Hoe bespaar je op de boodschappen zonder te besparen op je leefstijl? #Podcast4
in Podcast
3 min. leestijd

Hoe bespaar je op de boodschappen zonder te besparen op je leefstijl? #Podcast4

Beide geloven we in een leven lang leren en daarom is Corina inmiddels officieel vitaliteitscoach na haar opleiding bij de MARK academy, is bezig met een extra trainersopleiding.  Ik (Nienke) volg op het moment dat ik het schrijf de studie Epigenitica 1 van Evenwijs.

We lopen langs verschillende thema’s op het gebied van voeding en vitaliteit. In deze podcast is het thema, natuurlijk zo actueel als het maar kan, ‘inflatie’.

Hoe kan de gezonde leefstijl ook betaalbaar blijven?

Het is een behoorlijke luxe om biologisch te kunnen eten tegenwoordig. Dus hoe kun je toch nog gezonde keuzes maken, rekening houdend met je portemonnee?

Hoe bespaar je op de boodschappen zonder te besparen op je leefstijl?#Podcast4

Kant en klaar v.s. zelf bereiden

Om eerlijk te zijn, kies ik best vaak voor het gemak en geef ik daarom meer geld uit dan nodig is aan voeding. Ik koop vaak uit gemakzucht een voorgesneden ananas of iets dergelijks. Maar er is een enorm prijsverschil tussen voorgesneden en onbewerkte voedingsmiddelen.

Boodschappen worden duurder, we voelen het allemaal overal. Ook in Spanje merk ik het. Dus de bespaartips zijn altijd goed om even bij stil te staan.

14 tips om te besparen op de boodschappen:

Bespaartips incoming…

1. Snijd, kook, bak alles zelf in plaats van voorbereiden voedingsmiddelen.

2. Maak altijd een boodschappenlijstje.

  • Liefst op volgorde van de winkel. Dus eerst groente en fruit en als laatst de spullen uit het vriesvak (dat bespaart een hoop tijd).
  • Lijstje maken aan de hand van de aanbiedingen uit de folder van jouw favoriete boodschappenwinkel. Je kunt je gerechten (weekmenu) bepalen op basis van de aanbiedingen.
  • Maak op wat je nog in huis hebt! Maak je boodschappenlijstje ook op basis van wat je nog in de kast hebt staan.

3. Kies voor producten die in het seizoen zijn. Beter voor de portemonnee, maar ook duurzamer en beter voor het klimaat.

4. Gebruik je blikjes? Zoals kikkererwten of iets dergelijks? Sla een voorraadje in als het 1+1 gratis is of iets dergelijks. Maar: rauwe peulvruchten zijn vaak vele malen goedkoper.

5. Haal de producten die geen A-merk hoeven hebben bij de Aldi of Lidl, of in elk geval het huismerk van jouw supermarkt.

6. Overweeg om je boodschappen online te bestellen. Voordeel hiervan is dat je niet zo snel in de verleiding komt voor de kassakoopjes in de winkel (zien eten doet eten). Je kunt tijdens het bestellen de keuken in lopen om te kijken wat je nog op voorraad hebt.

7. Koop van dure of speciale producten grote verpakkingen. Noten en amandelmeel bijvoorbeeld, zijn vaak veel goedkoper in grote porties te verkrijgen dan steeds de kleine pakjes of zakjes.

8. Foodprepping is geld besparen én tijd besparen. Maak in één keer grote porties klaar voor de rest van de week.

9. Maak je maaltijd verzadigend met voldoende vezels, eiwitten en vetten. Dan blijf je langer vol en heb je minder eetmomenten nodig. Beter voor de portemonnee, maar ook voor je gezondheid!!!

10. Denk niet in ‘wat kost het’, maar denk ik ‘wat levert het op’. Want, een zak amandelmeel is duur. Maar iedere avond een zak chips omdat je eigenlijk niet verzadigend bent na de avondmaaltijd, is veel duurder. Het kost je namelijk niet alleen geld, maar ook energie. En precies je energie (en gezondheid) is onbetaalbaar. Amandelmeel (en andere gezonde producten) leveren energie op! Chips en dergelijken, trekken je energievoorraad leeg. Dus ga na waar je prioriteiten liggen.

11. Ga niet blind af op het Voedingscentrum. Ga zelfs niet blind af op wat wij zeggen. Denk zelf na wat goed zou zijn op het gebied van gezondheid. Voorbeeld: het Voedingscentrum en andere online adviseurs geven allerlei tips over wat kinderen bijvoorbeeld kunnen drinken op school. Ja, er zijn verschillende opties die misschien een leuke optie kunnen zijn en redelijk gezond. Maar wat is er gezonder dan water?

12. Water is gratis en het allerbeste voor kinderen om in de basis te gebruiken. Een sapje of een ander drankje met smaak, heb je niet op dagelijkse basis nodig, ook niet je kind. Hoe makkelijk kun je besparen door gewoon water te drinken?

13. Verplaats de focus van ‘wat moet ik wel eten’, naar ‘wat hoef ik niet te eten’. Frisdrank bijvoorbeeld, dat heb je niet nodig. En zo zijn er in jouw eetpatroon misschien nog wel veel meer voedingsmiddelen of dranken die overbodig zijn. Kijk hoeveel je kunt besparen als je deze dingen schrapt. En vergeet niet om het geld wat je dan overhoudt, te investeren in de gezondere keuzes.

14. Alcohol? Mega duur in verhouding tot wat je verder gebruikt. Zowel voor je portemonnee als voor je energievoorraad. 

Beluister op Spotify


Volgende week in de podcast...

Uiteindelijk worden veel van je keuzes gemaakt op basis van: ‘’Hoeveel vind je jezelf en je gezondheid waard?”

Hoe kun je jezelf op waarde schatten en hoe uit dit zich in de voedingskeuzes en boodschappenkeuzes die je maakt?

Hierover lees en luister je volgende week meer in Podcast 5.

Luisteren: Podcast 5.

Lezen: Hoe aandacht en mindfulness je gezonder maakt #Podcast5 (nienkevink.nl) 

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen