Intuïtief eten: Het Bereiken van je Setgewicht op Natuurlijke Manier

Intuïtief eten: Het Bereiken van je Setgewicht op Natuurlijke Manier

In een wereld waarin diëten en voedingsvoorschriften de boventoon voeren, is intuïtief eten een benadering die steeds meer erkenning krijgt. Deze voedingsfilosofie is gebaseerd op het idee dat ons lichaam een ingebouwd mechanisme heeft om ons setgewicht te reguleren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de principes van intuïtief eten en onderzoeken hoe deze benadering ons kan helpen om op een natuurlijke manier ons setgewicht te bereiken. 

Mijn naam is Nienke Vink, ik ben Orthomoleculair Diëtist en ik pas intuïtief eten principes toe in mijn online holistische diëtisten praktijk. 

Het concept van intuïtief eten

Intuïtief eten is een voedingsbenadering die draait om het luisteren naar de signalen van ons lichaam en het respecteren van onze natuurlijke behoeften. Het is gebaseerd op het idee dat ons lichaam een ingebouwd mechanisme heeft om ons setgewicht te reguleren, wat het gewicht is waarop ons lichaam zich het meest comfortabel voelt en in staat is om optimaal te functioneren.

Het bereiken van ons setgewicht: Onderzoek heeft aangetoond dat intuïtief eten een effectieve manier kan zijn om ons setgewicht te bereiken en te behouden. Een interessant wetenschappelijk artikel dat dit ondersteunt, is de studie uitgevoerd door Tribole en Resch in 1995, getiteld "Intuitive Eating: A Recovery Process for the Chronic Dieter." In deze studie werd gekeken naar de langetermijneffecten van intuïtief eten op het gewicht van deelnemers die eerder chronisch hadden gelijnd.

De lange termijn effecten van intuïtief eten

De studie omvatte een groep deelnemers die een programma voor intuïtief eten volgden, waarbij ze werden aangemoedigd om naar hun lichaam te luisteren, hongersignalen te herkennen en te eten op basis van fysieke behoeften in plaats van externe regels. De resultaten toonden aan dat deelnemers die de principes van intuïtief eten volgden, na verloop van tijd een stabiel setgewicht bereikten en dat dit gewicht behouden bleef gedurende een langere periode.

Dit is een prachtig resultaat, omdat dit één van de weinige eetmanieren is waarbij geen jojo-effect werd gemeten na verloop van tijd. 

De principes van intuïtief eten

Om ons setgewicht op een natuurlijke manier te bereiken, zijn er enkele belangrijke principes van intuïtief eten die we kunnen volgen:

1. Luisteren naar hongersignalen: Intuïtief eten moedigt aan om te eten wanneer we fysieke hongersignalen ervaren en te stoppen wanneer we verzadigd zijn. Het gaat om het afstemmen op ons lichaam en het erkennen van de behoeften ervan.

2. Het loslaten van voedselrestricties: Het beperken van bepaalde voedingsmiddelen kan leiden tot ongezonde eetgewoonten. Intuïtief eten staat het genieten van alle soorten voedsel toe, zonder schuldgevoel of restricties.

Ik zelf pas dit principe toe door mijn cliënten wel de kennis te geven over (on)gezond voedsel. Maar dit niet te zien als een beperking als in een strikte regel dat deze voeding verboden is. 

3. Emotionele behoeften herkennen: Intuïtief eten erkent dat voedsel soms wordt gebruikt als troostmechanisme. Het is belangrijk om te leren onderscheid te maken tussen fysieke en emotionele honger, en alternatieve manieren te vinden om met emoties om te gaan.

Dit is een heel belangrijk onderdeel van het groepsprogramma: 10x meer energie in 10 stappen

4. Zelfzorg en lichaamsacceptatie: Intuïtief eten bevordert zelfzorg en het ontwikkelen van een positieve relatie met ons lichaam. Het gaat niet alleen om wat we eten, maar ook om hoe we voor onszelf zorgen op het gebied van slaap, stressmanagement en lichaamsbeweging.

Mijn cliënten gooien soms (figuurlijk) de weegschaal uit het raam zodat de relatie met voeding niet afhankelijk is van het gewicht.

Conclusie

Intuïtief eten is een benadering die ons kan helpen om op een natuurlijke manier ons setgewicht te bereiken en te behouden. Het luisteren naar onze lichaamssignalen, het loslaten van voedselrestricties en het erkennen van onze emotionele behoeften zijn sleutelfactoren in deze benadering. Wetenschappelijk onderzoek, zoals de studie van Tribole en Resch, ondersteunt de effectiviteit van intuïtief eten bij het bereiken van een stabiel setgewicht. Door intuïtief te eten, kunnen we een gezonde relatie met voedsel cultiveren en ons lichaam geven wat het echt nodig heeft om optimaal te functioneren.

Wil je leren intuïtief eten in een groep of 1-op-1?

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken. 

Boek je kennismaking!

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen