Wat maak je van courgette?
09 november 2021 

Wat maak je van courgette?

Courgette is een veelzijdige groente en zonder twijfel één van mijn favorieten. Maar wat maak je van courgette? Met courgette kun je zoveel lekkere gerechten bereiden. Van gevulde courgetteboten, tot aan gepureerde soep, heerlijk! Een ander voordeel van courgette is dat het goedkoop en het hele jaar door verkrijgbaar is. Lust jij courgette maar weet je niet wat je er mee kunt maken? Na het lezen van deze basisrecepten heb je meer inspiratie! Soep maken van courgettes is super makkelijk en snel gemaakt. Een voorbeeld basisrecept ziet er uit als volgt: Ingrediënten
  • Ui
  • Knoflook
  • Courgette
  • Olijfolie
  • Bouillon
  • Kookroom of kokosmelk
  • Toppings naar keuze
Recept
  1. Snijd alle groente fijn en gooi in een soeppan met olijfolie.
  2. Laat alle groente een paar minuten pruttelen op laag vuur.
  3. Voeg net genoeg water (met opgelost bouillon) toe zodat de groentes bijna volledig worden ondergedompeld en breng het geheel aan de kook.
  4. Pureer de soep tot een glad geheel wanneer de groentes bijna gaar zijn.
  5. Voeg room of kokosmelk toe en laat nog even zachtjes door koken.
Topping tips: Gerookte zalm, linzen, Parmezaanse kaas, verse kruiden, pesto, of kipfilet. Ingrediënten
  • Courgette
  • Knoflook
  • Kaas
  • Tomaat
  • Kipfilet
  • Olijfolie
Recept
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer de courgette in de lengte en hol het ui.
  3. Vul de courgette met alle overige ingrediënten.
  4. Plaats de courgette voor 20-30 minuten in de oven (afhankelijk van hoe gaar je het prefereert).
Om eerlijk te zijn maak ik zelf echt een feest van iedere courgetteboot. Ik doe vaak extra toevoegingen als pijnboompitjes, pesto en speciale kaassoorten. Hamblokjes kunnen een andere toevoeging zijn voor de vleeseters onder ons. De courgette boten kunnen door een ieder naar eigen smaak worden gevuld. Of net met welke ingrediënten je nog thuis hebt liggen (dan hoef je lekker geen boodschappen te doen ;). Een gegrilde courgette is geen gerecht op zich, maar een heerlijk bijgerecht. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het volgende. Recept
  1. Snijd de courgette in de lengte of de breedte in plakken van minimaal een halve centimeter.
  2. Smeer de plakken in met olijfolie, peper en zout en grillen maar!
De gegrilde courgette is super lekker voor op de barbecue, maar kun je ook prima thuis maken met je eigen grillpan op het vuur. De gegrilde courgette kun je goed combineren met een gepofte aardappel, kipsaté en wat verse rauwkost salade. Tip (voor mijn mede knoflook verslaafden): smeer de courgette in met knoflookolie alvorens je het gaat grillen. Heb jij wel eens rauwe courgette geproefd? De meeste mensen vinden dit niet erg aantrekkelijk. Toch kan het heerlijk smaken, als je het maar op de juiste manier weet te bereiden. Ingrediënten
  • Courgette
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Spaanse peper
  • Uitgebakken spekjes
  • Zongedroogde tomaten
  • Geschaafde amandelen
Recept
  1. Snijd de courgette in ultradunne plakjes en voeg daar een ruime hoeveelheid fijngesneden knoflook en olijfolie en citroensap aan toe. Voeg als laatste ook de fijngesneden Spaanse peper toe (hoeveelheid naar eigen smaak). Dit mengsel kun je de avond van te voren of een paar uur eerder voorbereiden (wel in de koelkast bewaren).
  2. Nadat je de salade op kamertemperatuur hebt laten komen, kun je de spekjes uitbakken, de zongedroogde tomaten laten uitlekken. Je voegt beide ingrediënten én het amandelschaafsel toe aan de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: in plaats van citroensap kun je ook een ander zuurtje gebruik, bijvoorbeeld appelciderazijn. Laat het zuur zeker niet achterwegen, dit maakt de salade fris en aangenaam als bijgerecht naast (rood) vlees bijvoorbeeld.

Ga jij een receptje maken?

Ga jij één of meer recepten bereiden? Maak er een foto van en tag me op Facebook of Instagram. Vragen of opmerkingen mag je ook achterlaten onder deze post of via een andere weg. Meer zin in een pastaschotel met courgette en veel kaas? Dat kan natuurlijk ook. Succes met koken en eetsmakelijk!
Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊
Reactie plaatsen