Leververvetting en galstenen, de alternatieve route kent ook risico | Update Corina | Podcast 15
4 min. leestijd

Leververvetting en galstenen, de alternatieve route kent ook risico | Update Corina | Podcast 15


Je leest in deze blog een vervolg op het proces van Corina met betrekking tot galstenen en leververvetting. Ga naar Spotify of Youtube of lees de andere blogs (voorgaand) over het hele verhaal. Kamp jij ok met galstenen en/of leververvetting en wil je in contact komen met lotgenoten? Mail naar info@nienkevink.nl

In de Podcast: de alternatieve weg kent ook risico's!

Statusupdate – Leverpodcast Door: Corina Vink

Inmiddels podcast nummer 15!

De statusupdate met betrekking tot de lever (van Corina) is vooral gericht op de uitslag van de echo en het gesprek met de internist hierover. In een telefonisch gesprek van 10 minuten, werd mij (Corina voor de duidelijkheid) verteld dat er (nog steeds) een galsteen klem zit in de galweg en dat er zich in de galblaas een ‘modderachtige’ substantie bevindt die wellicht kleine galsteentjes bevat. Of een ‘brei’ met galsteentjes. De woorden worden niet gezelliger en de rest van de uitslagen riepen bij mij meer vragen op dan waarschijnlijk de bedoeling was. Zo zat er een cyste op een nier en had ik een ‘verkalkte vleesboom’ in mijn baarmoeder. Misschien moet ik niet overal op reageren maar dit wierp wel vragen op. Zo ook toen ik de vraag stelde of mijn lever nog vervet was…. ‘Ja, de lever is nog wel wat vervet…’. ‘Wat is ‘wat vervet’?’ vroeg ik toen. Daarnaast vertelde de chirurg dat mijn bloedwaardes goed waren en dat niets de operatie in de weg stond. Waarna ik zei: ‘ho, operatie, daar moet ik nog even over nadenken’. Al met al stelde ik zoveel vragen waarop hij voorstelde dat ik voor al mijn vragen naar het ziekenhuis kwam om met de chirurg hierover te praten. Dat leek mij ook handig! Dus hierna werd een afspraak gemaakt om in het ziekenhuis aan de chirurg al mijn vragen te stellen waardoor ik ook voor mijn gevoel een beter afgewogen beslissing kon nemen over wel of geen operatie.

Inmiddels was ik ook achter een aantal andere dingen die mij wel wat zorgen baarde. Zo vertelde Liz (mijn zusje die arts is) dat het verwijderen van een galblaas eenvoudig is en dat het risico op complicaties bij een galblaas ontsteking ook kan zijn dat je een bacterie-vergiftiging kunt krijgen. Daarnaast heb je je galblaas echt niet nodig, ‘Je hebt toch ook niets aan je oorlellen?!’. Liz is altijd lekker nuchter, haha. Tijdens mijn laatste aanval op 1e Kerstdag ben ik niet naar een ziekenhuis of huisarts gegaan maar toen wees alles er op dat de boel flink ontstoken was. Dat wil ik sowieso niet meer maar als ik nu hoor welk risico er is dan neig ik toch ook naar het laten verwijderen. Ik weet ook dat 6 weken gezond eten, ontgiften en voedingssupplementen die ondersteunen niet voldoende is om de galstenen op een natuurlijke manier ‘op te laten lossen’. Ik blijf dan ook gewoon doorgaan met goede voeding (nog steeds bang voor speklappen) en voedingssupplementen maar de kans dat ik mij laat opereren zit er ook in.

Voor de volledigheid en om een vraag van een luisteraar te beantwoorden, geef ik hiermee de voedingssupplementen die ik ter ondersteuning van mijn lever en galblaas gebruik: Mariadistel, Berberine, Gluthation en voor de algemene ondersteuning een flinke vitamine-C, D3 en Magnesium (200 complex). Ik gebruik veel van Vitakruid en van Vitals want ik weet inmiddels ook dat supplementen van goede kwaliteit moeten zijn.

Waarschuwing: win altijd eerst persoonlijk advies in voor je begint met het gebruiken van supplementen. Vitamine C, D en Magnesium zijn wel (bijna) altijd een goed idee. Je bestelt bij www.vitakruid.nl met 10% korting als je gebruik maakt van kortingscode: voedingspraat10

Galsteen klem in de galweg

We schrijven nu 24 april en inmiddels ben ik in het ziekenhuis geweest bij een vrouwelijke chirurg die uitgebreid mijn vragen heeft beantwoord. Ik had een schrijfblok mee zodat ik niets zou vergeten. De kern van het verhaal was dat de chirurg mij goed geïnformeerd heeft over de voors en tegens van het verwijderen van de galblaas. Zij nam zorgen weg en gaf helder antwoord op mijn vragen en wat heel goed werkte is dat ze mij op een poster, je kent ze wel van die medische posters, heel goed kon aanwijzen hoe het verloop was van gal vanuit de lever. Ik begreep bv niet dat ik nu ‘normale poep’ had terwijl er een galsteen klem zit in de galweg. Zij liet zien dat er ook gal vanuit de lever langs de galblaas loopt dus niet al het gal gaat via de galblaas de darmen in. Bij mij werkt dat visuele ook. Daarbij zei ze dat de wand van mijn balblaas niet meer goed werkte en daardoor zijn werk ook niet meer goed kon doen.

Al met al was en is het verwijderen van de galblaas geen grote ingreep en kan je prima leven zonder galblaas. Zeker omdat we in deze tijd de galblaas minder nodig hebben dan in de tijd dat we jagers en verzamelaars waren en halve mammoeten moesten verorberen. Ik stelde ook nog even de vraag over de vervette lever: ‘Nou, als ik zo naar u kijk, dan denk ik dat uw lever nog vervet is….’. ‘Nou, dat zegt u ook mooi, ben ik zo goed bezig en inmiddels slanker…. Hahaha’.

Volgens de chirurg heeft 60% van de bevolking een vervette lever. Zeker met het voedingspatroon dat we tegenwoordig hebben. Daar hadden we dan ook nog een leuk gesprek over. Met name over wat kinderen tegenwoordig te eten krijgen. Daar schoot ze voor mij ook raak. Uiteindelijk stelde ze de vraag: ‘Zullen we u dan maar op de wachtlijst zetten?’ Okey… okey…. ‘Hoe lang is de wachtlijst?’. ‘Die is acht maanden’. Ik heb even bedenktijd gevraagd en zou met haar bellen om mijn antwoord te geven. Ik was er al snel uit dat ik wel op de wachtlijst wilde. Temeer ook omdat de wachtlijst lang is en ik dan nog goed kan werken aan mijn gezondheid. Maar ook weloverwogen want wat ik echt niet meer wil is een aanval en ook niet het risico op ontsteking. Dus inmiddels sta ik op de wachtlijst. Afwachten en ondertussen goed bewust omgaan met mijn gezondheid, wat ik eet, hoe ik beweeg, ontspan en slaap. Want daar krijg ik nog steeds energie van!

Wordt vervolgd...

Bedankt voor het lezen/luisteren en stel gerust je vragen.

Wil jij snel meer energie uit je leefstijl halen? Download mijn Gratis Gids met mijn Gouden Geheimen voor meer energie.

exorfinevrij

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen