Is het nodig om in Nederland je kraanwater te filteren voor gebruik?

Is het nodig om in Nederland je kraanwater te filteren voor gebruik?

Je hoort en ziet het steeds vaker op Insta-accounts van zogenaamde 'bio hackers' en andere gezondheidgoeroes en -professionals. Maar is het wel echt nodig om in Nederland het (al het redelijk schone kraanwater) alsnog te filteren?

Ik geef je antwoord op deze vraag in dit artikel!

Waarom zou je je water willen filteren?

Het idee achter het filteren van kraanwater is om eventuele verontreinigingen te verwijderen die mogelijk in het water aanwezig zijn. Dit kan variëren van chemicaliën zoals chloor tot zware metalen en zelfs microplastics.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico's van het drinken van vervuild water?

Vervuild water kan diverse gezondheidsrisico's met zich meebrengen, variërend van maag- en darmklachten tot langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen die verband houden met ernstigere gezondheidsproblemen zoals kanker en hormonale disbalans.

Wat is de kwaliteit van Nederlands kraanwater?

Over het algemeen staat het Nederlandse kraanwater bekend als van hoge kwaliteit en voldoet het aan strenge wettelijke normen voor drinkwater. Vergelijk ons kraanwater alleen al met het water uit verschillende Zuid-Europese landen en je merkt al vrij snel dat ons water toch echt zuiverder ruikt, smaakt en is.

Waar wordt Nederlands kraanwater op getest? Hoe vaak en goed worden er steekproeven gedaan?

Nederlands kraanwater wordt regelmatig getest op een breed scala aan verontreinigingen, van bacteriën tot chemicaliën. Deze tests worden zorgvuldig uitgevoerd volgens nationale en internationale standaarden.

Grove verontreinigen van het kraanwater zullen naar alle waarschijnlijkheid in Nederland niet snel voorkomen. Maar realiseer je wel: Niet alle medicijnresten die we kennen, worden ook daadwerkelijk getest in ons kraanwater. Zo zou het theoretisch dus kunnen voorkomen dan medicijnresten van een vrij nieuw medicijn of resten bestrijdingsmiddelen via de afvoer in ons te reinigen water terechtkomt, veel zal logischerwijs automatisch worden gereinigd, maar bij het meten van het gezuiverde water op resten, zijn deze specifiek chemicaliën misschien nog niet opgenomen in de nationale meetstandaard.

Dus weet je eigenlijk nooit volledig zeker hoe veilig je water is als je het mij vraagt?

Daarnaast worden microplastic en PFAS steeds vaker in hoge concentraties aangetroffen. Besef: ook al is het in het drinkwater nog steeds een veilige hoeveelheid, water is niet de enige bron vanuit waar je in aanraking komt met PFAS en microplastic, het stapelt snel op, als je ook vervuild eten eet, cosmetica gebruikt en met andere vervuilde producten in aanraking komt.

Wat is de invloed van de kwaliteit van leidingen op ons kraanwater?

De kwaliteit van de leidingen kan een rol spelen bij de uiteindelijke kwaliteit van het kraanwater, vooral als deze verouderd zijn of gemaakt zijn van materialen die verontreinigingen kunnen lekken.

Ook wordt ons water niet altijd op alle mogelijke plekken waar verontreiniging kan plaatsvinden getest. Denk bijvoorbeeld aan oude huizen met leidingen van lood. Je water kan veilig je regio binnenstromen, maar zo vlak voor consumptie alsnog zijn vervuild. Dit wordt niet altijd gemeten en dus blijft het onzeker.

Meer over de Nederlandse drinkwaterwetgeving en kwaliteit lees je hier: Overheid Drinkwater

Verschilt de kwaliteit van kraanwater per regio of provincie in Nederland?

Er kunnen kleine variaties zijn tussen regio's of provincies, afhankelijk van factoren zoals de bron van het water en lokale omgevingsinvloeden. Zoals ik net al noemde, hebben de leidingen impact op de kwaliteit van het drinkwater, maar natuurlijk ook de bron van het water verschilt per regio. Er zijn op dit moment 10 waterleveranciers en de kwaliteit per regio zal dus hoe dan ook verschillen.

Welke waterfilter gebruikenBron: EasySwitch.nl en Vewin

Is het nodig om je kraanwater alsnog te filteren?

Hoewel het Nederlandse kraanwater over het algemeen als veilig wordt beschouwd om te drinken, zijn er nog steeds potentiële risico's, zoals onbekende medicijnresten die mogelijk niet worden getest, PFAS, loodresten en microplastics. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan het filteren van je kraanwater een verstandige keuze zijn. Als je mijn advies zou willen (niet persoonlijk), ik zou zeker gaan filteren!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een waterfilter?

Bij het kiezen van een waterfilter is het belangrijk om te kijken naar waar het filter op filtert en of het voldoet aan jouw specifieke behoeften en zorgen over waterverontreiniging. Niet alle filters filteren bijvoorbeeld op lood, medicijnresten, microplastic of PFAS. Laat je dus altijd goed informeren over waar de filter op tetst.

Let op: de prijzen van waterfilters kunnen enorm verschillen, maar ook de kwaliteit.

Welke waterfilter raad je aan?

Een voorbeeld van een waterfilterbedrijf die goed omschrijft waar de filters op filteren is ZeroWater-filter.

Kijk eens rond op de site en lees je in.

Bij het kiezen van een waterfilter is het altijd verstandig om je goed te informeren en de beste beslissing te nemen voor jou en je gezin.

Wil je meer informatie, tips, vragen of heb je een opmerking? Neem gerust contact op.

Wil je meer leren over hoe je je leefomgeving 'Hormoonproof' inricht? Dat kan! Bekijk mijn Masterclass en ontvang het e-book ''Hormoonproof Leefomgeving''.

Bekijk de Masterclass en ontvang het e-book

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon!Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen