Hoe krijg ik voldoende foliumzuur binnen?

Hoe krijg ik voldoende foliumzuur binnen?

Hoe krijg ik voldoende foliumzuur binnen? Dat is een vraag die jij jezelf waarschijnlijk stelt als je zwanger wil worden of als je zwanger bent. Met te lage foliumzuurspiegels wordt het erg moeilijk gemaakt voor het lichaam om een gezonde zwangerschap te volbrengen. Maar niet alleen tijdens de zwangerschap vinden processen plaats waarbij foliumzuur onmisbaar is. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken en daarom zorgt het voor vermoeidheid. Daarnaast is foliumzuur bij talloze andere lichaamsprocessen betrokken die van essentieel belang zijn voor optimale gezondheid. 

In Nederland wordt foliumzuur ook wel vitamine B11 genoemd. In andere landen wordt het vitamine B9 genoemd. Lekker logisch en duidelijk toch?

Foliumzuur staat bekend om de belangrijke rol die speelt bij de ontwikkeling van het embryo tijdens de zwangerschap. Maar foliumzuur heeft nog veel meer functies in het lichaam, ook buiten de zwangerschap om.

Wat is foliumzuur en waarom is het belangrijk?

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine die je iedere dag moet binnenkrijgen. Een overschot op de ene dag, wordt in de zelfde dag of 24 uur later soms nog uitgescheiden. Een voorraadje foliumzuur wordt maximaal 1-3 dagen aangehouden. Daarbij komt dat het lichaam foliumzuur niet zelf kan produceren en dus volledig afhankelijk is van de inname uit voeding en supplementen. Foliumzuur werkt nauw samen met vitamine B12 en andere B vitamines zoals B6. Een tekort aan foliumzuur kan daarom ook problemen geven in de functies van andere vitamines. 

Foliumzuur vóór de zwangerschap

Er wordt aangeraden om minimaal vier weken voor de conceptie te beginnen met foliumzuursuppletie. Een logisch advies, want een lichaam dat niet goed is voorzien van alle essentiële vitamines en mineralen wordt minder makkelijk zwanger van een goede baby.

Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Maar ook voor de aanmaak van andere lichaamscellen, zoals DNA. Folaat, de actieve vorm van foliumzuur, is betrokken bij het proces van celdeling. Daarom is het met name in de beginfase van de zwangerschap zo belangrijk. Er vindt immers veel celdeling plaats bij de groei en ontwikkeling van je baby in de eerste fase van de zwangerschap.

Foliumzuur in voeding

Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die wel of geen foliumzuur bevatten. Je kunt zelf ook heel gemakkelijk de voedingswaarden van voedingsmiddelen opzoeken via de site Nevo Online. 

Voedingsmiddel per
100 gram
Folaat equiv (µg)Folaat (µg)
Andijvie gekookt4545
Spinazie rauw130,9130,9
Spinazie gekookt124,5124,5
Appel z schil gem00
Sinaasappel32,632,6
Broccoli gekookt68,768,7
Kiwi groene34,234,2
Meloen water-22

Hoeveel foliumzuur moet je binnenkrijgen?

Hoeveel foliumzuur moet je binnenkrijgen? Een interessante vraag waar de meningen over zijn verdeeld. Zoals met elke voedingsstof bestaat er een uitgebreid advies vanuit het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Maar, wat je binnenkrijgt, neem je nog niet automatisch goed op. En het verbruik en de behoefte liggen heel persoonlijk. Zo interacteert foliumzuur ook samen met vitamine B12. Een tekort in één van de twee zorgt dus voor een disbalans in de samenwerking waardoor de ander ook niet volledig kan presteren. 

Hoeveel je dus van een specifieke voedingsstof zou moeten binnenkrijgen is maatwerk. Maar om je een idee te geven...

Het standaardadvies (wat voor lang niet iedereen voldoende is), is 400 microgram per dag (voor zwangere vrouwen) + extra 400 microgram uit suppletie.

Voor dat je dit klakkeloos overneemt, lees even dit hele artikel af. Ik heb nog een aantal waarschuwingen met je te delen. Waaronder de volgende:

Veel standaard adviseurs raden aan om na 10 weken in de zwangerschap, te stoppen met extra foliumzuur bijslikken. Ik wil je hiervoor waarschuwen dit advies niet zomaar over te nemen zonder je eigen onderzoek te doen. Ik raad je niets af, maar denk even na over het volgende:

Wanneer je lichaam extra foliumzuur uit supplementen binnenkrijgt, gaat het automatisch minder opnemen uit de voeding. Je lichaam went aan de grote hoeveelheid die beschikbaar is en gaat er dus minder zuinig mee om als het ware. 

In de eerste weken van je zwangerschap vindt er uitzonderlijk veel celdeling plaats. Maar na die eerste weken, stopt die celdeling niet! Je bent een lopende celdeler, je hele leven lang en zeker tijdens je zwangerschap, 9 maanden lang extra intensief. 

Misschien is het juist in de beginfase van je zwangerschap extra belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Maar in het tweede en derde trimester is het niet opeens onbelangrijk geworden. 

Wanneer je stopt met suppletie van foliumzuur na tien weken zwangerschap, dan zet je je lichaam onder druk om opeens weer alles uit de voeding te halen (terwijl dat voor de zwangerschap al erg moeilijk was om voldoende binnen te krijgen, niet?) Laat staan hoe moeilijk het is om de overgang te maken van veel naar nul aanbod uit suppletie. 

Supplementen gebruiken en afbouwen houdt nog al wat in en ik zou het iedereen aanraden om er zeer kritisch mee om te gaan en goede hulp in te schakelen. Zeker in een belangrijke fase als voor, tijdens en na een zwangerschap.

Foliumzuur suppletie

Mijn eerste en meest logische advies: zorg dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt met je voeding. Want in een natuurlijke bron wordt het altijd beter aangeboden aan het lichaam, zodat je het goed kunt opnemen. Maar toch. Een supplement kan handig, en soms zelfs noodzakelijk zijn. 

Kies altijd voor de actieve, goed opneembare vorm van suppletie. Er zijn er verschillende op de markt die ik hier bewust niet neerzet (de standaard synthetische foliumzuur is zeker geen goede optie). Als je een zwangerschapswens hebt en je gezondheid (en die van je aanstaande kindje) is je lief, neem dan contact op met mij alvorens je er actief mee aan de slag gaat. 

Suppletie advies ligt altijd heel persoonlijk. Sterker nog, suppletie advies is slechts het topje van de ijsberg. Want voor een zwangerschapswens is het slim om je hele gezondheid goed te laten checken. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. 

Dit is niet het moment om te denken: 'Ik red het wel zelf met wat informatie van het internet'. Zorg dat je persoonlijk advies inwint van een specialist. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Zodat we samen jouw situatie kunnen doorlopen. En naast folaat, ook andere supplementen, voedingsmiddelen en leefstijlfactoren kunnen optimaliseren voor je aanstaande baby.

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen