Hoe aandacht en mindfulness je gezonder maken #Podcast5
in Podcast
4 min. leestijd

Hoe aandacht en mindfulness je gezonder maken #Podcast5

Hoe aandacht en mindfulness je gezonder maken #Podcast5

Goede zelfzorg hangt af van welke waarde je jezelf toekent. Het is onlosmakelijk verbonden dat voeding invloed heeft op je vitaliteit, maar er is ook op mentaal gebied een invloed aanwezig.

Hoe belangrijk vind jij je gezondheid? Waarschijnlijk heel belangrijk. Immers, zonder gezondheid geen vrijheid. Ziekte kan je beperken in je doen en laten.

Maar zie je ook de link tussen gezondheid, voeding en leefstijl?

Gezondheid is wellicht niet 100% maakbaar. Er worden mensen, zelfs hele jonge kindjes ziek. En soms gaat dat heel random. Maar dat gezegd hebbende…

We kunnen zelf echt heel veel doen voor onze gezondheid.

Als je je gezondheid op 1 hebt staan. Probeer dan de vraag: ‘’Hoe belangrijk vind jij je gezondheid?’’, goed te onthouden als je in de boodschappenwinkel staat om je keuzes te maken. En vooral jouw antwoord op die vraag.

Corina:

Voor je gezondheid heb je niet alleen gezonde voeding en leefstijl nodig. Je hebt het nodig om kennis te hebben over welke keuzes dan de gezonde keuzes zijn. Maar je hebt ook waarde nodig voor je zelf om die keuzes te maken.

Maar als je dan in de supermarkt staat… Maak je in de gauwigheid een keuze. En hoe zorg je dan dat het de juiste is?

Beluister aflevering 5 op Spotify: 'Hoe aandacht en mindfulness je gezonder maken.'Gezonde keuzes maken behoeft aandacht

‘Mindfull’ boodschappen doen is the key. Klinkt heel gek maar mindfulness is in het dagelijkse leven een goede manier de prioriteit bij je gezondheid te houden.

Aandacht tijdens het boodschappen doen, koken, wandelen, praten. Doe alles met aandacht en je wordt gelukkig en gezond. Even kort door de bocht, maar wel de essentie van een belangrijk advies.

Wees dankbaar voor het eten wat je kunt kopen, koken en gebruiken. Voor dankbaarheid is aandacht nodig en dat maakt dat je dagelijkse ding een mindfull ding kan worden.

Lokaal kopen

Tipje: De lekkerder bij de boer – app.

Via deze link download je de app. https://over.lekkerder.nl/app/

Hierop zie je welke boeren bij jouw in de buurt (lokaal) hun producten aanbieden. Beter voor jou, de boer en het milieu.

Sommige boerderijen hebben automaten (een soort FEBO, maar dan met melk, groente en vlees).

Corina zoekt uit of het nu ook goedkoper is. Wordt vervolgd….

Maar, wat we je nu al kunnen zeggen, is dat de sfeer van het boodschappen doen goed voelt. Je steunt de gemeenschap. Boodschappen doen bij een speciaal winkel geeft een extra dimensie aan genieten van je producten. Het is een ‘vibe’, zoals mijn nichtjes het zouden zeggen. Voel je hem?

Heb je zin om moeite te doen?

Waarschijnlijk wel, anders zou je nu niet meelezen…

Tip: Groente en fruit uit de vriezer is een prima bespaaroptie. Vers is niet altijd beter. Soms zelfs duurder en eerder verlept.

Dus.. Door je smoothie, yoghurt, pasta enzovoorts. Gebruik het vriesvak als je wil!

Potjes gebruiken, slecht?

Nienke: ik gebruik het nauwelijks. Het is niet een gewoonte voor mij. Ik vind boontjes uit blik niet te vergelijken, qua smaak, met verse boontjes.

Dus de reden dat ik het niet zo veel gebruik: ik vind het minder lekker.

Maar qua voedingswaarden heb ik een saai antwoord.

De meeste groente uit blik of pot is minder gezond dan vers of uit de vriezer. Maar…. Wat nou als je heel veel tijd kunt besparen en als de keuze is: maaltijd gemaakt met blikgroente of naar de snackbar gaan? Dan denk ik dat je wel weet waar ik voor zou kiezen.

Hoewel de snackbar er ook lekker bij mag horen SOMS.

Wat voor invloed heeft verpakkingsmateriaal op de voedingsmiddelen zelf?

Plastic en aluminiumfolie zijn ongezonde stoffen, waar je geen resten van binnen wilt krijgen.

Het komt in je voeding terecht als je eten verpakt is met bovenstaande materialen.

Kies liever voor glas omdat dat neutraal is.

Microplastics kunnen een grote impact hebben om je hormonale gestel.

Beste optie voor bijvoorbeeld peulvruchten is om ze rauw te kopen en zelf te wellen en koken.

Super goedkoop en gezond! (Maar natuurlijk geldt weer dezelfde kanttekening als hierboven. Heb je weinig tijd te besteden? Dan is en gezonde maaltijd met peulvruchten uit blik nog altijd beter dan de snackbar)

Vroeger was alles beter…

Corina vertelt over haar jongere jaren. Vroeger ging het heel anders met voeding. Alles werd veel meer zelf gedaan. En dat was een stuk gezonder dan veel mensen tegenwoordig bezig zijn. Het komt er op neer dat je heel veel dingen zelf kunt doen. En dat de uitdaging hem tegenwoordig vooral zit in het tijd vinden en creëren om zelf voedsel te bereiden.

En haal ook je ingrediënten bij het winkeltje op de hoek. Lokaal, maar liever wel in grote porties, rauwe vorm. Alle voorverpakte, kant- en klaar producten klinken leuk en zijn het soms ook, maar je gezondheid gedijd beter onder huisgemaakte, verse voeding. 

Tip: Leer zelf bereiden!

  1. Fermenteren (de cursus die Corina en ik wilden doen, maar door corona helaas niet door kon gaan) In Friesland bij Evenwijs.  https://www.evenwijs.nl/fermenteren.html
  2. Top koken/ Voeding 2 (orthomoleculaire voeding bereiden, kookcursus in Friesland, die Corina en ik samen hebben gevolgd). Echt een aanrader! https://www.evenwijs.nl/cursus_praktijk_voeding_II.html
  3. Kruidenwandeling/workshop (een workshop die ik, Nienke heb gedaan). Kruiden groeien gratis langs de weg en zijn zo krachtig voor je gezondheid. Je moet alleen even weten wat en hoe je het kunt gebruiken. In Hippolytushoef kun je een workshop volgen. Dikke aanrader! https://hennieskruidenkracht.nl/
  4. App: Obsidentify. Een gratis app waarmee je met je smartphonecamera een kruid/plant/struik kunt fotograferen. De app analyseert de details van de plant en laat de naam zien van het desbetreffende gewas. Tevens lees je wat informatie over of het eetbaar is en waar het groeit. Super leuk als je wilt experimenteren met (wilde) kruiden eten. Let op: het is op eigen risico. Je kunt nooit 100% vertrouwen op een app. Bij twijfel altijd een specialist raadplegen. Maar in mijn ervaring is de app heel accuraat! 

Te downloaden via https://apps.apple.com/nl/app/obsidentify/id1464543488 (Apple) of:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.observation.obsidentify&hl=en&gl=US&pli=1 (Android)

5. Boek: Koken uit eigen tuin. Door: Barbara Bonisolli. Bestel hier. (affiliate linkje). 100 recepten met producten die je in je eigen moestuin kunt kweken. Informatie over de seizoenen, zaaien en oogsten. 

Eigenlijk is groente gratis…

De natuur is van iedereen. De groente en kruiden groeien in de natuur. En dus is het van ons allemaal. Een eigen moestuin bouwen is een prachtige manier om geld te besparen op je boodschappen-uitgaven. Beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Volgende podcast

De eerstvolgende podcast gaat over: 

Hoe ga je om met sociale verplichtingen tijdens de feestdagen? #podcast6

Klik op bovenstaande link om te lezen. Hieronder om te luisteren.

Podcast 6 beluisteren.

Wat gaan we eten met de kerstdagen?

In de volgende podcast bespreken we wat we gaan eten met de kerstdagen! Hoe houden we de feestdagen gezond, maar vergeten we niet om ook te blijven genieten... Podcast 7

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen