Histaminevrij Weekmenu

Een histaminevrij dieet - niet slechts een tijdelijke eetwijze, maar eerder een levensstijl die de key kan zijn tot verbeterde gezondheid en algeheel welzijn. In deze blog gaan we dieper in op histamine, hoe het ons lichaam beïnvloedt, en waarom slim met eten omgaan ervoor kan zorgen dat je lekker in je vel zit en gezond leeft

Wat is Histamine?

Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt bij verschillende processen in het lichaam, zoals:

 • De immuunrespons: Histamine is betrokken bij de reactie van het lichaam op allergieën. Als het lichaam een allergeen tegenkomt, geeft het histamine af uit mestcellen. Dit veroorzaakt een scala aan allergische symptomen, zoals niezen, loopneus, jeukende ogen en huiduitslag.
 • De spijsvertering: Histamine stimuleert de productie van maagzuur en helpt bij de vertering van voedsel. Het reguleert ook de darmmotiliteit, waardoor voedsel door het spijsverteringskanaal wordt bewogen.
 • De wakker-slaapcyclus: Histamine speelt een rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Het wordt afgegeven door de hypothalamus, een gebied in de hersenen dat betrokken is bij de slaapregulatie. Histamine zorgt ervoor dat we wakker worden en alert blijven.
 • De neurotransmissie: Histamine werkt als een neurotransmitter, een chemische boodschapper die signalen overdraagt tussen neuronen in de hersenen en het ruggenmerg. Het is betrokken bij verschillende neurologische processen, zoals leren, geheugen en pijnperceptie

Waarom is Histaminevrij Eten Gezond?

Histaminevrij eten wordt vaak gezien als een slimme keuze vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Histamine kan namelijk ontstekingen in het lichaam veroorzaken, en dat verhoogt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Voor mensen met specifieke aandoeningen zoals migraine, atopische dermatitis en prikkelbare darmsyndroom (PDS), kan een histaminevrij dieet extra gunstig zijn. Dat komt doordat een teveel aan histamine de symptomen van deze aandoeningen kan verergeren. Belangrijk om te weten is dat de reactie op histamine voor iedereen anders kan zijn, dus een persoonlijke aanpak is hier cruciaal.

Wanneer is Histaminevrij eten gezond?

Histaminevrij eten kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van histamine-intolerantie. Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het afbreken van overtollige histamine, wat leidt tot een ophoping van deze stof in het lichaam. Voor deze groep mensen kan het volgen van een histaminevrij dieet helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Specifieke groepen die mogelijk baat hebben bij histaminevrij eten zijn onder andere:

Gediagnosticeerde histamine-intolerantie: 

Personen bij wie histamine-intolerantie is vastgesteld, ervaren vaak verlichting van symptomen door voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte te vermijden.

Symptomen van histamine-intolerantie:

Zelfs als histamine-intolerantie niet officieel is gediagnosticeerd, kunnen mensen die symptomen ervaren zoals hoofdpijn, huiduitslag, spijsverteringsproblemen en vermoeidheid, overwegen om tijdelijk een histaminevrij dieet te proberen om te zien of de symptomen verbeteren.

Specifieke aandoeningen: 

Histamine-intolerantie kan ook voorkomen bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) of andere gastro-intestinale aandoeningen.

Migraine: 

Sommige mensen ervaren verlichting van migraineaanvallen door voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte te vermijden.

Het is echter belangrijk op te merken dat histaminevrij eten niet geschikt is voor iedereen. Histamine is een natuurlijke stof die betrokken is bij verschillende fysiologische processen in het lichaam. Mensen zonder histamine-intolerantie kunnen normaal gesproken histaminerijke voedingsmiddelen consumeren zonder problemen. Het volgen van een histaminevrij dieet zonder de juiste reden kan leiden tot voedingsonevenwichtigheden en tekorten.

Voordat iemand besluit histaminevrij te gaan eten, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om een nauwkeurige diagnose te stellen en een geschikt behandelplan op te stellen.

Welke Voeding is Histaminevrij?

Een histaminevrij dieet betekent niet dat je volledig moet afzien van smaakvolle en voedzame voeding. Juist niet! Het draait om het maken van bewuste keuzes en het vervangen van bepaalde voedingsmiddelen door alternatieven met lagere histaminegehalten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Groenten: Kies voor verse groenten zoals sla, komkommer, broccoli, en zoete aardappelen. Vermijd tomaten, aubergines en spinazie, deze hebben namelijk hogere histaminegehalten.
 • Fruit: Geniet van verse, niet-gerijpte vruchten zoals appels, peren en bessen. Vermijd overrijpe bananen, aardbeien en citrusvruchten.
 • Eiwitten: Kies voor verse vis, gevogelte en mager vlees. Vermijd gerookte en verwerkte vleeswaren, die zijn vaak rijk aan histamine. Besef dat ingeblikte kabeljauw (bijvoorbeeld) veel rijker is aan histamine dan een vers stukje kabeljauw. Houd er dus rekening mee dat niet ieder ingrediënt per definitie rijk of arm is aan histamine, maar dat dit sterk afhankelijk is van de bereidingswijze.
 • Granen: Kies voor glutenvrije granen zoals rijst en quinoa. Vermijd tarwe en andere glutenhoudende granen, deze kunnen ontstekingsreacties veroorzaken.
 • Zuivel: Overweeg lactosevrije opties zoals amandel- of kokosmelk. Vermijd gerijpte kazen en gefermenteerde zuivelproducten.
 • Kruiden en Specerijen: Gebruik verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander. Vermijd kruidenmixen en specerijen deze bevatten meestal een hoog histaminegehalte.
 • Vetten: Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie en avocado. Vermijd bewerkte oliën en margarines.

Histaminevrij Weekmenu

 

Ontbijt

Lunch

Diner

Maandag

Smoothie met verse bosbessen, boerenkool, en kokosmelk..

Gegrilde kippenborst met quinoa en een salade van komkommer.

Zalmfilet met gestoomde broccoli en zoete aardappelpuree.

Dinsdag

Havermoutpap met plakjes verse appel en kaneel. Zorg ervoor dat zowel de havermout als het fruit zo vers mogelijk is.

Tonijnsalade met sla, radijs, en olijfoliedressing. Gebruik alleen verse tonijn in een salade zoals deze! Geen ingeblikte vis ivm hoge histaminelevels.

Gegrilde kalkoenfilet met quinoa-pilaf en geroosterde groenten.

Woensdag

Griekse yoghurt met verse aardbeien en een scheutje honing

Geroosterde kippenfilet met een frisse salade van sla, komkommer, en bessen.

Runderrollade uit de oven met quinoa en gestoomde sperziebonen.

Donderdag

Smoothie met ananas, andijvie en kokosmelk.

Gerookte kipfilet met een salade van gemengde groenten en olijven. Olijven alleen gebruiken mits geen histamine reactie.

Gegrilde zalm met zoete aardappelpuree en gestoomde broccoli.

Vrijdag

Quinoa-pap met plakjes perzik en een snufje kaneel.

Runder carpacciosalade met sla, radijs, komkommer en een olijfoliedressing.

Kipfilet met quinoa en gegrilde groenten.

Zaterdag

Pannenkoeken met banaan

Soep van en courgette en broccoli met zalmsnippers.

Kabeljauwfilet met wortel, ui en aardappelen

Zondag

Havermoutpap met plakjes verse aardbeien

Gegrilde kippenborst met quinoa en een frisse salade.

Zalmfilet met zoete aardappelpuree en gestoomde broccoli.

Dit weekmenu is slechts een voorbeeld en kan worden aangepast aan individuele voorkeuren en dieetbehoeften. Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele allergieën of intoleranties bij het samenstellen van maaltijden. Dit is geen persoonlijk advies, raadpleeg je arts of neem contact op met mij voor persoonlijke begeleiding. Ontdek hier 5 heerlijke histamine vrije recepten.


Conclusie

Een histaminevrij weekmenu kan niet alleen bijdragen aan het verminderen van klachten bij histamine-intolerantie, maar ook aan een algehele gezonde levensstijl. Door bewuste keuzes te maken en aandacht te besteden aan individuele behoeften, kun je genieten van smakelijke en voedzame maaltijden zonder concessies te doen. Vergeet niet om altijd met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je wijzigingen aanbrengt in je dieet, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Ontdek hier wat de eventuele voor- en nadelen zijn van een histaminevrij eetpatroon.

Eet smakelijk en geniet van de voordelen van een histaminevrije benadering van voeding!

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen