Brandnetelsoep zelf maken | Recept

Download Exorfinevrij Weekmenu incl. Recepten

Ingrediënten brandnetelsoep

 • 150 g jonge brandneteltoppen (pluk voorzichtig!)
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 aardappelen, geschild en in blokjes
 • 1 courgette in stukjes
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: een scheutje kokosmelk voor romigheid

Instructies brandnetelsoep

 1. Voorbereiding: Was de brandneteltoppen grondig en gebruik eventueel handschoenen om ze te plukken, zodat je niet gestoken wordt. 
 2. Blancheer de brandnetels kort in kokend water om de brandharen te neutraliseren. Laat ze uitlekken en hak ze grof.
 3. Fruit de ui: Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de gehakte ui tot deze glazig is.
 4. Voeg aardappelen toe: Voeg de in blokjes gesneden aardappelen en courgette toe en bak ze even mee met de ui.
 5. Bouillon toevoegen: Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
 6. Toevoegen van brandnetels: Voeg de geblancheerde en gehakte brandneteltoppen toe aan de soep. Laat nog een paar minuten koken tot de brandnetels volledig zijn opgewarmd.
 7. Pureer de soep: Gebruik een staafmixer of een blender om de soep tot een gladde consistentie te pureren. (Doordat het allemaal zachte ingrediënten zijn, zal de staafmixer het ook overleven wanneer ie van gammele kwaliteit is).
 8. Op smaak brengen: Breng de soep op smaak met zout en peper. Als je de soep wat romiger wilt, kun je nu ook een scheutje room of kokosmelk toevoegen.

Om het nog gezonder (en eigenlijk ook lekkerder) te maken, gebruik je echte runderbouillon in plaats van groente bouillon. Je kunt zelf bouillon trekken van runderbotten, of de beste kant- en klaar kwaliteit kopen van gras gevoerde runderen bij Grutto

Serveren

Schenk de brandnetelsoep in kommen en serveer warm. Je kunt eventueel wat extra gehakte brandnetelbladeren als garnering gebruiken.

Plukken van Brandnetels

 • Pluk brandnetels altijd in het voorjaar, wanneer ze jong en mals zijn.
 • Draag handschoenen en lange mouwen om huidirritatie te voorkomen.
 • Pluk alleen de bovenste toppen van de brandnetelplanten.
 • Vermijd het plukken van brandnetels langs drukke wegen, omdat ze verontreinigd kunnen zijn door uitlaatgassen en chemicaliën.

Gezondheidsvoordelen van Brandnetels

Brandnetels zijn niet alleen goedkoop en gemakkelijk te plukken, maar ze bieden ook veel gezondheidsvoordelen. Ze bevatten:

Vitamines: Brandnetels zijn rijk aan vitamine A, C, en K, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem, huid en bloedstolling.

Mineralen: Ze bevatten mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium, die bijdragen aan sterke botten, spieren en een gezonde bloeddruk.

Antioxidanten: Brandnetels bevatten antioxidanten zoals flavonoïden, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen.

Stimulatie van de spijsvertering: Brandnetels kunnen een positief effect hebben op de spijsvertering en de leverfunctie bevorderen.

Vochtafdrijvende eigenschappen: Ze kunnen dienen als een natuurlijk diureticum, wat kan helpen bij het afvoeren van overtollig vocht uit het lichaam.

Al met al is brandnetel daarom een goede ontgifter, het helpt je bij het opruimen en afvoeren van afvalstoffen en is dus ideaal om te gebruiken als je je lichaam wil reinigen en de organen die daarbij aan het werk moeten ondersteunen. 

Het toevoegen van brandnetels aan je dieet, zoals in de soep, is dus een voedzame en gezonde keuze. Wees wel altijd voorzichtig met het plukken van brandnetels. Zo weet je nooit welke dieren erover heen hebben geplast of dat er in de buurt misschien landbouwgif of uitlaatgassen terecht gekomen zijn op de bladeren. Pluk het liefst uit eigen tuin zodat je 100% zeker bent van de veiligheid. 

Hier een foto van de laatste keer dat ik m'n brandnetelsoep creatie maakte.

Download Exorfinevrij Weekmenu incl. Recepten

Brandnetelsoep zelfgemaakt


 

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen