Als je op zoek bent naar een holistische benadering van gezondheid, heb je waarschijnlijk al gehoord van orthomoleculair therapie. Maar wat houdt het precies in? En hoe kan het jou helpen je gezondheidsdoelen te bereiken? In deze uitgebreide blog beantwoord ik al je vragen over orthomoleculair therapeuten en hun rol in het bevorderen van welzijn.
Weekmenu Afvallen met Orthomoleculaire recepten
Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Een orthomoleculair therapeut is een gezondheidsexpert die zich richt op het herstellen en behouden van gezondheid door middel van voeding, supplementen en leefstijlaanpassingen. Ze staan achter het principe van orthomoleculaire geneeskunde, wat inhoudt dat het lichaam de optimale hoeveelheid voedingsstoffen (en andere omstandigheden) nodig heeft om goed te functioneren.
Welke opleiding heeft een orthomoleculair therapeut gevolgd?
Orthomoleculair therapeuten hebben vaak een achtergrond in de geneeskunde, voedingswetenschappen of een verwant vakgebied, maar let op: dit is niet altijd het geval! De meeste orthomoleculair therapeuten hebben in de basis een vierjarige hbo of hogere opleiding gedaan denk aan 'Voeding & Diëtetiek', 'Fysiotherapie', 'Osteopathie', 'Geneeskunde' etc. Vaak volgen ze aanvullende opleidingen en cursussen op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde en blijven ze hun kennis voortdurend bijschaven.
Maar! In de wereld van orthomoleculaire therapie is het opletten geblazen. Het is namelijk geen beschermde titel. Dus net als 'coach' of 'personal trainer', iedereen kan zichzelf zomaar zo noemen! Wil jij begeleiding genieten van een orthomoleculair specialist, check dan altijd hun ervaring en opleiding. Er is namelijk een groot verschil in kennis tussen iemand die een gevorderd orthomoleculair adviseur is en/of een breed scala aan (medische) kennis heeft vanuit een basisopleiding of iemand die een simpele driedaagse cursus 'orthomoleculaire voeding' heeft gevolgd.
Niet iedere orthomoleculaire hulpverlener is gecertificeerd om mensen te begeleiden met medische aandoeningen, medicijngebruik en dergelijke. Vraag dit altijd na voor je aan de therapie/behandeling begint!
Wordt orthomoleculaire therapie vergoed?
De vergoeding voor orthomoleculaire therapie kan variëren, afhankelijk van je zorgverzekering en de voorwaarden van je polis. Sommige verzekeraars bieden gedeeltelijke vergoeding voor consulten bij orthomoleculair therapeuten, dus het is raadzaam om dit na te gaan bij je eigen verzekeraar. het valt onder alternatieve zorg.
Belangrijk! Om in aanmerking te komen voor ene vergoeding moet jouw therapeut wel ingeschreven staan bij een beroepsvereniging (om de kwaliteit te waarborgen).
Onder welke categorie valt orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie valt onder de noemer van complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM). Het richt zich op het aanvullen van conventionele medische behandelingen met natuurlijke benaderingen om het lichaam in balans te brengen en gezondheidsklachten te verminderen.
Met welke klachten kun je terecht bij een orthomoleculair therapeut?
Orthomoleculaire therapie kan helpen bij een breed scala aan gezondheidsklachten, waaronder spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, hormonale onevenwichtigheden, allergieën, huidproblemen en meer. Het richt zich op het identificeren van de onderliggende oorzaken van deze klachten en het aanpakken ervan op een natuurlijke manier. Het belangrijkste kenmerk van orthomoleculaire therapie (mits goed opgevat en ingezet) is dat men er een holistische benadering op na houdt. Dat wil zeggen dat er niet per definitie een plan van aanpak wordt gemaakt op basis van één specifieke klacht, maar meer op jou als compleet mens. Een disbalans ontstaat altijd door meerdere factoren tegelijk. In plaats van het indrukken van de symptomen van een klacht, wordt een oplossing gezocht voor de oorzaken die onder de klacht(en) liggen.
Ook hierin verschilt de werkwijze tussen de ene of de andere hulpverlener enorm. Ik geloof dat sommige therapeuten ook de mist in kunnen gaan om in plaats van mediatie, suppletie te gebruiken als symptoombestrijding. Weliswaar heeft dit minder nadelige bijeffecten in vel gevallen, maar ene goede therapeut moet echt een onderzoeker zijn. Waarom zijn de klachten ontstaan, welke problematiek ging er aan vooraf? Als deze vragen niet gesteld worden is het raadzaam om alert te zijn of jij een echte specialist voor je hebt.
Waaruit bestaat de behandeling van een orthomoleculair therapeut?
Bij je eerste consult zal de therapeut een uitgebreide anamnese afnemen om een volledig beeld te krijgen van je gezondheidsgeschiedenis, leefstijl, eventuele symptomen en je doelen. Op basis hiervan zal een gepersonaliseerd behandelplan worden opgesteld, met nadruk op voeding, supplementen en leefstijlaanpassingen om je gezondheid te optimaliseren. Let op: supplementen zijn aanvulling en voeding en leefstijl de basis.
Wat zijn de kosten van orthomoleculaire therapie?
De kosten van orthomoleculaire therapie kunnen variëren, afhankelijk van de therapeut, de duur van de consulten en eventuele aanvullende tests of supplementen die nodig zijn. Het is belangrijk om de tarieven van verschillende therapeuten te vergelijken en na te gaan wat er precies bij de prijs is inbegrepen. Er wordt in het orthomoleculaire circuit veel gewerkt met supplementen en bloedtesten. De prijzen voor bloedonderzoek en supplementen kun je los van de consultprijs berekenen.
De behandeltarieven variëren tussen de €70 - €150 per uur. Realiseer je dat uitwerken van adviezen ook tijd (en dus geld) kan kosten.
Wat is het verschil tussen orthomoleculaire therapie en andere vormen van zorg?
Het belangrijkste verschil tussen orthomoleculaire therapie en conventionele geneeskunde is de benadering van gezondheidsproblemen. Terwijl conventionele geneeskunde zich vaak richt op het behandelen van symptomen met medicatie, richt orthomoleculaire therapie zich op het vinden van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen en het herstellen van het lichaam in balans met natuurlijke middelen.
Verschil orthomoleculair therapeut of diëtist
Het verschil is dat de opleiding 'Voeding & Diëtetiek', die tot de titel 'diëtist' leidt, een reguliere hbo opleiding is, waarbij een basiskennis medische kennis, gesprekstechnieken en diagnostische vaardigheden worden opgedaan. Orthomoleculair therapeuten daarentegen krijgen op het gebied van voeding een alternatieve, bredere (naar mijn inziens betere) kijk op wat wel/niet gezond is voor wie, in welke hoeveelheden en waarom. Het nadeel van orthomoleculair therapeuten is dat het, zoals ik al zei, geen beschermde titel is. Je kunt ook bij een orthomoleculair therapeut terecht komen die slechts een driedaagse cursus heeft gevolgd en verder geen basiskennis heeft. Echter, een diëtist zonder bredere, alternatieve scholing heeft ook een eenzijdige kennis en vaardigheden. Daarom is de combinatie Orthomoleculair diëtist zo mooi (wat ik dus heb :p). Of een gevorderde orthomoleculair therapeut, of geneeskundige of iets dergelijks zou ook top zijn.
Weekmenu Afvallen met Orthomoleculaire recepten
Wat zegt het Voedingscentrum over orthomoleculair therapeuten?
Sommige traditionele gezondheidsinstanties, zoals het Voedingscentrum, staan enigszins sceptisch tegenover orthomoleculaire therapie, omdat het niet altijd in lijn lijkt te zijn met reguliere, medische benaderingen. Het Voedingscentrum wijst vaak op het gebrek aan grootschalige klinische onderzoeken die de effectiviteit van orthomoleculaire therapie aantonen.
Ik citeer:
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet dat orthomoleculaire therapie helpt bij het verminderen van klachten of genezen van ziekten. Bovendien kunnen supplementen met hoge doseringen antioxidanten, zoals bètacaroteen en vitamine E, het risico op kanker mogelijk vergroten.
Gelukkig weet iedere goed geschoolde voedingsspecialist van elke voedingsstof wat een mogelijke toxische dosis kan zijn en zal dit nooit in overmatige dosis worden geadviseerd om ongewenste gevolgen te voorkomen.
En daarnaast zijn veel adviezen vanuit de orthomoleculaire therapie wel degelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Veel orthomoleculair therapeuten gebruiken wetenschappelijke literatuur en klinische studies om hun behandelingsprotocollen te ondersteunen. Ze richten zich op het optimaliseren van voeding en voedingsstoffen om het lichaam in balans te brengen en gezondheidsproblemen te behandelen.
Het is waar dat net zoals bij bijna alle andere vormen van therapie en behandeling, er in sommige gevallen 'practice-based' advies kan worden gegeven, gebaseerd op de ervaring van de therapeut en de individuele reactie van de cliënt. Dit betekent echter niet dat orthomoleculaire therapie als geheel niet wetenschappelijk onderbouwd is. Veel van de principes en praktijken van orthomoleculaire therapie worden ondersteund door degelijk wetenschappelijk onderzoek.
Ik vind het jammer dat alternatieve geneeswijze soms in een negatief daglicht verschijnen (hoewel ik het in sommige gevallen wel begrijp), maar het open staan voor verschillende benaderingen van gezondheid en welzijn is in veel gevallen hard nodig of zelfs het onmisbare puzzelstukje in het achterhalen van oorzaken en het oplossen van ziekte.
Dus ik moedig iedereen die met gezondheidsklachten te kampen heeft aan om zowel reguliere als alternatieve (gekwalificeerde) hulpverleners op te zoeken om samen te werken aan het verbeteren van je gezondheid.
Wil jij een kennismakingsgesprek (vrijblijvend) boeken met een orthomoleculair diëtist om te kijken of dit kan bijdragen aan jouw gezondheid?
Neem dan contact met me op.
Weekmenu Afvallen met Orthomoleculaire recepten