Veelgestelde vragen Carnivoor Dieet beantwoord door Orthomoleculair Diëtist

Het carnivoor dieet, één van mijn grote interesses en specialismes binnen voedingsland. De meeste strikte vorm er van raad ik lang niet altijd aan, maar een vorm van (semi) carnivoor eten kan zoveel gezondheidsvoordelen opleveren. Door de aandacht die het krijgt in de media, wordt het carnivoor dieet steeds vaker overwogen als oplossing voor gewichtsproblematiek of chronische vermoeidheid, darmklachten, etc. En met succes! Maar het dieet is nogal nieuw, vreemd en druist in tegen de standaardadviezen die we gewend zijn van het voedingscentrum.

Als je wil beginnen met het carnivoor dieet raad ik je aan om contact op te nemen voor persoonlijk advies voor je begint (het is niet zomaar wat om zo rigoureus je eetpatroon om te gooien). Maar persoonlijke begeleiding is niet voor iedereen financieel haalbaar, dus als dat voor jou ook het geval is, help ik je bij deze graag op weg met mijn gratis informatie. Ik heb al velen blogs geschreven over het carnivoor dieet.

Carnivoor Dieet Weekmenu | En hoe houd je het vol?

Hoeveel moet je eten bij het Carnivoor Dieet?

Carnivoor Dieet: wat moet je weten voor je begint?

Recepten | Vijf keer lekker eten bij het Carnivoor Dieet

Maar vandaag is het tijd voor een monsterblogartikel waarbij ik jullie veel gestelde vragen ga beantwoorden. Veel succes! En stel gerust je vragen! info@nienkevink.nl

Welke kaas is geschikt bij het carnivoor dieet?

Als je er voor kiest om kaas te eten bij het carnivoor dieet, wat ik zeker niet iedereen zou aanraden, dan kun je zelf bepalen welke soorten kaas je kunt gebruiken afhankelijk van je doel. In elk geval kies je het liefst voor kaas zonder toegevoegde koolhydraten of additieven. Harde kazen bevatten over het algemeen iets minder lactose (melksuiker) en worden daarom door velen beter verteerd, maar het is ook gunstig voor als je in ketose wil blijven en/of wil afvallen om harde kazen te gebruiken in plaats van zachte kazen.

Is jouw doel niet om gewicht te verliezen, maken de paar melksuikers niet uit? Dan zijn zachte kazen ook prima opties.

Welke boter bij het carnivoor dieet?

Boter is ook een zuivelproduct dat kan worden geconsumeerd bij een carnivoor dieet, vooral als het afkomstig is van grasgevoerde koeien. Boter van grasgevoerde koeien is doorgaans rijker aan voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en bevat minder ongezonde vetten dan boter van koeien die met granen zijn gevoerd. Dus puur qua boter zou ik kiezen voor grasgevoerd en het liefst rauwmelks!

Lees: waarom is rauwmelks gezonder dan gepasteuriseerd?

Daarnaast kun je nog ghee gebruiken, of ganzenvet, eendenvet en dergelijken.

Mag je vis bij het carnivoor dieet?

Vis is afkomstig van dieren en past dus binnen een carnivoor dieet. Vette vis zoals zalm, makreel en haring zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren en kunnen gunstig zijn voor de gezondheid. Let op: kies wel het liefst voor wilde vis van goede afkomst.

Tip: koop een flinke zalm (wild) bij Grutto en rook hem zelf!

Hoe krijg je vitamine c binnen met het carnivoor dieet?

Heel voorzichtig wil ik eigenlijk zeggen: de enige manier om een carnivoor dieet goed en gezond te kunnen uitvoeren is als je er ook orgaanvlees bij eet. Pfoe, dat is er uit. Voor velen is het een drempel, maar orgaanvlees is een wereld van verschil met gewoon vlees qua voedingsstoffendichtheid. Vitamine C komt voornamelijk voor in fruit en groenten, die niet worden geconsumeerd bij een strikt carnivoor dieet. Doordat je suiker en antinutriënten vermijd en hoogstwaarschijnlijk ontstekingsremmend eet, heb je bij het carnivoor dieet weliswaar minder vitamine c nodig dan standaard wordt aangeraden aan de gemiddelde Nederlander. Desondanks zijn organen zoals lever, nieren en hersenen, evenals kleine hoeveelheden vitamine C in bepaalde vleessoorten, onmisbaar voor optimale gezondheid.

Hoeveel vitamine C bevat orgaanvlees?

