Gezonde restaurants in Malaga: Top 5 van een Voedingspecialist

Gezonde restaurants in Malaga: Top 5 van een Voedingspecialist

Als Orthomoleculair Diëtist in het buitenland ben ik (zoals je wel begrijpt) altijd opzoek naar de leukste restaurantjes, maar dan het liefst wel gezond!

Ik ben nu zo'n half jaar woonachtig in omgeving Malaga en in die tijd heb ik heel wat gezellige restaurantjes mogen bezoeken. Hieronder vind je mijn top 5 gezonde, maar ook gezellige restaurants. Ik vind het namelijk niet alleen belangrijk dat het eten lekker en gezond is, maar ook de ambiance, zoals ze dat met zo'n mooi woord zeggen, moet goed zijn. 

1. Byoko

Met stipt op nummer 1 mijn favoriet: Byoko. Dit restaurant heeft twee locaties met dezelfde menukaart. En wat voor een menukaart. Alle ingrediënten zijn biologisch en het meeste ook lokaal. Je vindt op de menukaart bij veel ingrediënten de afkomst. Er is een goede afwisseling tussen vegetarisch, vegan, maar ook vleesgerechten zijn beschikbaar. Je hebt ook glutenvrije en zuivelvrije opties. 

Voor ieder wat wils. Maar alle gerechten hebben met elkaar gemeen dat ze rijk zijn aan verschillende smaken. Ik heb inmiddels de halve menukaart uitgeprobeerd en ben nog niet één keer teleurgesteld geweest over mijn keuze. 

Je kunt de kaart omschrijven als Frans, Mediterraan, Spaans. Maar je hebt ook Oosterse uitstapjes (goed van smaak!). 

Er is zuurdesem brood te krijgen (waar ik heel blij van wordt). Dit wordt vers gebakken op locatie volgens eigen receptuur. Echt een topper!

Vooral voor het ontbijt kom ik hier graag. 

Prijs kwaliteit verhouding is heel goed. Het valt niet onder de goedkoopste restaurantjes van Malaga, maar je ik betaal met liefde voor de goede producten die hier worden geserveerd.

Ik deel hier de locaties zodat je er gelijk naar toe kunt wandelen:

Locatie 1 (Google Maps)

Deze locatie is drie minuten lopen vanaf de grote Kathedraal. Het is een heel klein tentje met maar een paar plekken om het terras en binnen. Maar, als je een plekje weet te bemachtigen, zit je heerlijk. 

Locatie 2 (Google Maps)

Deze plek heeft een groter terras en ook binnen zijn er meer tafels beschikbaar. Gelukkig, want dit restaurant wordt ontzettend goed bezocht. Het is altijd druk hier. Helemaal in het weekend moet je echt een plekje reserveren als je er zeker van wilt zijn dat jij jezelf lekker vol kan eten bij Byoko. Voordeel van twee locaties, als de ene plek vol zit kun je (in vijf tot tien minuten) naar de andere plek wandelen om te kijken of daar wel een tafeltje vrij is.

This is me met een blauwe tong van de Spirulina Latte bij Byoko.

malaga hotspot

2. Brunch It

Misschien had je het al in de gaten, maar ik ben meer een bruncher dan iemand die uitgebreid dineert. Ik vind het heerlijk om overdag lekker de hele dag op het terras te zitten. Zeker in Malaga, want daar is altijd wat te zien. Brunch it is onze tweede favoriet en een goede optie voor als Byoko afgeladen vol zit. Of als je trek hebt in pannenkoeken, dan kun je hier het best meteen naar toe gaan. 

Ook hier zijn de ingrediënten weer van goede kwaliteit. Niet alles is biologisch, maar veel wel. Deze keuken heeft wat meer een standaard menu kaart. Heel Europees, of Internationaal met lekkere hamburgers, pancakes en smoothies bijvoorbeeld. De keuken is ook wel Mediterraans,/Spaans, maar niet typisch Spaans. Dus als je echt plaatselijke gerechten wil eten, dan moet je hier niet heen gaan. 

Ik hou van de smoothies en het broodje avocado, kip en ei. Maar de hamburger met zoete aardappelfriet ging er ook prima in. Kipjes zijn weer goed verzorgd en komen uit de buurt. Dus dat eet ik liever dan een zielige plofkip uit het buitenland. 

Glutenvrij was hier wat minder toegankelijk, maar zuivelvrij is goed te doen!

Verder op de kaart ook vegan opties, een lekker ei gerecht, acaïbowls en heel goede koffie

Echt smullen hier. De bediening is ook super vriendelijk trouwens én heel snel!

Prijs is prima in verhouding tot de kwaliteit, behalve bij de smoothies. Die waren redelijk hoog geprijsd vond ik zelf.

Deze link brengt je naar Brunch It! (Locatie midden in het centrum)

Locatie 2 en 3 ben ik nog niet geweest, maar hier de linkjes naar de locaties. Beide locaties 2 en 3 liggen iets verder van de Kathedraal af, maar zijn tevens goed te bereiken met de voet. Locatie 2 & Locatie 3 

3. Mimo Vegan

Ik ben zelf absoluut geen vegan, maar ik kan een vegan-gerecht wel enorm waarderen. Ik heb het altijd al leuk en lekker gevonden om bij een vegan restaurant te eten. En de reden daarvoor is als volgt: vlees en vis is vaak zout en vet. Doe daar wat aardappel (friet) of brood bij en je voorziet de gemiddelde Europeaan in zijn behoefte aan vet en koolhdyraatrijk. De combinatie is top voor als je veel honger hebt. Maar, echte smaaksensaties levert het niet altijd op. Ik zeg niet altijd hé. Vaak natuurlijk wel, zeker in Spanje. 

Maar in de vegan keuken wordt met groente, zuur, zoet, kruidig en speels een gerecht gemaakt waarbij je combinaties leert kennen die je zelf nooit had durven maken. Je leert anders naar je eten kijken en smaken beter waarderen. 

Dus tot zover mijn lof voor veganchefs. Chapeau!

Mimo Vegan heeft zoals je wel snapt, een vegan menukaart. Spaans, Mediterraans, en vooral: gezond! Rijk aan verschillende smaaksensaties. 

In dit restaurant ga je echt gerechten op je bord krijgen die je nooit eerder hebt gehad en die je zelf niet kan bedenken. Persoonlijk vind ik dat heel leuk om te krijgen. Maar ben je liever zeker van je zaak en wil je dat je het eten wat je krijgt al eerder hebt geproefd en al kent, dan zou ik eerder naar Brunch it gaan. 

Je kunt hier namelijk echt iets nieuw proberen zoals Kashotto, een gerecht gebaseerd op risotto, maar dan een tikkie anders. Sushi Spring rolls, die je ook in een doorgaans restaurant niet zult vinden, in elk geval niet met deze ingrediënten: gefermenteerde radijs, plakkerige aubergines, groene bonen en een pindasaus. 

Je hebt hier ook vegetarische gerechten en veel soorten wijnen. Hoewel ik wijn niet zou schalen onder 'gezond', het past natuurlijk wel goed bij het Mediterraanse. Dus wat dat betreft een topper.

Bediening en prijzen zijn beiden helemaal prima. Dit is zo'n restaurant waarbij je aan het einde van de avond de receptuur zou willen meekrijgen om thuis na te maken. 

Niet typisch Spaans, wel veel Spaanse invloeden.

Locatie vind je hier.

4. El Pimpi

Een terechte vierde plaats voor El Pimpi omdat deze keuken toch echt nét iets minder bijzonder gezond en lekker is, maar hij verdient zeker een plaatsje in mijn top vier. En dat is omdat het typisch Spaans is. En dat vind ik wel een pré voor als je dan in Malaga bent. Ga minstens één keer Spaanse gerechten eten. Want al die andere restaurantjes kun je ook wel in Amsterdam vinden. El Pimpi niet. Dit is zo'n tent waarvan je denkt: het gaat lekker op z'n Spaans. 

De menukaart is wat rommelig, de vertalingen kloppen niet helemaal, de bediening heeft het nét iets te druk, maar zijn zeker niet onaardig. En het eten blinkt uit in zijn eenvoud. En ik kan het waarderen met heel m'n hart. 

Je moet hier niet heen gaan als je bij het lezen van bovenstaande een afkeer op voelt borrelen. Dit is echt alleen leuk voor als je relaxt bent en iets van de Spaanse (eet)cultuur wil ontdekken. 

De reden dat ik het als gezond beschouw is omdat er heel veel verse vis beschikbaar is in dit restaurant. Dat is super gezond en ook heel lekker. Denk aan sardines, mosselen, anjovis. Heerlijk! En de typische tapas gerechten zijn hier ook te verkrijgen. Er is een aantal vegetarische en glutenvrije opties beschikbaar. 

Let op: denk jij om je gezondheid? Bestel dan niet te veel gefrituurde gerechten. Zonnebloemolie, waarin gefrituurd wordt, werkt ontstekingsbevorderend. En daar wil je niet te veel van binnen krijgen. De aubergines (gefrituurd) lijken een gezonde optie, maar dat valt toch tegen in werkelijkheid. Ze zijn wel erg lekker. En genieten is ook gezond!

Een fijne plek om samen met vrienden of familie te genieten van een hapje en drankje, vind ik. 

De prijs is normaal. Haha, dat is subjectief natuurlijk. Maar voor zo'n plek als deze is het goed te betalen. En als je graag 'goedkoop' wil eten, heb ik geen tips voor je. Ben er zelf nog niet helemaal uit hoe dat moet.

Klik hier voor de plek.

Lieve lezer,

Leuk dat je naar Malaga gaat of interesse hebt in de stad. Het is op dit moment mijn favoriete stad van Europa en ik zou je aanraden om zo lang mogelijk heen te gaan want er is zoveel te ontdekken. Er zijn nog heel veel meer restaurants waar je kunt genieten van lekker (en gezond) eten. Ik wens je veel plezier!

Bestel de tafel lekker vol en geniet!

Nienke

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen