Wat is exorfine belasting?

Wanneer je een EMB Bloedtest heb gedaan en er kwam een verhoogde score uit op 'Exorfine Belasting', dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar wat dit precies betekent.

In dit artikel ga ik je hier meer over uitleggen, maar allereerst: raadpleeg altijd je eigen hulpverlener voor het interpreteren van je EMB uitslag. Het is een hulpmiddel bij het maken van een plan van aanpak om jouw gezondheid te verbeteren en te onderhouden. Jouw hulpverlener heeft alle klinische gegevens die nodig zijn om passend advies te geven, die informatie heb ik niet.

Dus alles in dit artikel is geen persoonlijk advies maar een algemene uitleg over hoe een exorfinebelasting zou kunnen worden geïnterpreteerd.

Wat is een exorfine belasting?

Een exorfine belasting is een begrip dat voor iedereen iets anders betekent. Wanneer exorfines uit de voeding je lichamelijke processen verstoren (exorfine belasting) betekent dit simpel gezegd dat je klachten kunt ervaren van het eten van voeding dat exorfines bevat. Exorfine bevattende voeding is onder andere voeding dat gluten, soja, koeienzuivel en spinazie bevat. Voor meer informatie over wat dat precies inhoudt en voor lekkere exorfinevrije recepten, klik hier.

Wat is het precies?

Exorfines zijn stoffen die vergelijkbaar zijn met endorfines, maar ze worden niet in het lichaam geproduceerd, maar in voedingsmiddelen zoals gluten en zuivel. Het nuttigen van voedingsmiddelen die exorfines bevatten, kan bij sommige mensen lichamelijke klachten en gezondheidsproblemen veroorzaken. Ik ga je uitleggen (zo simpel mogelijk) hoe dat komt.

Zoals ik al zei krijg je exorfines binnen door het eten van onder andere brood met kaas. Exorfines lijken op een ander stofje genaamd endorfine, dat je blij en ontspannen kan laten voelen (een soort gelukshormoon). Maar exorfines komen van buitenaf, via je eten.

Sommige mensen hebben een probleem met een speciaal enzym genaamd DPP-IV. Dit enzym hoort exorfines af te breken zodat ze geen rare dingen kunnen doen in je lijf. Met andere woorden. Mensen die geen klachten ervaren bij het eten van exorfines, daarbij wordt alles waarschijnlijk netjes opgeruimd omdat zij voldoende DPP-IV enzym aanmaken.

Maar bij mensen met te weinig DPP-IV kan dit niet goed gebeuren. Daardoor kunnen die exorfines in je lichaam blijven en problemen veroorzaken.

Lichamelijke klachten door exorfinebelasting

Klachten die ontstaan door exorfines kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Te beginnen met lichamelijk klachten. Je kunt door het eten van exorfines (mits je daar gevoelig voor bent) klachten ervaren als:

Maag-darmklachten: Sommige mensen ervaren maag-darmproblemen zoals buikpijn, diarree, constipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel na het consumeren van voedingsmiddelen met exorfines, met name gluten.

Huidproblemen: Exorfines kunnen bij sommige mensen huidklachten veroorzaken, zoals acne, eczeem of huiduitslag.

Neurologische symptomen: Er zijn aanwijzingen dat exorfines bij sommige mensen neurologische symptomen kunnen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Auto-immuunreacties: Voor mensen met auto-immuunziekten, zoals coeliakie, kan het consumeren van gluten, dat exorfines bevat, leiden tot een verergering van hun symptomen en ontstekingsreacties in het lichaam.

Mentale klachten door exorfinebelasting

Dan hebben we natuurlijk ook nog de mentale klachten die kunnen ontstaan door het gebruiken van exorfines terwijl het afbreken ervan niet helemaal efficiënt verloopt.

Gedragsproblemen: Er is enig bewijs dat exorfines gedragsproblemen kunnen veroorzaken of verergeren bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals autismespectrumstoornissen. Dit is echter nog onderwerp van debat en verder onderzoek is nodig om het te onderbouwen met voldoende overtuigend onderzoek. In de praktijk (zoals dit altijd voorloopt op het wetenschappelijke onderzoek) is het in veel situatie goed zichtbaar dat het verminderen van exorfines in de voeding voor klachtenvermindering zorgt op mentaal gebied.

Wat ik verder vooral zelf in de praktijk ervaar (en zie in de bloeduitslagen van de EMB) is dat mensen met een hoge exorfinebelasting ook vaak depressieve gevoelens ervaren en/of moeite hebben om plezier te ervaren in het leven. Zonder dat ze precies de vinger op de zere plek kunnen leggen. Voor mij reden genoeg om exorfines te verminderen. Er zijn zoveel verschillende beweegredenen om minder exorfines te eten en daarbij komt dat je volledig gezond kunt eten zonder exorfines binnen te krijgen. Sterker nog, als onder andere maag-/darmklachten verminderen door het andere eetpatroon, dan zorgt dat er nog eens voor dat voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen veel beter worden opgenomen en gebruikt.

Conclusie

Kortom, een exorfinebelasting kan zich in veel verschillende klachten uiten. Het is vaak een combinatie van allerlei factoren die in een rol spelen bij het ontstaan van de klachten, maar exorfines uit de voeding is daar mogelijk zeker één van. Je kunt erachter komen of je hier gevoelig voor bent door bijvoorbeeld een EMB bloedtest te doen. Als je al weet dat je hier last van hebt (exorfine belasting) kun je je klachten verminderen door exorfines uit de voeding te vermijden en/of DPP-IV enzym bijnemen. Bestel het product bij Vitakruid met kortingscode ''voedingspraat10'' voor 10% korting. En maak natuurlijk gebruik van mijn tijdelijke actie op het Exorfine vrije Receptenboek!Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen