Koude training en mindfulness, ervaringsdeskundige aan het woord! #Podcast20
in Podcast
2 min. leestijd

Koude training en mindfulness, ervaringsdeskundige aan het woord! #Podcast20

Koudetraining en mindfulness met Dirk


De Wim Hof methode

In deze podcast ga ik (Corina, Nienke is op het moment van de opname afwezig) in gesprek met Dirk Tijsen, Lange Dirk voor bekenden. Dirk stuurde op een aantal weken geleden een berichtje nadat hij een podcast had geluisterd van ons. Hij vertelde dat hij ook bewuster met zijn gezondheid bezig was en op een bepaald moment was hij in aanraking gekomen met de Wim Hof methode. 

Koude training als voorbereiding op zee

Hij ontmoette op een reis (Dirk is visserman) Noorse collega’s die op een booreiland gewerkt hadden. Om zich voor te bereiden op werken in de kou, of wanneer ze ‘op shift’ gingen, hadden ze de gewoonte om in een koud bad te gaan zitten voor een bepaalde tijd, hierna wat oefeningen te doen om de bloedsomloop op gang te brengen waardoor ze beter bestand waren tegen de kou. 

Dit inspireerde Dirk zo dat hij uiteindelijk via Gert-Jan Wit uit Den Helder, die inmiddels Wim Hof instructeur is, een clinic gevolgd heeft van de Wim Hof methode. Hierna was Dirk verslaafd, of, zoals hij zelf zegt, hij raakte ‘high on his own supply’. Hij kreeg er op verschillende manieren een kick van en voelde dat het voor zijn gezondheid veel opleverde. 

Dirk legt uitgebreid uit welke gezondheidsvoordelen koudetraining maar ook ‘dippen’ in de zee heeft. Het is goed voor je immuunsysteem en het traint je vasculaire stelsel en je bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Dirk weet goed te verwoorden wat de voordelen zijn en hij heeft ook een paar waarschuwingen. Maar vooral het ‘niet meer zonder kunnen’ is wat raakt. 

Dirk heeft de koudetraining volledig omarmd zoals hij zelf zegt. Inmiddels heeft hij een app-groep met vooral Wieringers die regelmatig samen in een koud bad of vat gaan zitten.

Thuis heeft hij een vat staan en aan boord gaat hij in een ruimte waar koud water staat zitten. Zo is er ook een lid van de appgroep die een kotter heeft en op die kotter een slurry-ijsmachine heeft staan. Op de kotter wordt dan een bad gevuld met slurryijs (op zout water basis dus nog kouder dan een gewoon ijsbad) en daar gaan ze dan in zitten. Verschillende tijden want koudetraining werkt al vanaf 1,5 minuut. 

De Wim Hof Methode op zijn eigen manier

Dirk kiest voor 5 minuten waarvoor hij een timer zet. De tijd wordt sowieso bij gehouden. Er is zelfs iemand die 3 kwartier in een koud bad kan zitten en dan ook nog bijna in slaap valt! Waar het om gaat is dat Dirk niet meer zonder kan. Het levert hem zoveel energie en een goed gevoel dat hij in zijn leefstijl de koudetraining ingebouwd heeft. 

Zowel fysiek als mentaal levert de koudetraining en de ademhalingsoefeningen zoveel op, dat hij niet meer zonder wil leven. En daar vertelt hij mooi over met kennis van zaken. Hij adviseert de luisteraar als laatste om het boek ‘Koud kunstje’ van Wim Hof te lezen, waarin alles staat over de methode en ook de ademhalingsoefeningen. 

Luister de podcast en laat je inspireren door Dirk want hij vertelt prachtig over hoe hij koudetraining heeft omarmd!

Koud Kunstje van Wim hof en Koen de Jong

Klik hier om het boek te bestellen via Bol.com

koud kunstje

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen