blijft natuurlijk heel persoonlijk, dus pik er uit wat bij jou past.

Heb je motivatie helder

Met stipt op nummer één het belangrijkste advies voor wanneer je een dieet gaat starten. Stel je zelf de vraag: 'waarom wil ik dit?'. Heb je je goed ingelezen (niet alleen bij mij) over waarom een carnivoor dieet helpend kan zijn? En ben je ook bekend met de eventuele nadelen en andere gevolgen?

Zorg dat je weet wat je doet én dat jet weet waarom je het doet. Dit vergroot de kans dat je later in het proces weet door te gaan wanneer je het even moeilijk hebt.

Bouw het langzaam op

Van een standaard Nederlands eetpatroon volgens de richtlijnen van onze vrienden van het Voedingscentrum, naar een strikt Carnivoren Dieet is een hele stap. Daarom adviseer ik de meeste mensen om het langzaam op te bouwen en in fases over te gaan op de gewenste variant van het carnivoor dieet. Zoals je ziet heb ik in het weekmenu redelijk wat afwisseling gegeven qua producten en gebruik ik wellicht nog ingrediënten die je in een later stadium ook wilt vermijden (afhankelijk van jouw doelen en wensen met het dieet).

Realiseer je dat het (ook voor als je de meest strikte versie van het carnivoor dieet gaat naleven) slim kan zijn om rustig aan te starten en stap voor stap op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld twee weken lang iedere dag wat minder groente gaan eten en dit vervangen door een carnivoor-proof ingrediënt.

Zorg dat het lekker is

Dit is een persoonlijke voorkeur en voorwaarde om een dieet te kunnen volhouden en ik weet dat dit niet voor iedereen van essentieel belang is. Maar, als jij van lekker eten houdt en op dit moment 'lekkere voeding' ook gebruikt als uitje of gezellig samen komen met vrienden en familie, dan kan het wel eens ingewikkeld worden om het dieet vol te houden, omdat die specifieke rol van gezelligheid en genieten van de voeding, weg kan vallen.

Ik raad je aan om veel aandacht te besteden aan een dieet creëren waar je van kunt genieten en/of een goede vervangende activiteit of situatie creëren waardoor voeding niet meer de rol van genot hoeft te vervullen.

Bereid je goed voor

Natuurlijk bereid je je goed voor op het carnivoor dieet, anders heeft het niet eens nut om er mee te beginnen. Zoals je weet is het bij een carnivoor dieet extreem van belang dat je altijd goede kwaliteit vlees kunt eten. Ga er maar vanuit dat de meeste mensen in je omgeving dit niet als vanzelfsprekend gebruiken. Etentje buiten de deur? Maak van te voren een strijdplan. Zelfs in de meeste restaurants ga je geen knap stuk grasgevoerd vlees krijgen. Dus houdt hier rekening mee! Ik heb zelf goede ervaringen met Grutto. Daar kun je (ook al doe je geen carnivoor dieet) vlees van goede kwaliteit bestellen en voor de hele week in de vriezer doen. Ideaal, dan heb je altijd wat achter de hand van de beste kwaliteit.

Lees ook meer over mijn ervaring met het Carnivoor Dieet.

Houd je voortgang bij

Een aantal redenen om met het carnivoor dieet te beginnen kan zijn om gewichtsverlies te bereiken, om auto-immuunziektes tegen te gaan, meer energie te krijgen of je algemene gezondheid te verbeteren. Wat jouw beweegreden ook mag zijn, zorg dat je het helder hebt. Je motivatie heb je natuurlijk al genoteerd (volgens mijn advies). Maar nu ga je ook een beginpunt in kaart brengen. Noteer je gewicht, geef je energieniveau een cijfer, beoordeel je ontlasting, hoe uitgerust je wakker wordt, etc.

Het is leuk en belangrijk om na een aantal weken carnivoor dieet te kunnen kijken wat het heeft opgeleverd. Het geeft motivatie om door te gaan, of het geeft juist inzicht dat dit misschien niet jouw ideale eetpatroon is.

Histamine reacties carnivoor dieet

Een laatste kleine tip alvorens je start met het misschien wel levens veranderende dieet... Het veranderen van je eetpatroon heeft niet per definitie enkel voordelen. Er zijn mensen die te maken krijgen met histamineklachten. Voor je begint, wil ik je laten weten wat deze klachten zijn, zodat je ze vroegtijdig kunt herkennen en meteen een plan van aanpak kunt maken.

Histamineklachten zijn onder andere  jeuk, roodheid, zwelling (in verschillende vormen), hoofdpijn, huiduitslag, spijsverteringsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden.

