De beste Carnivoor Kookboeken

Als orthomoleculair diëtist en BBQ-liefhebber van jongs af aan, heb ik ontelbaar veel vlees- en vissoorten (met verschillende bereidingswijzen) mogen proeven. Ik ben opgegroeid met de geur van smeulende kolen en de smaak van goed gegrild vlees, bereid door de grootste bbq fanaat, mijn vader. En toen trouwde ik met net zo'n bbq gekkie waardoor het van kwaad tot erger werd met dat vlees eten.

Toen ik voeding & diëtetiek studeerde aan de HvA werd ik even tijdelijk misleid door te geloven dat het vlees toch niet zo gezond was voor de mens. Maar inmiddels weet ik, er zijn maar weinig eetpatronen met zoveel gezondheidsvoordelen (als je in Nederland woont) als het eetpatroon dat voornamelijk uit dierlijke voeding bestaat (mits van goede afkomst!). Inmiddels heb ik honderden mensen geholpen hun carnivoor eetpatroon te verbeteren met mijn weekmenu's, recepten en persoonlijke begeleiding. Vandaag deel ik mijn ervaringen met de beste carnivoor kookboeken die elke vleesliefhebber op de plank moet hebben!

1. Smokey Goodness door Jord Althuizen


Mijn Ervaring

Dit boek heeft mijn BBQ-ervaring liefde echt doen oplaaien (mijn man gaf het cadeau aan mijn vader en inmiddels staat het stiekem ''te leen'' bij ons in de kast). De gedetailleerde gidsen over het roken van vlees, het bereiden van rubs en marinades, en het perfect grillen van elke snit vlees zijn geweldig. De foto's zijn zo mooi dat je meteen honger krijgt. Ik ben groot fan van wildkamperen en ik zou heel graag eens zelf jagen om wild vlees te kunnen bereiden (helaas nog nooit gedaan), maar het 'buiten eten en en eten bereiden' past 100% in het optimale gezondheidsplaatje als je het mij vraagt en dit boek wakkert die voorliefde voor buiten eten (bereiden) weer lekker aan.

Voordelen

  • Makkelijk te volgen
  • Inspirerende foto's die het hele buiten eten en eten bereiden weer aantrekkelijk maken
  • Van klassieke spareribs tot innovatieve gerechten zoals gerookte eendenborst

Nadelen

  • Voor sommige gerechten heb je wel speciale bbq attributen nodig. En uiteraard is het hele boek gericht op bbq en niet zozeer op gewoon carnivoor eten.
  • Sommige recepten zijn heel tijdsintensief, zoals het zelf roken van vlees. Je moet er wel even wat voor over hebben.
  • Voor de extreem strikte carnivoor kan het een nadeel zijn dat er veel met marinades (kruiden/specerijen) wordt gewerkt,

Leuk om te weten: dit boek is door een voormalig chef-kok geschreven en in maarliefst vijf landen, naast Nederland, te verkrijgen. Hoe vet?!

2. Vleesbijbel door Gertjan Kiers


Mijn Ervaring

"Vleesbijbel" is hét naslagwerk voor de vleesliefhebber. Gertjan Kiers, een geboren slager met een uitgebreide kennis van vlees, leert je alles over het herkennen van kwaliteit, uitbenen, verdelen, en bereiden van vlees. Zijn passie voor het slagersvak is voelbaar in elk hoofdstuk.

Voordelen

  • Uitgebreide beschrijvingen van het slachtproces, rijping, en verschillende soorten vlees, vooral interessant voor de geïnteresseerde in goede achtergrondkennis.
  • Foto's van de verschillende stappen in het proces, wat het makkelijk maakt om goed op te volgen.
  • Een goede afwisseling van moeilijke en makkelijkere recepten.

Nadelen

  • Het is wel heel gedetailleerd en dus kan het minder leuk zijn voor mensen die gewoon een snel en simpele maaltijd op tafel willen zetten.
  • Het is heel erg gericht op het slagersvak en minder op de consument. Dus echt voor de do-it-youerself-er. Als je van makkelijk, snel en meer kant- en klaar houdt, zul je hier niet perse blij van worden.

3. Het Ultieme Vleesboek door Zowie Tak


Mijn Ervaring

Met "Het Ultieme Vleesboek" ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om ieder stukje vlees perfect te grillen. Zowie Tak, een professionele chef-kok met meer dan 15 jaar BBQ-ervaring, deelt zijn kennis over de kwaliteit van vlees en de beste bereidingsmethoden.

Voordelen

  • Het boek is heel compleet en behandelt alles van de samenstelling van vlees tot het slacht- en rijpingsproces.
  • Dit boek bevat een handig tabel met kerntemperaturen.
  • Veel variatie met 90 recepten van rund, varken, lam en kip, met invalshoeken over bereidingswijzen vanuit verschillende landen.

Nadelen

Hierbij eigenlijk exact dezelfde nadelen als bij Smokey Goodness:

  • Voor sommige gerechten heb je wel speciale bbq attributen nodig. En uiteraard is het hele boek gericht op bbq en niet zozeer op gewoon carnivoor eten.
  • Sommige recepten zijn heel tijdsintensief, zoals het zelf roken van vlees. Je moet er wel even wat voor over hebben.
  • Voor de extreem strikte carnivoor kan het een nadeel zijn dat er veel met marinades (kruiden/specerijen) wordt gewerkt,

4. Voedingspraat Carnivoor Receptenboek en Weekmenu's


In mijn praktijk als orthomoleculair diëtist heb ik talloze mensen geholpen hun carnivoor eetpatroon te optimaliseren. Ik gebruik mijn weekmenu's en recepten om een gezond, gebalanceerd dieet te creëren dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. De feedback van mijn cliënten is overweldigend positief; ze voelen zich energieker, hun spijsvertering verbetert en ze genieten van elke maaltijd.

Zie hier mijn receptenboek en weekmenu's.

Conclusie

Eenmaal bezig met het carnivoor dieet of gewoon een dierlijker eetpatroon dan je gewend bent, merk je al snel: hier heb je wat aan. Eindelijk een voedingspatroon dat lekker smaakt én goed vol te houden is én gezond. Wil je meer informatie over het Carnivoor Dieet, persoonlijke begeleiding of zelfstandig aan de slag met mijn Complete Carnivoor Starterpack? Leuk!

Carnivoor Complete Set van €104,- voor 47,-

Persoonlijke begeleiding

Zelfstandig aan de slag met Carnivoor weekmenu's en recepten 

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen