Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine dat van essentieel belang is voor een goede gezondheid. In Nederland krijgen we massaal te weinig vitamine D binnen vanwege de lage zonkracht in de wintermaanden. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen is bijna altijd een supplement nodig binnen ons Nederlandse eet- en leefklimaat. Maar waarom is vitamine D zo belangrijk? En wat gebeurt er als je een tekort hebt aan vitamine D?

Opname en behoud van voedingsstoffen

Vitamine D speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen, namelijk:

 • Het heeft een essentiële functie bij de opname van voedingsstoffen via de darmwand. Zo worden de mineralen calcium en fosfor in de darmwand opgenomen met hulp van vitamine D.
 • Vitamine D reguleert de calciumconcentratie in het bloed. Daardoor worden calciumafzettingen voorkomen en blijven onze bloedvaten gezond. Hypercalciëmie (een verhoogde calciumconcentratie in het bloed) kan verschillende organen aantasten en het functioneren ervan negatief beïnvloeden.
 • Het regelt de mate van calcium- en fosforafzetting in onze botten en tanden. Het zorgt dus voor de juiste stevigheid van je botten zodat je niet zomaar uit elkaar valt als je van de trap af loopt (best handig). Ook de stevigheid van je tanden wordt gereguleerd en tandbederf wordt tegengegaan.
 • Het zorgt er voor dat calcium en eiwitten efficiënt worden gebruikt door het lichaam en dus niet onnodig worden uitgescheiden met de urine.

Het lijkt misschien een standaard gegeven dat je lichaam eiwitten uit de voeding opneemt, gebruikt en hergebruikt. Toch kunnen er enorm veel klachten ontstaan wanneer dit proces niet verloopt zoals het hoort. Wanneer er te veel eiwit wordt uitgescheiden (door een chronisch te kort aan vitamine D), kunnen je nieren overbelast raken en kan er spierzwakte ontstaan. Spierzwakte en overbelaste nieren hebben een grote negatieve impact op de gezondheid en kwaliteit van leven. Vooral voor ouderen vanaf 50 jaar is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gevolgen van een vitamine D te kort. Vitamine D wordt namelijk moeilijker opgenomen naarmate je ouder wordt en daarnaast wordt de behoefte groter. In veel gevallen zijn het afnemen van de nierfunctie en het zwakker worden van de spieren natuurlijke processen die horen bij het ouder worden. Deze processen wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Een goede vitamine D inname kan daar bij helpen.

Vitamine D en je humeur

Vitamine D is meer dan alleen een vitamine. Het voert namelijk ook een hormoonfunctie uit in het lichaam.

 • Er zijn verschillende aanwijzingen gevonden dat mensen met een vitamine D te kort last kunnen hebben van een slecht humeur.
 • Mensen met een depressie lijken vaker een vitamine D te kort te hebben.
 • Een te kort aan vitamine D kan een negatief effect hebben op het serotoninegehalte in de hersenen. (Serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij de gemoedstoestand van mensen).

Het is niet voor niets dat mensen in de winter vaker last hebben van depressie dan in de zomer. Een te kort aan vitamine D kan (mede)oorzaak zijn van jouw slechte gemoedstoestand op de donkere winterdagen.

Vitamine D en het voorkomen van chronische aandoeningen

Voldoende inname van vitamine D verkleint het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en obesitas. Daarnaast is er aangetoond dat een vitamine D te kort een veelvoorkomend probleem is bij andere chronische aandoeningen, bijvoorbeeld MS. Vaak is een vitamine D te kort het gevolg van een ziekte, omdat er moeilijk naar buiten kan worden gegaan door patiënten met extreem beperkende klachten aan het bewegingsapparaat. Wil je meer lezen over chronische aandoeningen en de rol van vitamine D? In het boek Superhormoon vitamine D van Jörg Spitz lees je alles over voorkoming en genezing van chronische aandoeningen door middel van vitamine D.

Wat zijn de gevolgen en symptomen van een vitamine D te kort?

 • Vermoeidheid
 • Snel blessures oplopen
 • Langzaam herstellen
 • Pijnlijk tandvlees
 • Lusteloos en/of zwak gevoel
 • Gevoelige spieren en gewrichten (ook zonder overmatige inspanning)
 • Kramp en spiertrillingen
 • Verminderde weerstand

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Naast de bovenstaande directe gevolgen, bestaan er talloze indirecte negatieve gevolgen van een vitamine D te kort. Wanneer je last hebt bovenstaande klachten, is het verstandig om na te gaan of jij voldoende vitamine D binnenkrijgt uit voeding en de zon. Zo niet, dan is een supplement een goed idee. Wil je meer weten over jouw vitamine D status? Neem contact op voor meer informatie of een persoonlijk en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Ingrid Mangelsdorf
Door

Ingrid Mangelsdorf

op 11 Feb 2022

Interessant allemaal Zeker het artikel over vitamine D tekort, daar heb ik last van Heb daar niet alle klachten van die erbij zou kunnen horen Het kan niet liggen aan te weinig zon ben regelmatig buiten aan het wandelen. Zal wel aan mijn voeding of levenspatroon liggen

Reactie plaatsen