Deze klachten kunnen ontstaan wanneer met een carnivoor dieet volgt, ik leg je in een ander artikel uit waarom deze klachten kunnen ontstaan. Maar voor nu is het belangrijk om te weten: ontstaan deze klachten tijdens het volgen van een carnivoor dieet? Laat je niet afschrikken het is veelal onschuldig én er is wat aan te doen. Je hoeft in de meeste gevallen niet a la minuut te stoppen met je dieet om de klachten verhelpen.

Gelukkig, want het zou zonde zijn als je pas net begonnen bent om direct al af te haken en niet het gewenste effect te kunnen meemaken. Lees meer over wat je kunt doen bij histaminereacties op het carnivoordieet.

Download Carnivoor Weekmenu

Weekmenu Carnivoor Dieet

Ontbijt

Lunch

Diner

Snack

Maandag

Gebakken eieren met spek

Gebakken ossenhaas in roomboter

Gegrilde biefstuk + reepjes rauwe schapenkaas

Sinaasappel en blauwe bosbessen

Dinsdag

Omelet met tonijn

Rauwe kefir met aardbeien en bramen + gekookte eieren

Kippenbouten

Kippenbouillon

Woensdag

Saucijsjes van hert + bacon en kaas

Zeevruchtenmix mosselen, gamba’s, inktvisringen

Biefstuk gebakken in Ghee

Blikje tonijn

Donderdag

Zalm rolletjes met rauwe roomkaas

Eiwraps met rundergehakt en rauwe yoghurtsaus

Ribeye steak runderlever

Blokjes Parmezaanse kaas

Vrijdag

Roerei met spek

Rundertartaar

Lamskoteletten met blauwe schimmelkaas

Glas rauwe melk

Zaterdag

Rauwe yoghurt met kersen en 2 gekookte eieren

Runderhart

Kabbeljauwfilet in roomboter

Paling

Zondag

Omelet met rundergehakt en kaas

Makreel en haring en blokjes rauwe geitenkaas

Kippenborst met avocado

Rauwe yoghurt met rauwe honing en bosbessen

Download Carnivoor Weekmenu

Boodschappenlijst weekmenu carnivoren dieet

Wat je nodig hebt (boodschappen) ma t/m wo:

Kippenbouten: 4 stuks

Kippenbouillon: 1 portie

Saucijsjes van hert: 4 stuks

Bacon: 100 gram

Ghee: 2 eetlepels

Biefstuk: 300 gram

Eieren: 6 stuks

Spek: 200 gram

Ossenhaas: 200 gram

Roomboter: 2 eetlepels

Biefstuk: 300 gram

Rauwe schapenkaas: 100 gram

Rauwmelkse kaas naar keuze: 50 gram

Rauwe kefir: 1 glas

Sinaasappels: 2 stuks

Blauwe bosbessen: 100 gram

Aardbeien: 100 gram

Bramen: 100 gram

Tonijn: 2 blikjes

Zeevruchtenmix: 300 gram

Wat je nodig hebt (boodschappen) do t/m zo:

Zalmfilet: 200 gram

Rauwe roomkaas: 100 gram

Eieren: 8 stuks

Rundergehakt: 200 gram

Rauwe yoghurt: 500 gram

Ribeye steak: 300 gram

Runderlever: 100 gram

Parmezaanse kaas: 50 gram

Spek: 200 gram

Rundertartaar: 300 gram

Lamskoteletten: 4 stuks

Blauwe schimmelkaas: 50 gram

Rauwe melk: 1 glas

Kersen: 100 gram

Runderhart: 200 gram

Kabbeljauwfilet: 300 gram

Roomboter: 2 eetlepels

Paling: 100 gram

Rundergehakt: 200 gram

Kaas: 50 gram

Makreel: 200 gram

Haring: 200 gram

Rauwe geitenkaas: 100 gram

Kippenborst: 400 gram

Avocado: 1 stuk

Rauwe honing: 1 eetlepel

Bosbessen: 100 gram

Check hier mijn favoriete Carnivoor Recepten.

Download Carnivoor Receptenboek

Let op portiegrootte bij het carnivoor dieet

Houd er rekening mee dat de portiegroottes en de totale hoeveelheden ingrediënten kunnen worden aangepast op basis van jouw individuele behoeften en voorkeuren. Wil je weten wat een gezonde inname is qua hoeveelheden en portiegroottes? Gebruik dan mijn blog artikel over hoeveel je moet eten bij het carnivoor dieet.

De ultieme tip voor de beste kwaliteit vlees is natuurlijk: Grutto. Zij hebben zoveel hart voor de dieren, de natuur en de gezondheid van de mens. Echt een aanrader voor als je serieus met het Carnivoor Dieet aan de slag wil gaan.

Heb je het weekmenu en de boodschappenlijst liever als download? Dat kan natuurlijk ook.

Ontvang het weekmenu en de boodschappenlijst direct in je mailbox zodat je het kunt uitprinten en ophangen (of wat je er mee wil doen).

Download Carnivoor Weekmenu

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen