Het Carnivoor Dieet en de mogelijke Histamine Klachten
2 min. leestijd

Het Carnivoor Dieet en de mogelijke Histamine Klachten

Het Carnivoor Dieet en de mogelijke Histamine Klachten

Het carnivoordieet, krijgt steeds meer de aandacht die het verdiend in de gezondheidswereld. Vlees, dat rijk is aan veel verschillende voedingsstoffen (mits van goede kwaliteit), kan daarnaast ook veel histamine bevatten. Histamine is een stof die van nature in voeding voorkomt en invloed kan hebben op je welzijn. In dit artikel leg ik je meer uit over de verschillende soorten vlees met verschillende soorten histamine gehaltes in het vlees en de mogelijke klachten die daardoor kunnen ontstaan.

Download Gratis Carnivoor Weekmenu

Wat is histamine?

Histamine is een bioactieve stof die een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Het heeft functies in het reguleren van maagzuur, immuunreacties en neurotransmissie. Maar te veel histamine kan problemen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Welke vleessoorten bevatten weinig histamine?

Jong vs. Gerijpt Vlees

Een cruciale factor die invloed heeft op histaminegehaltes in vlees is de leeftijd of rijpheid. Het onderscheid tussen jong en gerijpt vlees is essentieel voor carnivoor-liefhebbers.

Jong Vlees

Jong vlees is vers, niet gerijpt en onmiddellijk na de slacht beschikbaar. Het bevat doorgaans lagere histaminegehaltes. Dit vlees wordt vaak verkozen door mensen met histamine-intolerantie.

Hoe herken je jong vlees? De versheid is vaak zichtbaar in de kleur, textuur en geur. Jong vlees heeft meestal een heldere, roze kleur en voelt mals aan. Het heeft ook een frisse, neutrale geur.

Je kunt jouw boer of slager vragen naar versheid en afkomst van het vlees.

Gerijpt Vlees

Gerijpt vlees daarentegen heeft een langere 'rusttijd' gekend. Het kan variëren van enkele weken tot maanden. Dit proces verandert de histaminegehaltes. Het eten van veel gerijpt vlees, kan typische histamine klachten geven (waarover later meer).

Hoe herken je gerijpt vlees? Het is vaak donkerder van kleur, met een intensere geur en een stevigere textuur. De smaak is vaak rijk en complex.

Vleessoorten en Histaminegehalte

Niet alle vleessoorten gedragen zich op dezelfde manier als het op histamine aankomt. Sommige vleessoorten hebben van nature hogere histaminegehaltes, terwijl andere, zoals vis en bepaalde gevogelte, gevoeliger zijn voor histamineopbouw.

Vlees met Hogere Histaminegehaltes

Rundvlees: Rundvlees kan, vooral als het gerijpt is, aanzienlijke histaminegehaltes bevatten.

Varkensvlees: Varkensvlees heeft meestal matige histaminegehaltes, maar gerookte varianten kunnen hogere niveaus bevatten.

Gevogelte: Kip en kalkoen bevatten doorgaans minder histamine dan rood vlees, maar de verwerkte varianten zoals kipnuggets kunnen hogere niveaus bevatten.

Vlees met Lagere Histaminegehaltes

Vers Wild: Vers wild zoals hert, konijn en fazant heeft over het algemeen lagere histaminegehaltes.

Lamsvlees: Lamsvlees is vaak vers en heeft daardoor lagere histaminegehaltes.

Vis: Vis is een uitstekende keuze voor mensen met histamine-intolerantie, mits vers geconsumeerd. Het bevat doorgaans minder histamine dan vleessoorten. Let wel op: dit geldt ook weer voornamelijk voor verse vis. Haring, makreel of bijvoorbeeld tonijn uit blik kan ook aanzienlijk hoge histaminegehaltes bevatten.

Histamine Reacties in het Lichaam

Histamine kan verschillende reacties in het lichaam uitlokken, vooral bij mensen met histamine-intolerantie. Deze reacties zijn het resultaat van een overmatige histamine-inname en kunnen variëren van mild ongemak tot ernstige symptomen.

Milde Symptomen

Hoofdpijn: Een van de meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie is een aanhoudende hoofdpijn.

Jeukende Huid: Histamine kan de huid irriteren, wat leidt tot jeuk en huiduitslag.

Maagklachten: Dit omvat symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.

Ernstige Symptomen

Ademhalingsproblemen: In sommige gevallen kan histamine leiden tot kortademigheid en astma-achtige symptomen.

Anafylaxie: In zeldzame gevallen kan een extreme histamine-reactie leiden tot anafylactische shock, een levensbedreigende aandoening.

Conclusie

Histamine in vlees is een belangrijk overweging voor carnivoordiëten, vooral voor mensen met histamine-intolerantie. Het begrijpen van het verschil tussen jong en gerijpt vlees, evenals het kiezen van vleessoorten met lagere histaminegehaltes, kan de gezondheid en het genot van een carnivoordieet bevorderen. Het is cruciaal om bewust te zijn van histamine-reacties in het lichaam en tijdig te handelen bij symptomen. Het balanceren tussen de smaak van het vlees en je gezondheid, dat maakt het carnivoordieet interessant.

Wil je meer lezen over het Carnivoor Dieet? Klik dan hier.

Download Gratis Carnivoor Weekmenu

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Elly Klapwijk
Door

Elly Klapwijk

op 20 Oct 2023

Doordat bij mij sibo is geconstateerd wordt het carnivoren dieet geadviseerd . Daardoor heb ik heel veel aan jouw adviezen dank je wel Ga het proberen maar heb nog heel veel vragen . Kan je dit volhouden , mag en kan je dit gaan combineren met ketodieet

Nienke Vink
Door

Nienke Vink

op 20 Oct 2023

Wat vervelend om te horen dat u last heeft van SIBO. Fijn dat mijn informatie u helpt. In veel gevallen kan je hier een blijvende leefstijl van maken zonder problemen. En het is ook zeker te combineren met het ketodieet. Maar of dit ook voor u zo geldt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We kunnen altijd eens bellen om te kijken of ik verder kan helpen. Laat het gerust weten als ik u nog verder kan helpen.

Reactie plaatsen