Soort

Per 100 gram

Runderlever

27 mg

Kippenlever

12 mg

Varkenslever

23 mg

Lamslong

22 mg

Rundernier

13 mg

Lamsnier

12 mg

Kippenhart

5 mg

Varkenshart

4 mg

Hoe zit het met verdedigingsmechanismen van planten?

Planten bevatten bepaalde plantenstoffen die in de plant zelf van nature voorkomen om het gewas te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Een plant kan natuurlijk nooit volledig uitgroeien als het steeds wordt opgegeten door allerlei dieren en insecten. Daarom maakt het stoffen aan waar insecten en andere dieren instinctief bij weg blijven. Deze stoffen noemen we 'anti-nutriënten'.

Wat doen antinutriënten?

Er zijn verschillende soorten antinutriënten te vinden in voeding, met ieder een eigen, unieke invloed op het lichaam. Ik som er een aantal voor je op:

Saponines: Deze chemische verbindingen komen vooral voor in de schil van bepaalde groenten en peulvruchten. Ze kunnen de permeabiliteit van celmembranen verhogen. Dat wil zeggen: de darmwand kan geïrriteerd raken waardoor onverteerde voeding doorgelaten kan worden en voedingsstoffen minder goed opgenomen worden.

Lectines: Eiwitten die voorkomen in veel voedingsmiddelen, zoals granen, peulvruchten, noten en nachtschadeplanten. Ze hebben de potentie om de darmwand te beschadigen en de opname van voedingsstoffen te verstoren.

Fytonutriënten: Deze stoffen, ook bekend als fytochemicaliën, worden aangetroffen in planten en hebben verschillende gunstige effecten op de gezondheid, waaronder antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige fytonutriënten kunnen echter ook antinutriënten zijn, zoals de eerder genoemde saponines en lectines.

Fytinezuur: Dit is een opslagvorm van fosfor in plantenzaden. Het kan de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium verminderen door zich aan deze mineralen te binden en ze minder beschikbaar te maken voor het lichaam.

Wat doen oxalaten (antinutriënt)?

Oxalaten zijn stoffen die van nature voor komen in planten. En ze kunnen, zoals waarschijnlijk wel bekend, nadelige effecten hebben op je gezondheid. Ook al leert iedereen van jongs af aan ''Groente is gezond'',  ''Hoe meer groente je eet, hoe beter''. Die overtuiging gaat niet altijd op als je het mij vraagt. Wat oxalaten namelijk kunnen doen in je lichaam is niet mals. Hier een aantal voorbeelden opgesomd:

1. Vorming van nierstenen. Oxalaten zijn in staat om calcium te binden en daarmee een soort kristalvormige stenen te vormen. Als deze stenen zich ophopen in de nieren, kan dit veel klachten geven, pijnlijk zijn en zelfs de nierfunctie verslechteren.

2. Verminderde opname mineralen. Zoals ik al zei kunnen oxalaten zich binden aan mineralen, waaronder calcium. Maar daarnaast ook aan magnesium. Dit zorgt voor een verminderede opname van deze essentiële minderalen. Dit kan op den duur een mineralen tekort veroorzaken.

3. Verder kunnen oxalaten de zuurgraad van de maag veranderen en de werking van spijsverteringsenzymen verminderen. Dit kan spijsverteringsklachten geven.

De mate waarin deze klachten zich voor doen is natuurlijk afhankelijk van de dosis oxalaten die je binnenkrijgt. En het is persoonsafhankelijk hoe hier op wordt geregeerd. Voor sommige mensen is het slim om alle groenten die veel oxalaten bevatten volledig te vermijden. Voor anderen is het geen probleem om zo nu en dan een een kleine hoeveelheid binnen te krijgen.

Maar voor niemand is het gezond om volle bak aan de spinazie of boerenkool te gaan als je het mij vraagt.

Is een carnivoor dieet gezond voor lange termijn?

Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs gevonden dat een carnivoor dieet veilig en gezond is voor de lange termijn. Dit betekent niet dat het niet veilig is, dit betekent dat het niet voldoende is onderzocht om er een uitspraak over te doen. Wat wel voldoende is onderzocht en bewezen is dat het eten van suikers, vegetarische of vegan voeding op de lange termijn veel gezondheidsproblemen kan opleveren. Dat dierlijke voeding zowel voor- en nadelen op het menselijk lichaam kan hebben is logisch (dat is met alles het geval). Maar bij het uitvinden van het meest optimale dieet voor jouw gezondheid is het verstandig om te kijken naar welke voeding het minst nadelige effecten heeft op je lichaam. In veel gevallen komt het carnivoor dieet (of een minder strenge variant) behoorlijk goed uit de test.

Ik hoop dat er in de nabije toekomst steeds meer studies zullen worden opgestart naar de gezondheidseffecten van het carnivoor dieet. Al moet ik daarbij zeggen dat mijn praktijkervaring ook regelmatig leidend is. In de praktijk zie ik geweldige voordelen van het carnivoor dieet, alhoewel ik zeer lange termijn effecten nog niet heb gezien of ervaren (op het moment dat ik dit schrijf ben ik tenslotte 25 jaar).

De reden dat praktijkervaring voor mij net zo belangrijk of soms belangrijker is dan de wetenschappelijke informatie is omdat onderzoeken naar gezondheidseffecten van voedingsmiddelen vaak uitermate complex zijn om uit te voeren.

Je kunt namelijk heel lastig aantonen wat het carnivoor dieet (of een ander dieet) voor effect heeft op de gezondheid als de mensen die meedoen aan een onderzoek ook roken, niet of wel veel bewegen, of andere bepaalde (on)gezonde leefgewoontes hebben die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Het is ontzettend lastig om de effecten van een specifiek middel te onderzoeken en de andere beïnvloedende omgevingsfactoren volledig uit te sluiten.

Kan het carnivoor dieet het risico op kanker verlagen?

Er zijn voorzichtige aanwijzingen gevonden dat bepaalde stoffen in vlees de groei van tumoren kan remmen. Er is niet voldoende bewijs om er uitspraken over te doen. De tijd zal het leren wanneer de onderzoeken naar het carnivoor dieet steeds meer informatie zullen uitwijzen over onder andere het effect op het wel/niet ontstaan of verergeren van kanker en andere ziektes.

Zoals altijd, als iets niet bewezen is, is het tegendeel ook niet per definitie bewezen. Beter gezegd: vanuit de wetenschap kan er nog geen antwoord worden gegeven op die vraag.

Wel is het belangrijk om je te realiseren dat de gezondheidsvoordelen van het carnivoor dieet niet perse vanuit het vlees zelf hoeven te komen. Het grootste gezondheidsvoordeel van het carnivoor dieet is misschien wel dat je zoveel troep vermijd. Het niet consumeren van suiker, alcohol, granen en andere geraffineerde koolhydraten en zaadoliën, dat is wel degelijk zeer gezond en verlaagt het risico op het ontstaan van talloze chronische ziektes.

Een verhoogd cholesterol door het carnivoor dieet, is dat niet gevaarlijk?

Verhoogde cholesterolwaarden kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen en het is daarom belangrijk om regelmatig je bloedwaarden te laten meten bijvoorbeeld bij bloedwaardentest.nl

Echter, niet iedereen met een verhoogd cholesterol loopt automatisch meer risico op hart- en vaatziekten. Als een hoog cholesterol gepaard gaat met diabetes type 2, overgewicht/obesitas, een vervette lever en ga zo maar door, dan is de kans groter dat zo een chronisch ziek persoon inderdaad ook nog hart- en vaatziekten zal oplopen. Je kunt er voorzichtig van uit gaan dat een persoon die het carnivoor dieet doet en licht verhoogde cholesterolwaarden heeft, maar verder volledig gezond is, zich niet druk hoeft te maken over de afwijkende cholesterolwaarden.

Verhoogde cholesterolwaarden worden pas gevaarlijker in combinatie met onder andere verhoogde bloedsuikerspiegels. Maar de gezonde carnivoor heeft als het goed is gezonde suikerwaarden. Laat dit altijd meten bij twijfel. En houdt rekening met mogelijk genetische afwijkingen die het cholesterol of de bloedsuikerwaarden kunnen laten afwijken (hiervoor geldt uiteraard dat een persoonlijke benadering nodig is voor specifiek advies).

Lees meer over waarom cholesterol in de voeding niet altijd de oorzaak hoeft te zijn van een hoog cholesterolgehalte in je bloed (spoiler: je lichaam maakt zelf ook cholesterol aan als je bijvoorbeeld vaatschade oploopt door hoge bloedsuikerspiegels!)

Heb je geen vezels nodig bij het carnivoor dieet?

Vezels hebben veel gezondheidsvoordelen, maar men kan er prima zonder. Klinkt logisch toch? Iets kan heel goed voor je zijn, maar je kunt je net zo goed voelen als je het niet gebruikt. Dit geldt vaak op het gebied van voeding en leefstijl; er is niet één waarheid.

Stel dat je prima zonder vezels kunt. Krijg je lichamelijke klachten die het tegendeel lijken te bewijzen? Signaleer dit dan en handel ernaar. Simpeler kan ik het niet maken.

Ik kan zowel een betoog houden over waarom je wel vezels nodig hebt, als over waarom je geen vezels nodig hebt. Maar de realiteit is dat het afhankelijk is van welke fase van je leven je bevindt, hoe je gezondheidssituatie momenteel is, wat je medische achtergrond is en hoe je darmen er van binnen uitzien. Even kort door de bocht: het is goed om het volgende te onthouden:

Er is vanuit de literatuur veel meer bewijs voor de gezondheidsvoordelen van het eten van vezels dan voor het leven zonder vezels. Bepaalde delen van planten, zoals vezels, kunnen onder andere enorm goed zijn om het lichaam te ondersteunen tijdens ontgiftingsprocessen. Dit kan een reden zijn om toch af en toe planten te eten. De meeste wetenschappelijke onderzoeken die ik ken of ooit gelezen heb over vezels, wijzen erop dat een goede vezelconsumptie wel degelijk voordelen heeft voor de menselijke gezondheid en dat een gebrek aan vezels klachten kan geven. Dan heb ik het vooral over vezels uit groente en fruit. De vezels uit peulvruchten en granen kun je naar mijn mening prima vermijden.

Echter, de praktijkervaring heeft mij doen inzien dat sommige mensen desondanks heel goed zonder vezels kunnen leven. Je darmflora past zich vrij gemakkelijk en snel aan, aan wat er dagelijks binnenkomt. Eet je veel vezels, dan richt jouw darmflora zich zo in dat het de vezels beter kan verdragen. Als je overstapt naar een carnivoor dieet (eiwit/vet), dan past je lichaam (waaronder je darmflora) zich daarop aan en leert hiermee omgaan.

Is het carnivoor dieet veilig voor kinderen?

Bij kinderen is logischerwijs nog minder bewijs voor veiligheid en positieve gezondheidseffecten van het carnivoor dieet dan bij volwassenen. Maar, kinderen zijn ook mensen. Kinderen kunnen ook heeel goed zonder suiker, granen en oxalaatbevattende groentes.

Persoonlijk zou ik mijn kindje (die komende zomer hopelijk gezond geboren zal worden) geen streng carnivoor dieet opleggen. Vanaf het moment dat vast voedsel wordt aangeboden zal er zeker veel dierlijke voeding in het dieet voor komen, maar ik sluit niet alle andere voedselgroepen uit. Ik zie wel eens ouders die kinderen echt enkel dierlijke voeding geven en/of dierlijke voeding in combinatie met een kleine hoeveelheid fruit. Ik denk niet dat dit kwaad kan, zeker bij mensen die hier echt een weloverwogen beslissing in hebben gemaakt vind ik het eigenlijk vaak wel mooi om te zien dat men zo durft af te wijken om de gezondheid van hun kindje zo optimaal mogelijk te houden.

Toch lijkt het mij geen slecht idee om kinderen tot in elk geval ongeveer 12 jaar kennis te laten maken met de verschillende voedselgroepen. Sommige glutenvrije granen, peulvruchten, kruiden, groente, noten, witte rijst (en misschien ben ik iets vergeten), passen naar mijn inziens bij de gezonde mens prima 1-2 keer per week in een gezond voedingspatroon.

Vooral de overmaat aan bepaalde voedingsmiddelen zoals onder andere graan en suiker zorgt voor klachten. Die overmaat wil je vermijden.

Fruit vind ik overigens een voedingsmiddel die ik (bijna) niemand zou willen onthouden. Fruit is naar mijn inziens één van de beste voedingsmiddelen om te gebruiken voor optimale gezondheid. Ook bij kinderen. Fruit lijkt mij echt een dagelijkse basisbehoefte voor ieder kind (extreme uitzonderingen zoals fructose-intolerantie daargelaten).

Als ouder zijnde volg je hopelijk vooral je instinct om gezonde keuzes te maken voor je kind en hoewel je weloverwogen beslissingen wil maken (goed geïnformeerd), is het instinct altijd leidend. Ieder kind (net als ieder volwassen mens) reageert anders op voeding en leefstijl.

Het is aan de ouder om de signalen te herkennen en serieus te nemen. En de keuzes voor het eet- en leefpatroon op basis daarvan aan te passen. Er is niet één manier de juiste of onjuiste. Die zwart/witte benadering van goed of fout, gezond of ongezond, willen we altijd zo graag vastgrijpen. Maar dat is helaas onmogelijk.

Lijkt het je leuk om eens te sparren over welke voeding specifiek voor jouw kind gezond is (per leeftijd)? Mij ook! Neem contact op info@nienkevink.nl

Wil je starten met het Carnivoor Dieet, maar heb je inspiratie nodig? Download hier het weekmenu.