In onze moderne samenleving, waar hectiek en haast vaak de boventoon voeren, biedt lokaal eten een verademing die verder gaat dan enkel voeding. Als orthomoleculair diëtist ervaar ik van heel dichtbij hoe lokaal kopen niet enkel gunstig is voor onze gezondheid, maar ook een warme boodschap van liefde aan onze gemeenschap en planeet overbrengt.
Dit klinkt misschien wat idyllisch (zo worden mijn woorden wel vaker omschreven), maar toch wil ik je uitnodigen door te lezen over waarom ik dit perfecte, romantische beeld van de wereld graag schets.
Allereerst verder met het volgende. Wat er nu gebeurt....
Je voeding bij de supermarkt kopen is verleidelijk. Het is makkelijk, goedkoop en om de hoek. Maar heb je je wel eens gerealiseerd dat in de meeste doorsnee supermarkten in de buurt meer dan de helft van de producten die te koop zijn niet lokaal geproduceerd zijn en dus honderden, dan wel niet duizenden kilometers hebben afgereisd voor ze daar terecht kwamen? Pff, wat een zin hé? Zowel qua lengte als inhoud. Denk aan aardbeien die duizenden kilometers hebben afgelegd, kipfilet afkomstig van boerderijen aan de andere kant van de wereld, en exotische groenten die ons bereiken na een wereldreis van formaat.
Deze gegevens dragen aanzienlijke gevolgen met zich mee, zowel voor onze persoonlijke gezondheid als voor die van het milieu. Laten we de trend van niet-lokaal eten eens dieper onder de loep nemen:
Voedingswaarde en Welzijn
Voedsel begint te vervallen zodra het geoogst wordt. Het proces van langdurig transport en opslag zorgt ervoor dat voedingsstoffen verloren gaan. Dit betekent dat voedsel dat van ver komt, zijn optimale voedingswaarde kan verliezen voordat het onze borden bereikt. Door lokaal te kopen, vergroten we de kans dat ons voedsel verser is en rijk aan essentiële voedingsstoffen.
Daarnaast is voeding informatie. Alles wat je eet en drinkt geeft een signaal af aan je lichaam over waar je bent (qua afstand tot de evenaar) en welk seizoen het is. Deze informatie is van essentieel belang om je biologische klok goed af te stellen. En een goed afgestelde biologische klok is weer van optimaal belang voor een goede gezondheid.
Klimaatbewustzijn en Ecologische Voetafdruk
De impact van voedseltransport op het milieu is aanzienlijk. Het transporteren van voedsel over lange afstanden resulteert in aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Denk aan de brandstof die wordt verbruikt door vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. Deze activiteiten dragen rechtstreeks bij aan de vervuiling van de aarde en hebben een negatieve invloed op onze planeet.
Gemeenschapsversterking en Duurzaamheid
Lokale voedselkeuzes stimuleren de economie van onze gemeenschap. Ze ondersteunen lokale boeren en producenten, wat resulteert in het behoud van banen en het versterken van de lokale economie. Bovendien bevordert het kiezen voor lokale producten duurzame landbouwpraktijken, wat essentieel is voor het behoud van gezonde ecosystemen. Zeker wanneer je direct bij de boer koopt geef dat de boer de kans om geld te investeren in het optimaal verzorgen van zijn dieren. Denk wat betreft vee aan het beste voer, zoveel mogelijk buiten staan en noem maar op. En wat betreft landbouw kun je denken aan biologische (of geen) bestrijdingsmiddelen. Wat indirect jouw gezondheid ook weer ten goede komt.
Waarom zouden we niet vaker lokaal kopen? Lokaal voedsel heeft intrinsieke voordelen die verder reiken dan ons bord. Het is verser, voedzamer en draagt bij aan de opbouw van duurzame gemeenschappen. Het onderstreept het belang van bewuste keuzes en de impact die we kunnen hebben als individuen.
Laten we de verandering zijn die we willen zien. Laten we voedsel niet slechts beschouwen als brandstof voor ons lichaam, maar als een bron van diepgaande connecties. Laten we onze gemeenschap ondersteunen, onze gezondheid verbeteren en onze planeet beschermen door lokale voedselkeuzes te omarmen. Het is een reis vol groei, leren en bewustwording, waarbij we stap voor stap de kracht van lokale voeding ontdekken en benutten.