Welke voeding heb je nodig om aan te komen in gewicht?

Welke voeding heb je nodig om aan te komen in gewicht?

Via de vragensticker op mijn Instagram kanaal kwam de vraag binnen: wat te doen bij ondergewicht?

Een interessant onderwerp waar ik meerdere mensen bij heb mogen begeleiden: aankomen in gewicht! Na het schrijven van een Instagram Post om daarmee de vraag van de volger te beantwoorden, had ik het gevoel nog lang niet alles gezegd te hebben over het thema ondergewicht. Dus bij deze een uitbreiding op mijn eerder gegeven antwoord (die lees je trouwens hier).

Het streven naar een gezond gewicht is voor veel mensen een bekend doel, maar er zijn ook mensen die juist willen aankomen. Gewichtstoename kan nodig zijn om verschillende redenen, zoals ondergewicht, een actieve levensstijl, of het streven naar een fysiek doel, zoals spieropbouw. Ongeacht de reden is het essentieel om op een gezonde en gebalanceerde manier aan te komen. Juist over dit onderwerp is zo weinig écht gezond advies te lezen. En hoewel je dit artikel niet als persoonlijk advies kunt beschouwen, hoop ik dat je hier wel het een en ander opsteekt over hoe je gezond kunt aankomen in gewicht met de juiste voeding.

Het Belang van Gezonde Gewichtstoename

Voordat we ingaan op de specifieke voedingsmiddelen, is het belangrijk om te begrijpen waarom gezonde gewichtstoename van belang is. Het is niet alleen een kwestie van meer calorieën eten; het draait om het verkrijgen van spiermassa en het verbeteren van je algehele gezondheid. Ongezonde gewichtstoename kan leiden tot problemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en andere gezondheidscomplicaties. Hier zijn enkele redenen waarom gezonde gewichtstoename cruciaal is:

1. Verbetering van de Algehele Gezondheid

Het bereiken van een gezond gewicht versterkt je immuunsysteem, vermindert het risico op chronische ziekten en verbetert je algehele welzijn. Dit geldt ook voor gewichtstoename.

2. Verhogen van de Energielevels

Met meer spiermassa komt een toename van fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Dit kan je helpen om actiever te zijn in het dagelijks leven en in je sportieve activiteiten.

3. Ondersteuning van de Gezonde Groei bij Kinderen en Tieners

Voor kinderen en tieners is gezonde gewichtstoename cruciaal voor de ontwikkeling van hun lichaam en hersenen.

4. Verbetering van het Zelfbeeld

Voor sommige mensen kan gewichtstoename een positief effect hebben op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Nu we begrijpen waarom gezonde gewichtstoename belangrijk is, laten we eens kijken naar welke voedingsmiddelen je kunt opnemen in je dieet om dit te bereiken.

Essentiële Voedingsmiddelen voor Gezonde Gewichtstoename

Kwalitatieve Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren, en ze zijn essentieel voor gezonde gewichtstoename. Kies voor vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten van de allerbeste kwaliteit. Deze voedingsmiddelen voorzien je lichaam van de noodzakelijke aminozuren om spiermassa op te bouwen. Maar niet alleen de eiwitten en vetzuren in deze producten helpen bij gewenste gewichtstoename, ook de micronutriënten (vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen) dragen bij aan een optimale hormoonhuishouding, en dus optimale gezondheid.. 

Eet vaker gras gevoerd rundvlees, orgaanvlees, wild vlees en gevogelte en ook wilde vis. Deze voedingsmiddelen zijn van essentieel belang voor een natuurlijk gezond gewicht. 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn ook super belangrijk om aan te komen in gewicht. Maar let op: gewicht aan komen gaat beter wanneer je darmflora op orde is. Uiteindelijk bepalen namelijk met name je hormonen in hoeverre je vet/spier aanmaakt of juist verliest. Je wil dus je hormonen op orde krijgen en als je daarvoor iets moet doen is het geraffineerde suikers vermijden. Kies wat betreft koolhydraten dus enkel voor onbewerkte producten die koolhydraten bevatten. Denk vooral aan fruit, gedroogd fruit (let op dit moet wel echt onbespoten zijn als je je hormonen wil herstellen). Maar ook aardappelen zijn een goed optie om te gebruiken.

Gezonde Vetten

Vetten zijn calorieënrijk en kunnen helpen bij gewichtstoename. Kies voor gezonde vetten uit avocado's, koudgeperste extra vergine olijfolie, noten, zaden en vette vis zoals zalm. Deze vetten bevatten essentiële voedingsstoffen en ondersteunen de algehele gezondheid. Ook dit vetten zijn weer van groot belang voor je hormonen. Wist je bijvoorbeeld da het eten van te weinig vet zelfs tot onvruchtbaarheid kan zorgen bij vrouwen? Gelukkig is dit meestal gemakkelijk om te keren door voldoende van de juiste vetten toe te voegen aan de maaltijden.

Vezelrijke Groenten en Fruit

Hoewel groenten en fruit weinig calorieën bevatten, zijn ze rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ze ondersteunen de spijsvertering en algemene gezondheid. Combineer ze met calorie- en voedingsstofrijke voedingsmiddelen om je maaltijden evenwichtig te houden.

Eet regelmatig (tot je verzadigd bent)

Om gezond aan te komen, is het belangrijk om regelmatig te eten en je maaltijden over de dag te verdelen. Neem als basis aan om drie hoofdmaaltijden per dag te eten en daarbij eventueel 1-2 tussendoortjes. Onthoudt: een optimaal gezond lichaam, heeft een optimaal gezond gewicht. Verleg de focus daarom liever van de kilo's naar de gezondheid. Denk je dat het voor een mens gezond is om 10 keer per dag te eten? Nee! Dus ook als je gewicht wil aankomen wordt dit niet opeens gezond (uitzonderingen in verband met slikproblemen of andere verstorende factoren daar gelaten). 

Drink Voldoende Water

Hoewel het belangrijk is om vooral voldoende voeding binnen te krijgen, mag je niet vergeten om gehydrateerd te blijven. Drink water tussen de maaltijden door om uitdroging te voorkomen. En dan met name mineraalrijk water. 

Raadpleeg een Professional

Als je moeite hebt met aankomen (en je hebt ondergewicht) neem dan contact op voor begeleiding en schakel altijd je huisarts in om je te helpen en hem in elk geval op de hoogte te brengen van je situatie. 

Conclusie

Gezonde gewichtstoename is cruciaal voor een optimale gezondheid en welzijn. Het draait niet alleen om het consumeren van meer calorieën, maar ook om het kiezen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en die je lichaam ondersteunen bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je energieniveau. Door het opnemen van kwalitatieve eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en andere voedzame voedingsmiddelen in je dieet, kun je op een gezonde en gebalanceerde manier aankomen in gewicht.

Denk eraan om altijd naar je lichaam te luisteren en eventueel professioneel advies in te winnen als je moeite hebt om je gewichtsdoelen te bereiken. 

Wil je meer lezen over wat te doen bij weinig eetlust? Lees dan mijn artikel over: Wat zijn de oorzaken en gevolgen van 'weinig eetlust' en hoe kun je eetlust opwekken?


Over de schrijver
Mijn naam is Nienke Vink en ik ben orthomoleculair diëtist. Ik help jou op je weg naar meer energie door middel van een gezond en lekker eet- en leefpatroon! Heb jij het artikel met plezier gelezen, een foutje gespot of nuttige kennis opgedaan? Stuur een reactie, ik ben benieuwd! 😊 PS Ik gebruik in mijn blogs soms affiliate links. Bijvoorbeeld wanneer ik naar boeken verwijs of andere favorieten.
Reactie plaatsen