Wat is een EMB Bloedtest?
Heb jij wel eens gehoord van de EMB? De energetisch morfologisch bloedtest?

De complementaire test wordt gebruikt door orthomoleculaire therapeuten, diëtisten en andere alternatieve en reguliere zorgverleners. Het wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de status van de gezondheid.

Op basis van de EMB-uitslag worden adviezen gegeven waardoor talloze klachten kunnen worden verholpen. Zoals, gewrichtspijn, hoofdpijn, (chronische) vermoeidheid, lichamelijke stress-klachten, huidproblemen, een opgeblazen buik enzovoort. Ook is de EMB test een manier om te achterhalen waarom men bijvoorbeeld niet zo makkelijk gewicht kan verliezen.

In dit artikel lees je alles over de EMB. Wat het inhoudt, waarom het negatief in het nieuws is geweest en waarom zoveel zorgprofessionals (zoals ik) er in de praktijk mee werken. Natuurlijk lees je ook wat de EMB wellicht voor jou kan betekenen.

Wat is een EMB test?

EMB staat voor energetisch morfologisch bloedtest.

Een energetisch morfologisch bloedtest is een levend bloedanalyse, waarbij niet alleen wordt gekeken naar absolute bloedwaarden zoals die bij de huisarts worden gemeten. Er wordt óók gekeken naar energetische verstoringen in het lichaam.

Zo zien we bij B12 bijvoorbeeld regelmatig terugkomen dat de absolute bloedwaarden goed zijn, terwijl er energetisch gezien een verstoring is te vinden. Dit kan te maken hebben met een mogelijk probleem op celniveau. De B12-waarde kan in je bloed wel goed zijn, maar je lichaam heeft er pas iets aan als de voedingsstof vanuit het bloed getransporteerd kan worden naar de cellen die het nodig hebben.

Daarom zegt deze alternatieve, complementaire bloedtest soms net iets anders dan de reguliere bloedonderzoeken.

Energetisch

Energetisch: heeft betrekking op alles wat ‘energie’ is. Zoals je misschien wel weet bestaat alles wat je kunt bedenken uit energie. Moleculen die vaste stoffen vormen, trillen immers op een bepaalde frequentie. Dat trillen op frequentie is een energie. Die energie is niet altijd zichtbaar, maar wel altijd overal aanwezig.

Ook lichaamscellen (en bloedcellen) trillen op een bepaalde frequentie. Afwijkingen in de frequentie van de trillingen kunnen duiden op allerlei verstoringen in het lichaam.

Met een microscoop wordt het bloed bestudeerd en alle zichtbare afwijkingen worden opgeslagen. Het microscopische bloedbeeld gaat door een database, waar dan een hele lading aan informatie uit komt over jouw (on)gezondheid.

Morfologisch

Morfologisch heeft betrekking op cellen, weefsel en organen van organismen.

Bloedtest

De test wordt doorgaans uitgevoerd middels een capillaire bloedafname (vingerprik). Je kunt er ook voor kiezen om veneus bloed te gebruiken voor de test.

Wat meet een EMB?

Basis hematologie geeft een algemeen bloedbeeld. De hoeveelheid bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen en het HB (ijzer) worden gemeten. Dit bloedbeeld wordt vaak ook als eerste door de huisarts inzichtelijk gemaakt wanneer je vermoeidheids- en/of andere klachten hebt.

Uit het microscopische en hematologische onderzoek komt een brede uitslag over de volgende onderwerpen:

🗸 Vrije radicaalschade

🗸 Vitamines, mineralen en vetzuren

🗸 Hormonen en neurotransmitters

🗸 Stress Parameters

🗸 Pathogenen (energetisch) - virale, bacteriële, parasitaire, en schimmelbelasting.

🗸 Darmgezondheid - darmflora, darmbarrière (lekkende darm)

🗸 Ontgiftingscapaciteit - Dit zegt iets over of je in staat bent om afvalstoffen goed uit te scheiden, en is heel belangrijk om te weten wanneer je wilt detoxen, afvallen of meer energie wilt krijgen.

🗸 Spijsvertering, zuur-base balans en laaggradige ontstekingen

🗸 Energetische voedselintolerantie - E621, fructose, gluten, kippenei, lactose, soja, suiker, tarwe, varkensvlees, zuivel geit, zuivel koe, zoetstof, conserveringsmiddelen.

Wat heb je aan die metingen?

1. De EMB geeft erkenning en herkenning aan de cliënt.

Zoals je ziet is het een meting van een  breed scala aan gezondheidsindicatoren. De uitslag van de test levert vrijwel altijd opluchting op. Een veel gemaakte opmerking bij het ophalen van de uitslag is dan ook 'Oh, vandaar dat ik altijd zo moe ben'. Puzzelstukjes vallen op zijn plaats met het zien van de uitslag. Dat je klachten worden erkend en verbanden tussen lichamelijke verstoringen en leefstijl worden herkent, geeft mensen een prettig gevoel. Het is fijn om te weten waarom je steeds wakker wordt in de nacht, de hele dag door moet plassen of onstilbare trek heb in suiker.

2. Aan de hand van de EMB wordt advies persoonlijk.

De uitslag wordt geanalyseerd en op basis daarvan wordt er een persoonlijk actieplan opgesteld. We weten precies welke vitamines en mineralen extra moeten worden ingezet om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren.

Op basis van een EMB uitslag kan voeding en leefstijl advies op een heel specifieke manier gegeven worden. Want 'algemene adviezen' werken lang niet voor iedereen.

Wat zijn de nadelen van de EMB test?

De ene therapeut, is de andere niet

Een nadeel van de EMB test kan zijn dat de scholing van iedere therapeut kan verschillen. Ja, er is een standaard aantal studiepunten waaraan moet worden voldaan alvorens je met de bloedtest mag werken. Maar, een orthomoleculair diëtist zal een heel andere focus hebben in het advies, dan een acupuncturist of slaapcoach. De EMB test geeft een brede kijk op de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je zelf onderzoekt waar je de focus op wilt leggen bij het verbeteren van jouw gezondheid. En kies aan de hand daarvan een passende therapeut met wie je aan de slag wilt gaan.

EMB is complementair

De EMB wordt ook wel een complementaire bloedtest genoemd. Dit wil zeggen dat het een aanvulling kan zijn op bestaande behandelmethodieken in een behandeltraject. Een EMB zou dus ook nooit als ‘losse test’ verkocht kunnen worden. Aan bloedwaarden heb je niets als je niet weet hoe je het moet interpreteren en hoe je op basis van de analyse een actieplan kunt opstellen.

Op basis van een EMB kan geen diagnose worden gesteld. Het klinisch beeld en de reguliere diagnose vormen altijd (mede) de basis van een behandeltraject.

Waarom ik werk met de EMB?

In mijn ervaring is misschien wel het grootste voordeel van de EMB test, dat het maakt dat mensen zich serieus genomen voelen. In het reguliere circuit – en daarmee wil ik niet iedereen over één kam scheren- komt het nog wel eens voor dat vervelende klachten niet de aandacht krijgen die ze wel verdienen.

Of de aandacht wordt wel gegeven, maar de oplossing wordt niet gevonden. Buikpijn, hoofdpijn, migraine en vermoeidheid. Het is maar een hand vol klachten waarvoor een oplossing soms jarenlang niet wordt gevonden. Met de EMB bloedtest wordt de gezondheid op een holistische wijze onder de aandacht gebracht en vallen puzzelstukjes op zijn plaats.

De oplossing ligt in bijna alle gevallen op zijn minst voor een aanzienlijk deel in het eetpatroon.

Hoewel blijkt dat het overgrote deel van de bevolking beter af zou zijn met een OER eetpatroon, blijft bij veel mensen de leefstijlverandering uit. Een eetpatroon waarin je lactose, gluten, koemelk of iets dergelijks zou moeten laten staan is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, voor veel mensen is het een grote uitdaging om hun eetpatroon zo drastisch om te gooien.

Totdat je zwart op wit ziet (EMB uitslag) wat bepaalde voeding voor negatieve invloed heeft op je energielevel, immuunsysteem en andere gezondheidsaspecten.

Dit inzicht geeft motivatie om écht aan de slag te gaan met een leefstijlverandering.

Het succes van de EMB

Vandaag kwam er een jonge meid op consult, het is voor haar zo een vier weken na het ontvangen van de testuitslag en haar persoonlijke energiestrategie. Mijn eerste vraag was: ‘Hoe gaat het met je?’. En in haar eerlijke antwoord kwam naar voren dat ze zich niet ‘top’ voelde.

Vermoeidheid was (bij vlagen) nog steeds erg aanwezig en de hoofdpijn was nog niet weg. Na doorvragen en luisteren bleek dat stress en liefdesverdriet de oorzaken waren voor haar aanhoudende klachten. Want de hoofdpijn was er niet op de momenten dat ze rust had van school en werk. De vermoeidheid ging daar ook mee gepaard (evenals met het verdriet).

Toen we spraken over de andere klachten waar ze voorafgaand aan het EMB traject hinder van ondervond, bleek dat er in minder dan een maand immens veel verbetering had plaats gevonden:

  • Slappe ontlasting -> geen last meer van (eindelijk goede keutels! 😜 ) 
  • Ontlasting direct na elke maaltijd -> geen last meer van
  • Opgeblazen buiken -> geen last meer van

Voorafgaand aan de EMB wist ze eigenlijk al dat ze bijvoorbeeld door het drinken van chocomel snel naar de wc moest. Maar toch werd het voor haar nu opeens veel makkelijker om de boosdoeners uit haar voedingspatroon te laten. Doordat ze heeft gezien dat een energetische intolerantie voor koemelk in haar bloed is gevonden.

Het is fijn om te weten waarvoor je iets doet of laat. Zeker bij het maken van een leefstijlverandering is het heel belangrijk dat je voldoende motivatie hebt. Want het is niet altijd even makkelijk om je eetpatroon om te gooien.

Ik zie in de praktijk dat mensen eerder een voedingsplan opvolgen wanneer die op basis van een EMB uitslag is gegeven. Dan wanneer ik algemeen advies geef dat voor die persoon wel of niet (deels) de oplossing zal zijn.

De stap uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid wordt makkelijker gezet met behulp van de EMB

Hoewel een simpel gezond eetpatroon voor vele mensen de basis kan zijn voor een gezond leven. Is er soms meer inzicht nodig om dit juiste, persoonlijke eetpatroon te creëren. Met goede voeding kan veel worden opgelost, maar met een persoonlijk passend supplement ter aanvulling, voelt men zich soms net wat sneller fit. En dat maakt dat het goede eetpatroon dan weer makkelijker wordt uitgevoerd.

Zo stap je uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid en ín de cirkel van gezondheid, met behulp van de EMB.

Benieuwd wat de EMB voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen